Špajza 07. lipnja 2024.

10 odličnih razloga da uvrstiš višnje na svoj jelovnik

Blagodati višanja
Fine i zdrave, višnje su pun pogodak
foto: 8photo / Freepik
Sadrže visoke razine polifenola i karotenoida, kao i vitamin C, kalij te magnezij. I ne debljaju! Ukratko, uživajte u ovom voću!

Iako su sitne, višnje skrivaju goleme zdravstvene blagodati. Poznate su kao sastojak ukusnih kolača i slastica, a njihov sok, koji balansira između slatkog i kiselog, hit je među ljubiteljima osvježavajućih napitaka.

Intenzivan i osvježavajuć okus višnje čini savršenim dodatkom koktelima, preljevima i raznim jelima. No njihova prava snaga je u zdravstvenim prednostima - poboljšavaju kognitivne funkcije, štite stanice od oksidativnog stresa i upala te poboljšavaju kvalitetu sna.

Prepune polifenola, karotenoida, vitamina C, kalija i magnezija, višnje su pravo malo nutricionističko čudo koje ne deblja! Donosimo ti 8 jako dobrih razloga zašto bi treba dodati višnje ili njihov sok na popis za kupnju.

Možda vas zanima... 5 najboljih kolača s višnjama za pravi ljetni užitak Recepti

Višnje za bolji san

Višnje poboljšavaju kvalitetu sna, a glavni razlog je u njihovom prirodnom sadržaju melatonina. Melatonin je hormon koji tijelo prirodno proizvodi i koji pomaže u regulaciji ciklusa spavanja i budnosti.

Kada konzumiraš višnje, posebno sok od višanja, povećavaš razinu melatonina u tijelu, što pomaže da lakše zaspeš i imaš mirniji san. Osim melatonina, bogate i antioksidansima, uključujući polifenole i antocijane, koji mogu smanjiti oksidativni stres i upale u tijelu, koji su često povezani s poremećajima spavanja.

Blagodati višanja | Author: Canva Višnje su bogate vitaminima i mineralima foto: Canva

Višnje su bogate vitaminima i mineralima

Višnje su pravi mali nutricionistički dragulji. Bogate su vitaminom C koji je važan za imunološki sustav, zdravlje kože i apsorpciju željeza, vitaminom A koji pomaže u održavanju zdravlja očiju i kože, a ima i antioksidativna svojstva.

Ne smijemo zaboraviti niti minerale - kalij i magnezij. Prvi je bitan za održavanje ravnoteže tekućina u tijelu, regulaciju krvnog tlaka i funkciju mišića i živaca, a drugi za funkciju mišića i živaca, regulaciju šećera u krvi te sintezu proteina.

clafoutis Možda vas zanima... Neodoljivi čokoladni clafoutis s višnjama Recepti

Višnje pomažu kod bolova u mišićima

Zbog polifenolnih spojeva, pokazalo se da sok od višanja smanjuje upalu izazvanu intenzivnim vježbanjem, pomaže u oporavku nakon treninga i ublažava/sprječava bolove u mišićima.

Istraživanje iz 2021. godine objavljeno u publikaciji International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism potvrdilo je da, kada se konzumiraju prije i nakon naporne vježbe, višnje imaju blagotvorni učinak u smanjenju bolova u mišićima i vraćanju snage.

Višnje su dobre protiv upala i oksidativnog stresa

Zahvaljujući protuupalnim i antioksidativnim svojstvima, višnje mogu pomoći u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti. Studija iz 2019. godine, objavljena u časopisu Nutrients, otkrila je kako su sudionici koji su dnevno pili 480 mililitara soka od višanja tijekom 12 tjedana imali povećanu aktivnost popravka plazme u usporedbi s kontrolnom skupinom.

Nalazi studije također sugeriraju da sok od višanja pomaže u snižavanju sistoličkog krvnog tlaka i LDL kolesterola kod starijih osoba.

Blagodati višanja | Author: Canva Višnje pomažu kod upala foto: Canva

Višnje pomažu u jačanju imunološkog sustava

Višnje sadrže flavonoide, skupinu biljnih pigmenata koji djeluju kao antioksidansi i podržavaju imunološki sustav boreći se protiv virusa i bakterija. Također su bogate antocijanima (vrsta flavonoida).

Iako je potrebno više istraživanja kako bi se u potpunosti razumjela uloga antocijana u zdravlju imunološkog sustava, u višnjama mogu imati antimikrobna svojstva koja pomažu u borbi protiv bakterija i infekcija.

Možda vas zanima... Čokoladna torta s višnjama i maraschinom zavest će te neodoljivom aromom Recepti

Višnje su izvrsna hrana za mozak

Hrana bogata antioksidansima i flavonoidima izvrsna je hrana za mozak - a višnje imaju slične razine antioksidanata kao i bobičasto voće, jedan od najboljih tipova hrane za zdravlje mozga.

Prema studiji iz časopisa Food & Function iz 2019. godine, "dnevna konzumacija soka od višanja može poboljšati kognitivne sposobnosti" kao što su učenje i kratkoročno pamćenje.

Višnje pomažu u snižavanju krvnog tlaka

Kardiovaskularne bolesti su glavni uzrok smrti u Sjedinjenim Državama. Međutim, studije pokazuju da redovito pijenje soka od višanja može sniziti sistolički krvni tlak i LDL kolesterol.

Svakako se posavjetuj s liječnikom prije nego što počneš piti sok od višanja - ipak treba biti siguran da neće doći do interakcije s bilo kojim od lijekova koje trenutno uzimaš i da tvoj krvni tlak nije prenizak.

   | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Višnje - odlične saveznice pri mršavljenju

Iako studije na ljudima još nisu provedene, one na životinjama pokazuju kako redovito konzumiranje višanja smanjuje abdominalnu masnoću, postotak tjelesne mase i hiperlipidemiju. Znanstvenici vjeruju da to ima veze s antocijanima, antioksidansima koji se nalaze u višnjama.

Višnje uravnotežuju razinu šećera u krvi

Dijabetes tipa 2 nastavlja rasti kao zdravstveni problem, a znanstvenici predviđaju 700 milijuna slučajeva do 2045. Moderiranje razine šećera u krvi izuzetno je važno jer održavanje na odgovarajućim razinama pomaže u sprječavanju bolesti.

Jedna studija otkrila je kako antocijani povećavaju osjetljivost na inzulin, čiji gubitak vodi do dijabetesa i drugih metaboličkih problema. Višnje također smanjuju hemoglobin A1c ili količinu šećera koja se veže na vaš hemoglobin.

Višnje imaju i antikancerogeno djelovanje

Prema jednom istraživanju, antocijani smanjuju rast stanica raka debelog crijeva kod ljudi i razvoj kancerogenih tumora kod miševa. Druga studija otkrila je kako konzumacija hrane bogate polifenolima i antocijanima, poput višanja, smanjuje rizik od raka.

Piramida s višnjama Možda vas zanima... Jednostavno fino: Piramida s višnjama Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.