Braća Albert i Nikola Benvenuti uvijek nas uspiju iznenaditi... Ne toliko kvalitetom svojih vina, jer znamo da je ona vrhunska i koliko se trude i u vinogradu i u podrumu. Iznenađuju nas iznova odličnim izborima lokacija za predstavljanje svojih vina. A mi jedva čekamo svaku sljedeću...
Bilo je tako i jučer u prekrasnom ambijentu Botaničkog vrta u Zagrebu gdje su Benvenutiji predstavili nove berbe svojih poznatih etiketa vina. Proljeće je doba kada na tržište obično izlaze svježa vina iz prethodne berbe, a često i odležana iz ranijih berbi. Upravo je tako bilo i na promociji organiziranoj u zimskom paviljonu Botaničkog vrta.
Vinarija Benvenuti je uz prigodne glazbu i zalogaje predstavila malvaziju i rosé iz 2023., zatim Malvaziju Livio Benvenuti iz 2022. pa crno vino Caldierosso iz 2021., Teran Livio Benvenuti iz 2020. i za kraj slatko desertno vino Corona Grande iz 2021.
Izazovan početak 2023. nije utjecao na kvalitetu vina
"2023. godište je je u prvom dijelu vegetacijske sezone obilježila kombinacija brojnih padalina i visokih temperatura,dok je drugi dio sezone bio stabilniji, a u doba berbe, to jest kasnog ljeta i rane jeseni, vrijeme je bilo sasvim suho i idealno za finalno dozrijevanje.
Zbog specifičnih položaja većeg dijela Benvenuti vinograda na višim nadmorskim visinama sve do 400 metara i koji se redom nalaze na kosinama, izazovni početak sezone nije nam predstavljao veći problem, pa su u konačnici vinogradi dali zdravo grožđe, s tek nešto manjim prinosima.
To je rezultiralo s klasičnom i atraktivnom malvazijom, živih i zrelih voćnih aroma, punog tijela, s finom nijansom mineralnosti na retrookusu, kao i s nježnim i lepršavim roséom provansalski blijede boje, atraktivne sočnosti i finih nota crvenog voća na nosu. Velikim radom i stalnom prisutnošću u vinogradu svake se godine izborimo za najvišu kvalitetu grožđa, pa tako i ove", poručio je Albert Benvenuti.
Stalno se trude biti bolji
“Naša je misija stalno se truditi biti bolji. Činjenica je da i dalje tražimo savršenstvo u boci i da nam je svaka berba novi izazov, ali sada sa iskustvom koje imamo, zasigurno ćemo zadržati kvalitetu i pomicati granice.
Vinogradi su tvornica na otvorenom, ali mi smo se tu rodili, tik do njih i ovu prirodu oko nas poznajemo do u najsitniji detalj. Po potrebi možemo reagirati i reagiramo brzo, a kasnije u podrumu se brinemo da se karakter sorti koje uzgajamo, a one su tu oduvijek i također su izraz tradicije našeg kraja, sačuvamo što je vjernije moguće, bez intervencija u njihovu narav.
Imamo kontinuitet uspjeha sa svakim tipom vina koji radimo ostvarili smo značajne međunarodne uspjehe. Svježa malvazija je ponijela šampionsku titulu na Vinistri, teran platinu i nekoliko zlata na Decanteru u Londonu, odležana malvazija zlato na IWC-u u Londonu, a desertno vino San Salvatore najviša odličja na sva tri natjecanja i tri uvrštenja zaredom u najboljih 15 slatkih vina svijeta po magazinu Decanter", poručio je pak Nikola Benvenuti.
Oduševili malvazija i teran Livio Benvenuti
Oba vina iz linije Livio Benvenuti, malvazija iz 2022. i teran iz 2020., na promociji su izazvala brojne pozitivne komentare uzvanika kojih je ukupno bilo oko stotinu, a bili su to sommelieri, F&B manageri, trgovci vinom, prijatelji kuće, medijski djelatnici i drugi poslovni ljudi iz svijeta vina. Linija vina Livio Benvenuti je nasljednica nekadašnje linije Anno Domini i trenutno je jedno od najtraženijih vina iz razreda restoranskih vina iz Istre u Hrvatskoj.
Od braće Benvenuti oprostili smo se kušanjem desertnog vina Corona Grande od malvazije, muškata bijelog i rijetke i lokalne sorte ulovina.