Svatko od nas ima svog favorita i koristi ili blender ili multipraktik, vrlo rijetko i jedan i drugi aparat. Ali blender i multipraktik nisu isti, svaki aparat ima svojih prednosti i korisniji je pri nekim zahvatima. Nakon što pročitaš ovaj tekst, možda počneš koristiti oba!
Kako radi blender?
Blender se sastoji od baze, visoke posude s poklopcem na vrhu i fiksnih oštrica na dnu posude. Kad je blender uključen, motor unutar uređaja se pokreće i rotira oštrice. Aktiviranje oštrica stvara snažan vrtlog koji vuče sastojke prema dnu posude i siječe ih.
Što je najbolje pripremati u blenderu?
Blenderima je potrebna određena količina tekućine za neometani rad, pa ih je najbolje koristiti za pripremu smoothieja, juha i umaka. Uporabom blendera ćeš dobiti mekšu teksturu nego s multipraktikom, pa ako ti je cilj pripremiti umak ili juhu svilenkaste teksture - blender je najbolji izbor.
Blenderi mogu drobiti i led, dok led ne bi trebao biti čest gost posude multipraktika jer može otupiti oštrice. Osim toga, posude blendera su ponekad staklene, što znači da u blenderu bez problema možeš spravljati i vruće tekućine.
Kako radi multipraktik?
Multipraktik se sastoji se od čvrstog postolja i široke zdjele s odvojivim kompletom oštrica. Te se oštrice mogu zamijeniti i drugim dodacima s različitim funkcijama poput ribanja, sjeckanja ili miješenja.
Multipraktik je najbolji u sjeckanju hrane i omogućit će ti ravnomjernije usitnjavanje od blendera, a sve zbog načina na koji su oštrice raspoređene. Multipraktik ima poklopac s cijevi za punjenje, tako da možeš jednostavno dodavati sastojke i tijekom rada multipraktika.
Što je najbolje pripremati u multipraktiku?
Velike oštrice u velikoj zdjeli multipraktika bez problema se nose sa sjeckanjem tvrđih sastojaka, poput orašastih plodova, parmezana ili prepečenog kruha – sve bez pomoći tekućine. Naravno, i multipraktik možeš koristiti za miješanje tekućina, ali rezultat neće biti tako glatka smjesa kao kad koristiš blender.
Multipraktik može dobro doći i pri izradi tijesta, što mu je još jedna velika prednost. Važno je samo da pri tom procesu paziš na vrijeme obrade.