Špajza Gastro zvijezda 29. studenoga 2022.

Božićni macaronsi – omiljeni kolačići u božićnom ruhu

foto: Marija Herjavić Jerkić
gastro postao gastro.24sata.hr
Nekad se pitaš što je to toliko posebno u macaronsima? Da, i mi. I opet im, na kraju krajeva, ne možemo odoljeti! A tek božićni…

Postoji li nešto kao – previše kolačića za Božić? Dobro, sigurno da postoji, ali to je samo ako ih pojedeš previše. Pripremiti ih ne možeš previše, jer uvijek imaj na umu da ih možeš podijeliti. Ipak je Božić, ipak se dijeli ljubav. Ljubav i kolači, naravno. Ovi božićni macaronsi, uvjereni smo, su na listi kolača koji ne mogu naići na nekog tko će reći da ih ne želi. Pripremila nam ih je Marija Herjavić Jerkić, jedna od kandidatkinja Gastro zvijezde u kategoriji za Najbolji kadar.

Možda vas zanima... Marija Herjavić Jerkić: Kuhanje je mojih 'pet minuta' za punjenje baterija Špajza

Za Mariju iz čije su kuhinje izašli božićni macaronsi, ali i brojna druga fina jela, možeš glasati ovdje, a tvoj će joj glas možda pomoći da odnese pobjedu u ovoj kategoriji. Sigurni smo da bi joj, kao i svakom blogeru, ovo jako puno značilo, pa ne propusti kliknuti. Što se sve pripremalo u kuhinji Gastro zvijezde možeš pronaći ovdje, a finale očekuje u prosincu.

 | Author: Marija Herjavić Jerkić foto: Marija Herjavić Jerkić

Božićni macaronsi

Sastojci:

Keksi

  • 2 bjelanjka
  • 50 g kristal šećera
  • 40 g bademovog brašna
  • 60 g brašna od tostiranih lješnjaka
  • 120 g šećera u prahu
  • velika žlica kakaa u prahu

Krema

  • 70-80g čokolade za kuhanje
  • 100ml slatkog vrhnja
  • božićni začini

Dekoracija

  • kakao u prahu
  • otopljena čokolada
  • komadići lješnjaka

Priprema:

  1. Pržene lješnjake usitniti. Bademovo brašno, lješnjake i šećer u prahu još dodatno lagano samljeti, najbolje u mlincu za kavu, te prosijati. Pažljivo usitnjavati pulsirajući kako orašidi ne bi pustili masnoću, te ih obvezno miksati sa šećerom da on upije eventualnu puštenu masnoću.
  2. Čvrsto istući u šaum bjelanjke s kristal šećerom, pa u to dodati dobro prosijane orašide i šećer u prahu do te konzistencije da se cijedi sa špatule i odmah poveže s ostatkom smjese, a opet ne bude previše tekuće.
  3. Smjesu prebaciti u dresir vrećicu, odrezati malu rupicu na vrhu, i istiskivati na masni papir macaronse.
  4. Prije pečenja ih po želji dekorirati posipanjem malo kakaa. Pustiti da se suše na zraku bar sat vremena, pa peći 30min na 130 stupnja. Pečene s masnim papirom odmah ukloniti s lima da se zaustavi daljnje pečenje.
  5. Dobro ohlađene odvajati s masnog papira, upariti podjednake i napuniti kremom.
  6. Za kremu u istučeno slatko vrhnje umiješati otopljenu čokoladu i božićne začine. Jednu stranu macaronsa išarati otopljenom čokoladom i posipati krupnije usitnjenim lješnjacima. Ostaviti u hladnjaku dan-dva da se povežu.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.