gastro postao
Francuska gusta juha kojoj su glavni sastojci poriluk i krumpir
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 321
Potrebno vam je
- 3 kom poriluk (bijeli dio)
- 45 g maslac, neslani
- 1 kom luk ,crveni
- 500 g krumpir, zreli
- 900 ml pileći temeljac
- 2 mala žlica limunov sok
- 1 prstohvat korijander
- 1 kom lovorov list
- 150 g vrhnje kiselo (10% masti )
- sol
- bijeli papar
- vlasac ( listovi)
- slanina suha, masna
Priprema
- Poriluk očistite i uklonite veći dio zelenih listova (možete ga poslužiti kao prilog). Bijeli dio vrlo tanko narežite.
- U posudi rastopite maslac ili margarin, pa poriluk pirjajte 5 minuta, ali pazite da ne posmeđi. Povremeno promiješajte.
- Dodajte krumpir, temeljac (pileći ili povrtni), limunov sok, sol, papar, muškatni oraščić, korijander i lovorov list. Poklopite i pustite da se pirja oko 30 min dok sve povrće ne omekša.
- Ostavite juhu da malo ohladi, izvadite lovorov list, pa juhu protisnite kroz sito ili izmiksajte. Ulijte je u čistu posudu.
- Promiješajte žumanjak i vrhnje, u smjesu ulijte malo juhe, ponovo promiješajte, pa sve ulijte u juhu. Zagrijte, no ne dopustite da zakuha. Začinite po ukusu. Ostavite u hladnjaku da se sasvim ohladi.
Francuska gusta juha kojoj su glavni sastojci poriluk i krumpir