Špajza 21. siječnja 2013.

Adžić, Pinot Crni 2008

Crna vina
foto: Gastro.hr
gastro postao gastro.24sata.hr
Svaka kušana butelja vina od sorte Crni Pinot potvrđuje već dugopoznatu činejnicu da je upravo ova sorta prva u neprepoznatljivosti, posebno ako su u pitanju mlađe vinske nacije, što Hrvatska svakako jest.

Ne mogu se oteti dojmu, a vjerujem da i mnogi drugi slično razmišljaju, da niti jedan vinar u Hrvatskoj još nije uspio proizvesti Crni Pinot kao odraz punog potencijala pozicije (pozitivnog ili negativnog) i kao odraz vinarenja u podrumu te da je to uspio ponoviti u nekoj od narednih berbi. Postoje sporadični primjerci iznimne kvalitete ali riječ je sorti čiji je proces prilagodbe i traženja prepoznatljivog stila neusporedivo duži od jednog Syraha ili Merlota.

Slično je i s Adžićevim Crnim Pinotima čija je jedina konstanta stilska neujednačenost iz godine u godinu. Kušanjem ovog primjerka na slijepo bi vjerojatno završio u slijepoj ulici – Pinot bi mi svakako bila jedna od zadnjih asocijacija. Vizualno je dosta živo, tamno crvene boje s nijansama ljubičaste i ne odlaje dojam vina starog više od 4 godine. Na nosu su u prvom planu herbalne arome s teško odredivim i nejasnim mirisima crvenog i crnog voća.

Začinsko-kožni karakter mirisa u kombinaciji s reduktivnim aromama paljene gume i ugljena naprosto zahtjevaju duže ozračivanje u čaši ili dekanteru. Čini se da mu treba još vremena u boci da se mirisi malo bolje povežu u kompaktniju cjelinu. Srednjeg je tijela, sitnih tanina i umjerenog alkohola. U ustima vrlo živo, gotovo pa divlje s razbacanim kiselina koje kao i miris zahtjevaju dodatno vrijeme integracije u boci. Retrookus, iako kratak, ima zanimljivu i privlačnu zadimljeno začinsku crtu. Iako netipičnog profila čak i za vrlo rastezljivi Crni Pinot, s ovim bi vinom mogli dobro popratiti kakav masniji komad mesa poput svinjskog kotlet ili vratine na žaru.

Vino za recenziju osigurao G.E.T. - udruga za kulturu stola

Vrsta: crno vino
Sorta: Crni Pinot
Berba: 2008
Proizvođač: Adžić
Najbolje pristaje uz: češnjakom i maslinovima uljem marinirani svinjski kotlet ili vratina na žaru, teletina ili šaran u pećnici
Temperatura posluživanja: 16 ºC
Cijena: 70 kn

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.