Recepti 25. lipnja 2020.

Voće na štapiću - idealna ljetna poslastica

gastro postao gastro.24sata.hr
Sunce, lagani povjetarac, toplina i voće zajedno idu ruku pod ruku. No, osim standardnog načina konzumacije voća, probaj jedan od ovih Instagram friendly recepata...

Ljeto je godišnje doba u kojem po prirodi nekako najviše uživamo u voću. Iako se trudimo u naš organizam unositi ga cijele godine, ima nešto u toplim danima i povjetarcu, moru i soli na našoj koži što nas vuče za tim slatkim i osvježavajućim okusima. No, osim standardnih narezanih komadića, ponekad prelivenih limunovim sokom ili uz dodatak pića, ove godine probaj ne samo uživati u njegovom okusu, već i u izgledu!

 

pranje voća i povrća Možda vas zanima... 7 odličnih savjeta kako dobro oprati i očistiti voće i povrće Špajza

 

Štapići u duginim bojama

Raznovrsna i uravnotežena prehrana uvijek je dobra ideja. Znamo da ni sa čim ne valja pretjerivati, a isto tako je i s voćem. Zašto pojesti kutijicu borovnica ili jagoda ili polovicu lubenice, kad možeš uživati u raznim okusima, samo u manjim količinama. Osim posluživanja u zdjelici i konzumiranja uz pomoć ruku, čačkalica ili vilice, ove se godine pobrini da svoje voće opereš, narežeš ako je potrebno i poslužiš na sjajnim štapićima. 

Sve što će ti za njih trebati jest malo jagoda, naranči, ananasa ili banana, kivija, tamnoga grožđa i borovnica i tvoji štapići u duginim bojama (eng. Rainbow Fruit Skewers) bit će spremni! Pripremi ih ranije i stavi u hladnjak kako bi prije posluživanja imali idealnu temperaturu koja će te osvježiti!

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Lubenica na štapiću

Osim kombinacije voća ili povrća na štapiću, poslužiti možeš i samo jednu vrstu, a mi smo se u ovom slučaju odlučili za lubenicu na štapiću. Zar to nije fantastična ideja? Sočna, vodenkasta i hladna lubenica, poslužena na štapiću koji će ti omogućiti njeno praktično konzumiranje, svakako je nešto što moraš probati.

Sve što trebaš napraviti je izrezati lubenicu na komadiće koji podsjećaju na trokute pizze. Zatim, uz pomoć oštroga noža, oprezno napraviti manju udubinu u koju ćeš potom umetnuti štapić.  Lubenicu, po želji, ranije možeš napuniti određenih (alkoholnim) pićem i tako upotpuniti njen okus!

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Banane na štapiću

Da, da, već i ptice na grani znaju da su banane izvrstan izvor vitamina i minerala te da su relativno jeftin proizvod koji je odličan za naš organizam. No, osim u zobenim kašama, kolačima, muffinima i ostalim slasticama, banane možeš poslužiti i na štapiću. Naravno, one ne moraju biti nasjeckane i poslužene samo na prethodno spomenutim štapićima u duginim bojama, već od njih možeš napraviti individualne deserte.

Sve što će ti trebati jest nekoliko banana, oguljenih i prerezanih na pola. U njihovu sredinu zatim ćeš umetnuti štapić, a banane ćeš na neko vrijeme staviti u zamrzivač. Jednom spremne, po želji banane možeš pojesti same ili ih možeš preliti (bijelom) čokoladom i dodatno ukrasiti komadićima lješnjaka ili drugog orašastog ploda bo izboru, a možeš ih umočiti i u jogurt te ponovno zamrznuti. Varijacija je mnogo, a samo je mašta tvoja granica!

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Osvježavajući štapići od voća i grčkog jogurta

Osim u komadima ili narezano, voće poslužiti možeš i u kombinaciji s grčkim jogurtom. Ovaj osvježavajući desert svidjet će se, kako najmlađima, tako i najstarijima u obitelji. Jogurt i slatko voće dat će izvrsnu ravnotežu okusa, a po želji ih možeš napraviti od jedne vrste voća ili više njih. Slijedi recept i uživaj!

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Voće s roštilja

Osim zamrznutog i hladnog voća, ljetno vrijeme idealno je i za posluživanje onog s roštilja. Osim mesa i raznog povrća, mnogi će se iznenaditi kako je upravo voće ponekad idealni recept s roštilja. Bez paljenja pećnice tako napravi novi desert, a sve što će ti trebati jest nekoliko štapića i voće po izboru.

Marinadu za njega napravi uz pomoć limuna i meda, a voće po izboru - banane, jagode, ananas, kruške i jabuke operi, nareži i prelij njome. Zatim ga nabodi na štapić i na nekoliko minuta zapeci na roštilju. Po želji dodatno za vrijeme pečenja ga prelij marinadom i na kraju uživaj u slasnom desertu!

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.