Koncept prostora ostao je isti, pa ako ste i jednom bili u Baredu, bit će vam se lako snaći na dva kata i dva ulaza, kako je bilo i prije. Donji dio je zamišljen da više funkcionira kao kafić, pa se u njemu može i pušiti, dok je gornji dio restoranski. Terasa je zgodno uređena kao skriven i ograđen kutak za piće usred gradske vreve, samo će morat pričekati toplije dane.
Samo uređenje je ne sasvim uspjeli miks rustikalnog i industrijskog dizajna. Prostor je ugodan, bez daljnjega, ali atmosfera je pomalo hladna, baš zbog toga što je dojam da se u prostor pokušalo utrpati „sve što je sada in“ u uređenju barova/restorana/klubova.
Ideja Basta gourmet sekcije, dakle, restoranskog dijela je ponuditi različite divote iz krušne peći, u najvećoj mjeri pizze, no tu su i prateći momenti talijanske gastronomske tradicije. Poput recimo, vrlo dobrog odabira sireva i suhomesnatih proizvoda. U sirnoj sekciji radi se o odabiru sireva paške sirane Gligora, dok su suhomesnati proizvodi skupljeni diljem Hrvatske i Europe. Plate su izvrsno rješenje za veće društvo uz čašu vina ili pive, dok su napoletanski pizza sendviči dobar odabir za jednu, ali gladnu osobu. Pagnuttiello okruglog oblika s punjenjem pršut/mozzarella/tuna dobar je i sočan obrok za jednu osobu prosječnog apetita. Tijesto je izvrsno, kao i ono od kojeg se rade pizze. Brašno od kojeg se radi tradicionalna napoletanska pizza mora biti 00 (zero zero), vlastiti kvasci, tijesto debljine do 3mm, a pizza se peče 60-90 sekundi u krušnoj peći. U Basti tvrde da je to i njihov recept. Pizza se radi s mozzarellom, a moguće ju je i „podebljati“ s dodacima poput bresaole, mozzarelle di buffale, pršuta i ostalih finih talijanskih delicija. Cijene su u skladu s kvalitetom sastojaka.
Vinska lista je povelika, s vrlo širokim obuhvatom hrvatskim vinima, i solidnim odabirom na čaše. Nešto su problematičnije cijene, gdje praktički nema butelje ispod 150kn, pri čemu je (inače) jeftinija vina potpuno neisplativo piti. Na skuplja vina je marža puno manja, stoga i bolja vrijednost za novac. Konobari djeluju prilično nezainteresirano za svoje goste, stoga me je iznenadilo da ipak znaju objasniti kada ih se pita o hrani i vinskoj/pivskoj listi.
S obzirom na nedostatak ozbiljnijih pizzeria u samom centru grada, Basta će sigurno imati svoju publiku. Oni koji su voljeli Baredo, vjerojatno će im se svidjeti i Basta.
Adresa: Varšavska 5, Zagreb
Telefon: 095 707 0003
Web: www.basta.bar
Radno vrijeme: 08 - 1:00h
Broj mjesta: 100 unutra, 20-ak vani
Kartice: da
Parking: ne