Pola sata, nula drame i bogat, aromatičan umak koji obavija svaki komadić tjestenine. Možda ti ostane i za sutra, ali nemoj računati na to
Pesto je jedan od onih sastojaka koji ti u hladnjaku stoji za "ne daj Bože", a zapravo je prijatelj u prvim redovima kad nemaš ni vremena ni volje. U ovom receptu, tjestenina s piletinom i pestom, je zvijezda – ne kao ukras, nego kao baza umaka koji je kremast, pun, bogat, a svejedno lagan.
S piletinom, vrhnjem, parmezanom i penne tjesteninom, ovo jelo je sve što tražiš kad želiš nešto brzo, konkretno i stvarno fino.
Cijeli postupak traje pola sata, bez nepotrebnih komplikacija, u jednoj tavi. Ono što ovo jelo čini još boljim je to što se i hladno jede s guštom. Dobro funkcionira "zaponijeti", ali i kao brzi ručak kad dođeš doma kasno i gladan.
Možeš koristiti kupovni pesto, ali pazi na okus – on određuje cijeli ton jela. Od tjestenine – penne su standard, ali i farfalle funkcioniraju jednako dobro. I da, parmezan neka bude "pravi", ne iz vrećice. On zaokružuje cijelu stvar.
Recept za tjesteninu s piletinom i pestom je u nastavku...
Tjestenina s piletinom i pestom
foto: Joyous Apron/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Tjestenina s piletinom i pestom
10 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Maslinovo ulje
2
žlica
Pileća prsa - file
2
kom
Sol
Češnjak
4
režanj
Chili pahuljice
0,25
žličica
Voda
1,75
šalica
Vrhnje za kuhanje
0,75
šalica
Penne
225
g
Parmezan
0,50
šalica
Pesto od bosiljka
0,66
šalica
Svježi bosiljak
Postupak
U većoj tavi zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj piletinu narezanu na komade od 2–3 cm, posoli s ¾ žličice soli i peci 4–5 minuta, povremeno miješajući, dok ne dobije boju i ne bude pečena do kraja (ili dok unutarnja temperatura ne dosegne 71°C). Izvadi je i ostavi sa strane.
U istu tavu dodaj sitno nasjeckani češnjak i čili pahuljice. Prži kratko, oko 30 sekundi, dok ne zamirišu. Ulij vodu i vrhnje, dodaj ½ žličice soli i pusti da zavrije. Dodaj penne i kuhaj 8–10 minuta, dok tjestenina ne omekša, a tekućina se pretvori u umak. Povremeno promiješaj.
Umiješaj naribani parmezan i piletinu, miješaj dok se sir ne otopi, a piletina ponovno ne ugrije (oko 2 minute). Makni s vatre i umiješaj pesto. Ako ti se čini pregusto, dodaj još malo vode, žlicu po žlicu, dok ne dobiješ željenu kremoznost. Po potrebi dodatno posoli. Po želji posluži s bosiljkom.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
786 kcal
39 %
MASTI
46,00 g
63 %
KOLESTEROL
0,14 g
0 %
UH
46,00 g
16 %
PROTEINI
43,00 g
86 %
Isprobaj i ove recepte s tjesteninom u glavnoj ulozi: