gastro postao
Palačinke garantirano popravljaju raspoloženje, osobito ako su mekane, pahuljaste i pune okusa...
Polako stiže sezona bobičastog voća i bila bi prava šteta ne iskoristiti ih ga pripremu fotogeničnog klasika – pahuljastih palačinki.
Imaj na umu da će palačinke biti osobito pahuljaste ako izbjegneš četiri česte i banalne greške. Vrlo je važno da tijesto ne miksaš dugo jer ćeš istisnuti sve mjehuriće zraka, zbog čega će palačinke biti tanušne. Uz to, pripazi na rok trajanja svog praška za pecivo i pusti da tijesto odstoji barem deset minuta. I na kraju - nemoj ih nasilno okretati i gnječiti.
Sastojci:
- 130 g prosijanog glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 2 žlice bijelog šećera
- 180 ml + 2 žlice mlijeka
- 1 veliko jaje
- 2 žlice maslaca
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- suncokretovo ulje
Priprema:
- Pomiješaj brašno, sol, šećer i prašak za pecivo.
- U drugoj posudi izmiksaj jaja s mlijekom, ekstraktom vanilije i otopljenim maslacem. Pripazi da se maslac ohladi.
- Ulij mokre sastojke u smjesu brašna i dobro promiješaj. Pusti da tijesto odstoji desetak minuta.
- Zagrij malo ulja na tavicu pa oblikuj palačinke od tri do četiri žlice smjese. Palačinku okreni kad poprimi zlatnu boju i na površini se stvore mali mjehurići. Peci je još minutu s druge strane, provjeri boju pa je izvadi. Ponovi postupak s ostatkom tijesta.
Palačinke serviraj odmah!