Špajza 11. travnja 2024.

Benvenuti u Botaničkom vrtu: na divnoj lokaciji predstavili nove berbe svojih vina

Benvenuti
Nikola i Albert Benvenuti
foto: Matej Marjanović/Vinart
Braća Albert i Nikola Benvenuti u zagrebačkom Botaničkom vrtu okupili su svoje drage prijatelje i suradnike kako bi im, na predivnoj lokalciji, predstavili nove berbe svojih vina

Braća Albert i Nikola Benvenuti uvijek nas uspiju iznenaditi... Ne toliko kvalitetom svojih vina, jer znamo da je ona vrhunska i koliko se trude i u vinogradu i u podrumu. Iznenađuju nas iznova odličnim izborima lokacija za predstavljanje svojih vina. A mi jedva čekamo svaku sljedeću...

Bilo je tako i jučer u prekrasnom ambijentu Botaničkog vrta u Zagrebu gdje su Benvenutiji predstavili nove berbe svojih poznatih etiketa vina. Proljeće je doba kada na tržište obično izlaze svježa vina iz prethodne berbe, a često i odležana iz ranijih berbi. Upravo je tako bilo i na promociji organiziranoj u zimskom paviljonu Botaničkog vrta.

Santa Elisabetta Benvenuti 2019. Možda vas zanima... Benvenuti Santa Elisabetta 2019. uistinu je veliko vino Špajza

Vinarija Benvenuti je uz prigodne glazbu i zalogaje predstavila malvaziju i rosé iz 2023., zatim Malvaziju Livio Benvenuti iz 2022. pa crno vino Caldierosso iz 2021., Teran Livio Benvenuti iz 2020. i za kraj slatko desertno vino Corona Grande iz 2021.

Benvenuti | Author: Matej Marjanović/Vinart Nikola i Albert Benvenuti i Saša Špiranec foto: Matej Marjanović/Vinart Benvenuti | Author: Matej Marjanović/Vinart Promocija vina Benvenuti u Botaničkom vrtu foto: Matej Marjanović/Vinart

Izazovan početak 2023. nije utjecao na kvalitetu vina

"2023. godište je je u prvom dijelu vegetacijske sezone obilježila kombinacija brojnih padalina i visokih temperatura,dok je drugi dio sezone bio stabilniji, a u doba berbe, to jest kasnog ljeta i rane jeseni, vrijeme je bilo sasvim suho i idealno za finalno dozrijevanje.

Zbog specifičnih položaja većeg dijela Benvenuti vinograda na višim nadmorskim visinama sve do 400 metara i koji se redom nalaze na kosinama, izazovni početak sezone nije nam predstavljao veći problem, pa su u konačnici vinogradi dali zdravo grožđe, s tek nešto manjim prinosima.

To je rezultiralo s klasičnom i atraktivnom malvazijom, živih i zrelih voćnih aroma, punog tijela, s finom nijansom mineralnosti na retrookusu, kao i s nježnim i lepršavim roséom provansalski blijede boje, atraktivne sočnosti i finih nota crvenog voća na nosu. Velikim radom i stalnom prisutnošću u vinogradu svake se godine izborimo za najvišu kvalitetu grožđa, pa tako i ove", poručio je  Albert Benvenuti.

Benvenuti | Author: Matej Marjanović/Vinart Promocija vina Benvenuti u Botaničkom vrtu foto: Matej Marjanović/Vinart Benvenuti | Author: Matej Marjanović/Vinart Promocija vina Benvenuti u Botaničkom vrtu foto: Matej Marjanović/Vinart

benvenuti, santa elisabetta, teran Možda vas zanima... Znamo kako nastaje Santa Elisabetta vinarije Benvenuti Najave

Stalno se trude biti bolji

“Naša je misija stalno se truditi biti bolji. Činjenica je da i dalje tražimo savršenstvo u boci i da nam je svaka berba novi izazov, ali sada sa iskustvom koje imamo, zasigurno ćemo zadržati kvalitetu i pomicati granice.

Vinogradi su tvornica na otvorenom, ali mi smo se tu rodili, tik do njih i ovu prirodu oko nas poznajemo do u najsitniji detalj. Po potrebi možemo reagirati i reagiramo brzo, a kasnije u podrumu se brinemo da se karakter sorti koje uzgajamo, a one su tu oduvijek i također su izraz tradicije našeg kraja, sačuvamo što je vjernije moguće, bez intervencija u njihovu narav.

Imamo kontinuitet uspjeha sa svakim tipom vina koji radimo ostvarili smo značajne međunarodne uspjehe. Svježa malvazija je ponijela šampionsku titulu na Vinistri, teran platinu i nekoliko zlata na Decanteru u Londonu, odležana malvazija zlato na IWC-u u Londonu, a desertno vino San Salvatore najviša odličja na sva tri natjecanja i tri uvrštenja zaredom u najboljih 15 slatkih vina svijeta po magazinu Decanter", poručio je pak Nikola Benvenuti.

Benvenuti | Author: Matej Marjanović/Vinart Naš favorit - divna Mlavazija Livio Benvenuti 2022. foto: Matej Marjanović/Vinart Predstavljena nova linija vina Livio Benvenuti Možda vas zanima... Braća Benvenuti novu liniju vina posvetila ocu Liviju Najave

Oduševili malvazija i teran Livio Benvenuti

Oba vina iz linije Livio Benvenuti, malvazija iz 2022. i teran iz 2020., na promociji su izazvala brojne pozitivne komentare uzvanika kojih je ukupno bilo oko stotinu, a bili su to sommelieri, F&B manageri, trgovci vinom, prijatelji kuće, medijski djelatnici i drugi poslovni ljudi iz svijeta vina. Linija vina Livio Benvenuti je nasljednica nekadašnje linije Anno Domini i trenutno je jedno od najtraženijih vina iz razreda restoranskih vina iz Istre u Hrvatskoj.

Od braće Benvenuti oprostili smo se kušanjem desertnog vina Corona Grande od malvazije, muškata bijelog i rijetke i lokalne sorte ulovina.

Benvenuti | Author: Matej Marjanović/Vinart Nikola i Albert Benvenuti foto: Matej Marjanović/Vinart Benvenuti | Author: Matej Marjanović/Vinart Malvazija i rose Benvenuti iz 2023. foto: Matej Marjanović/Vinart Benvenuti | Author: Matej Marjanović/Vinart Albert Benvenuti foto: Matej Marjanović/Vinart Benvenuti Sal Salvatore muškat Možda vas zanima... Benvenuti treći put među najboljih 15 slatkih vina na svijetu Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.