Zagrebački restoran Bota Šare omiljeno je odredište ljubitelja dalmatinske kuhinje, a već neko vrijeme poslužuju i sushi s jadranskom ribom. Chef Josip Marjanović prezentirao nam je kako se u Boti radi sushi. Bilo je zanimljivo gledati kojom brzinom je isfiletirao sabljarku ulovljenu nekoliko sati ranije i u kombinaciji s jadranskim kozicama i tunom zarolao sushije. Usput nam je otkrio i nekoliko savjeta za pripremu ovog izvorno japanskog, ali globalno omiljenog jela.
"Tuna i sabljarka najčešće se koriste u našoj kuhinji. Bitno ih je znati ispravno isfiletirati, zatim i obraditi, a na kraju i svaki komadić uspješno iskoristiti i ukusno pripremiti. Svaki najmanji komadić divlje jadranske ribe kvalitetom i okusom uistinu je neprocjenjiv!“, otkriva chef Josip Marjanović koji je svoj zanat upravo u restoranu Bota Šare brusio do detalja.
"Botin sushi jednostavan je spoj osvježavajuće jadranske ribe, laganog i zdravog povrća te mekane i prozračne riže. Pažljivo birani dodaci i mirodije iz naše obiteljske kuhinje s juga Dalmacije ugrađeni su u svako jelo i daju mu dodatnu potpuno drugačiju dimenziju, a takve kombinacije zasigurno nemate prilike nigdje drugo probati!", dodala je pak naša ljubazna domaćica Zrinka Šare, vlasnica restorana.
Bota rola - pravi hit
Specijalna Bota rola ovog ljeta sigurno će biti pravi hit. Sastavljena od jadranskih kozica, krastavca i avokada, a izvana obložena svježom tunom najbolje predstavlja fuziju dviju kuhinja kojom se u ovoj kući toliko ponose. Tartar od tune od samog početka najveći je favorit Botine publike pikantnog sastava, ali kombiniran s kaparama i motrom ostavlja poseban, ugodan i drugačiji okus u ustima.
Lagane teksture jadranske ribe i rakova vrhunske kvalitete, kombinirane s povrćem iz obiteljskog vrta obogaćene dodacima, kao što su domaće maslinovo ulje, stonska sol, primorski začini te plodovi dalmatinskog kamena kapare i motar ovim jelima daju posebnost koja će zasigurno pružiti potreban balans organizmu u ovim vrućim danima.
Savjeti Chefa Marjanovića za pripremu sushija kod kuće
Dolaskom ljetnih vrućina tijelu je potrebna lako probavljiva, laganija prehrana s manjim udjelima masti u koje naravno ne ubrajamo one riblje kao što su omega 3 koje su ljudskom organizmu baš uvijek dobrodošle kao i vitamini i antioksidansi. Idealna sinergija svih ovih sastojaka krije se upravo u slasnim zalogajima sushi rolica.
"Za pripremu sushija u vlastitoj, kućnoj verziji bitna je kvalitetna priprema i malo upornosti", upućuju nas u Boti.
Nakon pribavljanja najboljih namirnica posebna pažnja treba se pridati riži koju je potrebno dobro isprati prije kuhanja, a zatim pažljivo ohladiti i ispravno začiniti pravim omjerom octa, šećera i soli kako bi dobila svoju ljepljivu strukturu dok tehnika rolanja dolazi s praksom.
Nož kojim režete sushi treba biti prije svega oštar, a potom i vlažan, ne mokar ili suh, napomenuo nam je chef Marjanović.