gastro postao
Eggnog je riječ koju često čujemo u božićnim filmovima. U nastavku ti donosimo recept za ovaj popularni napitak - punč od jaja!
Eggnog, ili punč od jaja, tradicionalni je napitak koji se konzumira na području Kanade i SAD-a u zimskom razdoblju. Nadolazeći blagdani su idealna prilika za testiranje ovog recepta, čija su baza žumanjci, šećer, slatko vrhnje i snijeg od bjelanjaka. Često se dodaje i alkohol, poput burbona, ruma ili brandyja, kako bi blagdani bili još malo veseliji.
Poslužuje se rashlađen, s naribanim muškatnim oraščićem ili cimetom.
Eggnog
Sastojci:
- 6 žumanjaka
- 200 g šećera
- 500 ml burbona
- 250 ml slatkog vrhnja
- 400 ml mlijeka
- 6 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 1 muškatni oraščić
Postupak:
- Izmiksaj žumanjke sa 150 g šećera u svijetlu kremu. Dodaj 250 ml burbona, promiješaj, prekrij plastičnom folijom i stavi u hladnjak na sat vremena.
- Kad se ohladi, dodaj preostali burbon i umiksaj mlijeko i vrhnje.
- U drugoj posudi izmiksaj bjelanjke s prstohvatom soli. Postepeno dodaj ostatak šećera (50 g), sve dok ne dobiješ čvrsti snijeg.
- Špatulom umiješaj snijeg od bjelanjaka i prelij u čaše. Pripazi da u svakoj čaši ima barem malo pjene. Naribaj muškatni oraščić i posluži!