Recepti 08. studenoga 2022.

Zobeni kolač s narančom i orasima – slastica iz jedne zdjele

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovakvih kolača, kao što je ovaj zobeni kolač s narančom i orasima, ima toliko varijacija da bi bilo najbolje reći jednostavno – zobeni kolač. Ali evo i ova varijanta!

Zobeni kolač gotovo poslovično je zdrav i konkretan doručak, lagana večera, gablec na poslu, slastica uz kavu. U kojoj ga god varijanti poželiš jesti, savršeno će se uklopiti, a bezbrojne varijacije osigurat će ti priliku da jedeš baš onakav kakav ti odgovara. Samo zamijeni ono što ne voliš ili dodaj što voliš. No, evo, mi ćemo ti ovdje dati upute kako napraviti zobeni kolač s narančom i orasima

Ako se zobeni kolač nikad nije našao u tvom pladnju za pečenje, nemaš pojma što gubiš. Ali možda te privučemo kad vidiš kakav je ovaj zobeni kolač s narančom i orasima, te još više kad vidiš koliko je jednostavno. I znaš što, ako gajiš određenu odbojnost prema zobenim pahuljicama u kolačima ili ti ih je, iskreno, dosta, probaj im dati šansu, ipak. 

Možda vas zanima... Keksi s maslacem od kikirikija za koje ti ne treba pećnica Recepti

Zobene pahuljice su, inače, u toliko pogleda zdrave i korisne za organizam. Ovaj zobeni kolač s narančom i orasima sadrži šećer i orahe, pa ga možemo nazvati i svjevrsnim energetskim kolačem. Ako dan započneš njime, lakše ćeš pričekati gablec, a ako ga poneseš na posao, poslužit će kao ručak ili barem nešto što će ti utažiti glad dok ne dođeš do pravog ručka. Ako ti ga ne otmu.

Ono za što bi mogao savršeno poslužiti je izlet ili neki drugi oblik aktivnosti koji će zahtijevati dosta tvoje energije. 

Zobene pahuljice su sjajan izvor proteina, s dobro uravnoteženim aminokiselinama. Sadrže većinu važnih vitamina, minerala i antioksidanse. Pola šalice zobenih pahuljica sadrži čak 63 posto dnevne preporučene doze mangana, koji je izrazito važan za normalno funkcioniranje moždanih stanica, živčanog sustava, te enzima. Zobene pahuljice, to već sigurno znaš, imaju puno vlakana, što je dobro za probavu.

Dakle, što danas pripremaš?

Zobeni kolač s narančom i orasima

Sastojci:

  • 250 g neslanog maslaca, nasjeckanog na komadiće
  • 125 g smeđeg šećera
  • 175g meda
  • 420 g zobenih pahuljica
  • 100 g nasjeckanih oraha
  • Sitno ribana korica 1 veće naranče
  • 3 žlice fine marmelade od naranče

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 180°C (ventilator 160°C) i obilato premaži maslacem plitki kalup za pečenje 28 x 18cm.
  2. Otopi maslac, šećer i sirup na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje. Makni s vatre i umiješaj zobene pahuljice, orahe i narančinu koricu. Smjesa bi trebala biti dosta mekana.
  3. Ulij smjesu u kalup za pečenje i poravnaj. Peci oko 30 minuta ili dok rubovi ne porumene, ali sredina još uvijek bude malo mekana. Izvadi iz pećnice i još toplu razreži na kocke.
  4. Ostavi da se ohladi.
  5. Zagrij marmeladu s 1 žlicom vode dok ne postane sirupasta. Ovom glazurom premaži kolače.
  6. Možeš ih čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do tjedan dana i grickati u umjerenim količinama.
Banana Možda vas zanima... 5 najfinijih recepata za doručak s bananama Recepti Možda vas zanima... Neodoljive energetske kuglice od samo 5 sastojaka! Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.