Recepti 13. listopada 2014.

Vichyssoise

Vichyssoise
gastro postao gastro.24sata.hr
Francuska gusta juha kojoj su glavni sastojci poriluk i krumpir

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 321

Potrebno vam je

  • 3 kom poriluk (bijeli dio)
  • 45 g maslac, neslani
  • 1 kom luk ,crveni
  • 500 g krumpir, zreli
  • 900 ml pileći temeljac
  • 2 mala žlica limunov sok
  • 1 prstohvat korijander
  • 1 kom lovorov list
  • 150 g vrhnje kiselo (10% masti )
  • sol
  • bijeli papar
  • vlasac ( listovi)
  • slanina suha, masna

Priprema

  1. Poriluk očistite i uklonite veći dio zelenih listova (možete ga poslužiti kao prilog). Bijeli dio vrlo tanko narežite.
  2. U posudi rastopite maslac ili margarin, pa poriluk pirjajte 5 minuta, ali pazite da ne posmeđi. Povremeno promiješajte.
  3. Dodajte krumpir, temeljac (pileći ili povrtni), limunov sok, sol, papar, muškatni oraščić, korijander i lovorov list. Poklopite i pustite da se pirja oko 30 min dok sve povrće ne omekša.
  4. Ostavite juhu da malo ohladi, izvadite lovorov list, pa juhu protisnite kroz sito ili izmiksajte. Ulijte je u čistu posudu.
  5. Promiješajte žumanjak i vrhnje, u smjesu ulijte malo juhe, ponovo promiješajte, pa sve ulijte u juhu. Zagrijte, no ne dopustite da zakuha. Začinite po ukusu. Ostavite u hladnjaku da se sasvim ohladi.

Francuska gusta juha kojoj su glavni sastojci poriluk i krumpir

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.