Zagrebački restoran Bota Šare omiljeno je odredište ljubitelja dalmatinske kuhinje, a već neko vrijeme poslužuju i sushi s jadranskom ribom. Chef Josip Marjanović prezentirao nam je kako se u Boti radi sushi. Bilo je zanimljivo gledati kojom brzinom je isfiletirao sabljarku ulovljenu nekoliko sati ranije i u kombinaciji s jadranskim kozicama i tunom zarolao sushije. Usput nam je otkrio i nekoliko savjeta za pripremu ovog izvorno japanskog, ali globalno omiljenog jela.
"Tuna i sabljarka najčešće se koriste u našoj kuhinji. Bitno ih je znati ispravno isfiletirati, zatim i obraditi, a na kraju i svaki komadić uspješno iskoristiti i ukusno pripremiti. Svaki najmanji komadić divlje jadranske ribe kvalitetom i okusom uistinu je neprocjenjiv!“, otkriva chef Josip Marjanović koji je svoj zanat upravo u restoranu Bota Šare brusio do detalja.
Brzopotezno filetiranje ribe
Brzopotezno filetiranje ribe, 2. dio
"Botin sushi jednostavan je spoj osvježavajuće jadranske ribe, laganog i zdravog povrća te mekane i prozračne riže. Pažljivo birani dodaci i mirodije iz naše obiteljske kuhinje s juga Dalmacije ugrađeni su u svako jelo i daju mu dodatnu potpuno drugačiju dimenziju, a takve kombinacije zasigurno nemate prilike nigdje drugo probati!", dodala je pak naša ljubazna domaćica Zrinka Šare, vlasnica restorana.
Slaganje i motanje sushija
Motanje sushija
Motanje sushija
Bota rola - pravi hit
Specijalna Bota rola ovog ljeta sigurno će biti pravi hit. Sastavljena od jadranskih kozica, krastavca i avokada, a izvana obložena svježom tunom najbolje predstavlja fuziju dviju kuhinja kojom se u ovoj kući toliko ponose. Tartar od tune od samog početka najveći je favorit Botine publike pikantnog sastava, ali kombiniran s kaparama i motrom ostavlja poseban, ugodan i drugačiji okus u ustima.
Lagane teksture jadranske ribe i rakova vrhunske kvalitete, kombinirane s povrćem iz obiteljskog vrta obogaćene dodacima, kao što su domaće maslinovo ulje, stonska sol, primorski začini te plodovi dalmatinskog kamena kapare i motar ovim jelima daju posebnost koja će zasigurno pružiti potreban balans organizmu u ovim vrućim danima.
Glumica Ana Begić Tahiri velika je ljubiteljica Bota Šare sushija
Bota Šare ponuda sushija
Savjeti Chefa Marjanovića za pripremu sushija kod kuće
Dolaskom ljetnih vrućina tijelu je potrebna lako probavljiva, laganija prehrana s manjim udjelima masti u koje naravno ne ubrajamo one riblje kao što su omega 3 koje su ljudskom organizmu baš uvijek dobrodošle kao i vitamini i antioksidansi. Idealna sinergija svih ovih sastojaka krije se upravo u slasnim zalogajima sushi rolica.
Bota Šare ponuda sushija - riba je vrhunske kvalitete, te ulovljena u Jadranu
Bota Šare ponuda sushija
"Za pripremu sushija u vlastitoj, kućnoj verziji bitna je kvalitetna priprema i malo upornosti", upućuju nas u Boti.
Nakon pribavljanja najboljih namirnica posebna pažnja treba se pridati riži koju je potrebno dobro isprati prije kuhanja, a zatim pažljivo ohladiti i ispravno začiniti pravim omjerom octa, šećera i soli kako bi dobila svoju ljepljivu strukturu dok tehnika rolanja dolazi s praksom.
Nož kojim režete sushi treba biti prije svega oštar, a potom i vlažan, ne mokar ili suh, napomenuo nam je chef Marjanović.
Bota Šare ponuda sushija
Bota Šare ponuda sushija i drugih specijaliteta od jadranske ribe
Bota Šare ponuda sushija i drugih specijaliteta od jadranske ribe
Bota Šare ponuda sushija i drugih specijaliteta od jadranske ribe
Nema fing sushija bez wasabija i ukiseljenog đumbira