Špajza 05. srpnja 2023.

Ljetni Bota Šare sushi - spoj Dalmacije i Japana

Bota Šare ponuda sushija
Chef Josip Marjanović i impozantna sabljarka foto: Filip Popović
gastro postao gastro.24sata.hr
Omiljena zagrebačka destinacija za uživanje u jadranskim specijalitetima zasigurno je restoran Bota Šare, koji već neko vrijeme nudi i izvrstan sushi od vrhunskih namirnica. Njihov chef Josip Marjanović otkrio nam je tajnu dobrog sushija pa ćemo ga sada, uz njegove upute pokušati napraviti i kod kuće

Zagrebački restoran Bota Šare omiljeno je odredište ljubitelja dalmatinske kuhinje, a već neko vrijeme poslužuju i sushi s jadranskom ribom. Chef Josip Marjanović prezentirao nam je kako se u Boti radi sushi. Bilo je zanimljivo gledati kojom brzinom je isfiletirao sabljarku ulovljenu nekoliko sati ranije i u kombinaciji s jadranskim kozicama i tunom zarolao sushije. Usput nam je otkrio i nekoliko savjeta za pripremu ovog izvorno japanskog, ali globalno omiljenog jela.

 

Bota Šare ljetni meni Možda vas zanima... Imamo recepte za 4 genijalna ljetna jela iz restorana Bota Šare! Recepti

 

"Tuna i sabljarka najčešće se koriste u našoj kuhinji. Bitno ih je znati ispravno isfiletirati, zatim i obraditi, a na kraju i svaki komadić uspješno iskoristiti i ukusno pripremiti. Svaki najmanji komadić divlje jadranske ribe kvalitetom i okusom uistinu je neprocjenjiv!“, otkriva chef Josip Marjanović koji je svoj zanat upravo u restoranu Bota Šare brusio do detalja.

 | Author: Filip Popović Brzopotezno filetiranje ribe foto: Filip Popović  | Author: Filip Popović Brzopotezno filetiranje ribe, 2. dio foto: Filip Popović

"Botin sushi jednostavan je spoj osvježavajuće jadranske ribe, laganog i zdravog povrća te mekane i prozračne riže. Pažljivo birani dodaci i mirodije iz naše obiteljske kuhinje s juga Dalmacije ugrađeni su u svako jelo i daju mu dodatnu potpuno drugačiju dimenziju, a takve kombinacije zasigurno nemate prilike nigdje drugo probati!", dodala je pak naša ljubazna domaćica Zrinka Šare, vlasnica restorana.

 | Author: Filip Popović Slaganje i motanje sushija foto: Filip Popović

 | Author: Filip Popović Motanje sushija foto: Filip Popović

 | Author: Filip Popović Motanje sushija foto: Filip Popović

Bota rola - pravi hit

Specijalna Bota rola ovog ljeta sigurno će biti pravi hit. Sastavljena od jadranskih kozica, krastavca i avokada, a izvana obložena svježom tunom najbolje predstavlja fuziju dviju kuhinja kojom se u ovoj kući toliko ponose. Tartar od tune od samog početka najveći je favorit Botine publike pikantnog sastava, ali kombiniran s kaparama i motrom ostavlja poseban, ugodan i drugačiji okus u ustima.

Lagane teksture jadranske ribe i rakova vrhunske kvalitete, kombinirane s povrćem iz obiteljskog vrta obogaćene dodacima, kao što su domaće maslinovo ulje, stonska sol, primorski začini te plodovi dalmatinskog kamena kapare i motar ovim jelima daju posebnost koja će zasigurno pružiti potreban balans organizmu u ovim vrućim danima.

 | Author: Filip Popović Glumica Ana Begić Tahiri velika je ljubiteljica Bota Šare sushija foto: Filip Popović  | Author: Filip Popović Bota Šare ponuda sushija foto: Filip Popović

Savjeti Chefa Marjanovića za pripremu sushija kod kuće

Dolaskom ljetnih vrućina tijelu je potrebna lako probavljiva, laganija prehrana s manjim udjelima masti u koje naravno ne ubrajamo one riblje kao što su omega 3 koje su ljudskom organizmu baš uvijek dobrodošle kao i vitamini i antioksidansi. Idealna sinergija svih ovih sastojaka krije se upravo u slasnim zalogajima sushi rolica.

 | Author: Filip Popović Bota Šare ponuda sushija - riba je vrhunske kvalitete, te ulovljena u Jadranu foto: Filip Popović

 | Author: Filip Popović Bota Šare ponuda sushija foto: Filip Popović

"Za pripremu sushija u vlastitoj, kućnoj verziji bitna je kvalitetna priprema i malo upornosti", upućuju nas u Boti.

Nakon pribavljanja najboljih namirnica posebna pažnja treba se pridati riži koju je potrebno dobro isprati prije kuhanja, a zatim pažljivo ohladiti i ispravno začiniti pravim omjerom octa, šećera i soli kako bi dobila svoju ljepljivu strukturu dok tehnika rolanja dolazi s praksom.

Nož kojim režete sushi treba biti prije svega oštar, a potom i vlažan, ne mokar ili suh, napomenuo nam je chef Marjanović. 

 | Author: Filip Popović Bota Šare ponuda sushija foto: Filip Popović  | Author: Filip Popović Bota Šare ponuda sushija i drugih specijaliteta od jadranske ribe foto: Filip Popović

 | Author: Filip Popović Bota Šare ponuda sushija i drugih specijaliteta od jadranske ribe foto: Filip Popović  | Author: Filip Popović Bota Šare ponuda sushija i drugih specijaliteta od jadranske ribe foto: Filip Popović  | Author: Filip Popović Nema fing sushija bez wasabija i ukiseljenog đumbira foto: Filip Popović

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.