Špajza 29. kolovoza 2014.

Boškinac, 2010.

Boškinac
gastro postao gastro.24sata.hr
Često se na vinskom nebu dogodi da određeni proizvođač ili neka etiketa zabljesnu poput Supernove, ali koji se isto tako vrlo brzo "spusti" na razinu običnog, većini nezanimljivog "pulsara", spremnog da egzistencira, često i prilično dugo u svojoj samodostatnosti.

Nas ambicioznije ipak zanimaju prave vinske zvijezde. One čije trsje, kada pusti dugo i žilavo korijenje tijekom 15-20 godina borbe na škrtom i burom šibanom području, pokaže pravo lice te pokaže domaćinu u što se uistinu upustio i s čime raspolaže dozvoljavajući mu polako stvaranje svoga vinskog mikrosvemira. Teško je uopće zamisliti da bi dvije glavne bordoške internacionalke (Merlot i Cabernet Sauvignon) mogle opstati i kvalitetno se interpretirati u ovim, često ekstremnim klimatskim mikroprilikama.

Ali Boškinac već godinama pokazuje da ovaj sortiment podnosi nešto žešće uvjete gdje ekološki njegovani trsevi uspješno odolijevaju poznatim, prirodno zasoljenim paškim vjetrovima. Raskoš i stilske varijacije pojedinih berbi najbolje su se mogle vidjeti na nedavno održanoj vertikali Boškinca koju je Boris Šuljić priredio u toplom, gotovo obiteljskom prostoru vinskog bara Sherry's-a gdje se doista već pri prvom posjetu možete osjećati kao u vlastitom dnevnom boravku. U vertikalnom nizu od 4 izvrsna vina koja teško da možete više igdje pronaći na jednom mjestu, osim možda u podrumu ili arhivi nekog entuzijasta, ipak su prema osobnom sudu odskočile 2 berbe.

Još iz podruma hvaljena 2007., svjetska klasa, u izvrsnom stanju, puna energije, ali i zrelosti, i iskusne staloženosti, s zavidnim brojem utakmica u nogama te aktualna 2010. elegantna, zemljano-voćna kombinacija dubine i izravnosti koja se s vremenom otvara u slojevima. U miru vlastitog dnevnog boravka bilo je malo više mira za prijateljsko sučeljavanje sa zrelim, ozbiljnim i iskusnim primjerkom koji nimalo ne odaje adolescentski dojam. Tamno crvenom bojom i s postojanim nešto tamnijim nijansama djeluje mnogo iskusnije nego što uistinu jest. Gusto i tamno voće, idealno dozrelo s nijansama zemlje natopljene istim tim voćnim sokovima oslikava trenutno stanje.

Zamjetno je njegovanje u drvenim bačvama, ali s mjerom, poput slikara kada u zanosu nanosi finalnu boju kistom. Određena čvrstina, koju i očekujemo od ovakve klase prizemljena je slašću, bazičnom masom i umjerenom toplinom koja naprosto željno iščekuje prirodnu svježinu (koja dodaje svilenkasti doživljaj) koja je kao i sve ostalo apotekarski precizno dozirana u kompoziciju. Pri kraju je gusto i koncentrirano s minutnom trajnošću i okusima prosušenog voća i makije.

Iako ne sumnjam u sposobnost vina za putovanja na duže staze gdje će ga svakako biti uzbudljivo pratiti, što s obzirom na trenutnu harmoniju i uglađenost ne bi trebao biti nikakav problem, preporuka je piti ga odmah budući da je i više nego spreman, našpanan i savršenih omjera. Iskoristite ga dok je još dostupan široj publici. U ostatku zemlje problematična 2010., na Pagu je izrodila zvijezdu. Još jednom.

Vrsta: mirno suho crno vino
% alkohola: 14,8
Sorta: Merlot, Cabernet Sauvignon
Berba: 2010.
Regija: otok Pag
Proizvođač: Cissa d.o.o.
Najbolje pristaje uz: srednje pečeni odrezak, zreli ovčji sir
Temperatura posluživanja: 18 ºC
Cijena: 185 kuna

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.