Špajza 19. listopada 2014.

Vinska pratnja bečkom odresku

Bakhov sin bečki odrezak
foto: Gastro.hr
gastro postao gastro.24sata.hr
Bečki odrezak ili, po kajkavski, pohani šnicl, bio mi je najdraži obrok kad sam, kao mali, s roditeljima išao van na nedjeljne ručkove.

Hrskavo pohanje, nisam tad znao za riječ paniranje, majstora u zagrebačkim, samoborskim, pa i austrijskim restoranima, doma nismo uspijevali postići. A uz te pohance, bilo da je riječ o telećem ili svinjskom šniclu, izmjenjivao sam tri priloga: rizi-bizi, restani krumpir i pire krumpir. Tako se doma igramo i danas pa ću tom običaju prilagoditi i vina: veltlinac uz rizi-bizi, riesling uz restani krumpir te sauvignon uz pire s malo dinstanog povrća. I sva su vina austrijska. Osim što uz austrijsko jelo treba piti njihovo vino, nakon ulaska u EU i Austrija nam je postala domovina, zar ne?

  • Do 50 kuna

Grüner Veltliner Schloss Gobelsburg 2012.
Mislim da sam već preporučio ovo vino, ali što je dobro, a ima i dobru cijenu, bit će dobro i dvaput. Miriše po bijelom voću, svježe je, mineralno, toplo, živo, mekano, vitko... Teško se zaustaviti u komplimentima Grüner Veltlineru 2012. vinarije Schloss Gobelsburg iz Kamptala na Dunavu u Donjoj Austriji. Taj zeleni veltlinac dugo je bio sorta za proizvodnju masovnih vina. Nakon afere antifriz sredinom 80-godina prošlog stoljeća, koja je uništila austrijsko vinarstvo, iz pepela su se izdigli vinari koji su shvatili da i veltlincu treba posvetiti pozornost. I dobili su vino koje se može "potući" s rizlingom. Pa i oko bečkog šnicla. Butelja ovog veltlinca je 49,98 kuna.

  • Od 50 do 100 kuna

Loimer, Riesling Lenz 2013.
Etiketa je bijela, slova su obična, siva i crvena, mali znak je zelen, čep je navojni i sve to pomalo podsjeća na mineralnu vodu. Ali samo dok se ne otvori, natoči i proba. Loimer Riesling Lenz 2013. suho je vino, ali ima malo neprovrelog šećera koji mu daje punoću. Slatkoća se ne osjeća zbog izraženijih, ali finih kiselina, a okus ostaje u ustima poprilično dugo nakon što se gutljaj proguta. I zove na sljedeći. Fred Loimer je biodinamički proizvođač grožđa i vina iz Langenloisa u austrijskom Podunavlju, uzvodno od Beča. Poznat je i po izvanrednim vinskim i voćnim octovima. Butelja ovog rizlinga je mali više od 75 kuna.

  • Više od 100 kuna

Sattlerhof Gamlitzer Sauvignon blanc 2013.
Podjednako je teško pročitati njemački i francuski dio imena ovog austrijskog vina. Sattlerhof Gamlitzer znači da ga rade Maria i Willi Sattler u Gamlitzu, odmah nakon Šentilja na putu od Maribora prema Grazu, a sauvignon blanc da je riječ o jednom od najboljih vina ove izvrsne vinarije. Ovaj je sauvignon macerirao nekoliko sati, i nakon fermentacije ležao mjesecima na kvascima u inoks bačvama. Sočan je, svjež, mineralan, mriše po tropskom voću, a okusom podsjeća na ogrozd. Ako je u prilogu bečkom odresku i povrće propirjano na maslacu, ovo će vino biti savršen izbor. Butelja je oko 120 kuna.  

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.