Špajza 22. kolovoza 2023.

Blender ili multipraktik, koji ti je aparat potrebniji?

Blander
Blender foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kad su u pitanju ova dva kuhinjska aparata, svatko od nas ima svog favorita. Ali ne bismo trebali, jer svaki aparat bolje od drugoga obavlja neke zadatke

Svatko od nas ima svog favorita i koristi ili blender ili multipraktik, vrlo rijetko i jedan i drugi aparat. Ali blender i multipraktik nisu isti, svaki aparat ima svojih prednosti i korisniji je pri nekim zahvatima. Nakon što pročitaš ovaj tekst, možda počneš koristiti oba!

 

Možda vas zanima... Evo kako možeš detaljno očistiti blender Špajza

 

Kako radi blender?

Blender se sastoji od baze, visoke posude s poklopcem na vrhu i fiksnih oštrica na dnu posude. Kad je blender uključen, motor unutar uređaja se pokreće i rotira oštrice. Aktiviranje oštrica stvara snažan vrtlog koji vuče sastojke prema dnu posude i siječe ih.

 | Author: Ivan Samkov/Pexels Blender foto: Ivan Samkov/Pexels

Što je najbolje pripremati u blenderu?

Blenderima je potrebna određena količina tekućine za neometani rad, pa ih je najbolje koristiti za pripremu smoothieja, juha i umaka. Uporabom blendera ćeš dobiti mekšu teksturu nego s multipraktikom, pa ako ti je cilj pripremiti umak ili juhu svilenkaste teksture - blender je najbolji izbor.

Blenderi mogu drobiti i led, dok led ne bi trebao biti čest gost posude multipraktika jer može otupiti oštrice. Osim toga, posude blendera su ponekad staklene, što znači da u blenderu bez problema možeš spravljati i vruće tekućine.

 

gastro_pr.jpg Možda vas zanima... Pet pomagala za svaku kuhinju None

 

Kako radi multipraktik?

Multipraktik se sastoji se od čvrstog postolja i široke zdjele s odvojivim kompletom oštrica. Te se oštrice mogu zamijeniti i drugim dodacima s različitim funkcijama poput ribanja, sjeckanja ili miješenja.

Multipraktik je najbolji u sjeckanju hrane i omogućit će ti ravnomjernije usitnjavanje od blendera, a sve zbog načina na koji su oštrice raspoređene. Multipraktik ima poklopac s cijevi za punjenje, tako da možeš jednostavno dodavati sastojke i tijekom rada multipraktika.

 | Author: Annie Spratt/Unsplash Multipraktik foto: Annie Spratt/Unsplash

Što je najbolje pripremati u multipraktiku?

Velike oštrice u velikoj zdjeli multipraktika bez problema se nose sa sjeckanjem tvrđih sastojaka, poput orašastih plodova, parmezana ili prepečenog kruha – sve bez pomoći tekućine. Naravno, i multipraktik možeš koristiti za miješanje tekućina, ali rezultat neće biti tako glatka smjesa kao kad koristiš blender.

Multipraktik može dobro doći i pri izradi tijesta, što mu je još jedna velika prednost. Važno je samo da pri tom procesu paziš na vrijeme obrade.

 | Author: Lisa Fotios/Pexels Blender foto: Lisa Fotios/Pexels

 

Možda vas zanima... Isprobaj tri brza i slatka recepta iz blendera! Recepti Možda vas zanima... Muffini iz blendera - najslađi doručak za radna jutra Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.