Grammelpogatscherl, odnosno kram-pogače... Priznajte da ste pokušali izgovorit riječ u naslovu, pa ste polomljenog jezika, na kraju ipak odustali… Svi ih poznajemo, svi ih volimo, ali… Što se skriva iza tog čudnog imena?
Za „kram-pogače“ možemo reći da je jedno tipično zagrebačko jelo. S tipično purgerski iskrivljenim imenom. Na upit, otkuda dolazi riječ „kram“ u pogačama, jedan mi je pravi Purger tvrdio da dolazi od riječi „krama“, odnosno da u sastav te pogače ulaze ostaci od ručka/večere (?). No, dobro, znam da su u davna vremena na takav način štedljive domaćice radile paštete kako se hrana ne bi bacala, no istina je potpuno drugačija.
Sama riječ, naime, dolazi od njemačke riječi „Grammel“ što jednostavno znači: čvarci! Dakle, pogačice sa čvarcima...
Kako sve iskrivljujemo, također sam čuo da neki kažu i „kramp-pogače“. To se divno rimuje s trenutačnom situacijom u Americi. Dakle, Trump, kramp, kram, ili čvarak pogače, evo jednog austrijskog recepta, nazovite ga kako želite, a ja ću mu samo tepati: De luxe pogačice sa čvarcima!
Sastojci:
- ½ kg bijelog, glatkog brašna
- ¼ kg čvaraka od prasca
- 1 paketić suhog kvasca
- 2 žumanjka
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 1.5 čajne žličice soli
- 2 jušne žlice vina
- malo mlijeka
- ½ jušne žlice šećera
Priprema:
1. Izmiješajte kvasac s malo mlijeka, šećerom i malo brašna i ostavite da dođe do „kvasac-reakcije“
2. Izmiješajte sve sastojke (osim žumanjaka!) i ostavite na toplom oko pola sata
3. Preklopite tijesto nekoliko puta, pa opet stavite na odmaranje pola sata, na toplo mjesto
4. Oblikujte pogačice i premažite ih žumanjcem (po želji mozete posipati s kimlom ili sezamom)
5. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, i unutra s njima na 12 minuta. Kako je svaka pećnica individualna, sami procijenite kada su gotove.
6. Pokušajte se savladati barem desetak minuta nakon što su pogačice gotove da ih ne smažete sve po spisku!
„Trump-pogačice“... Zgodno ime, zar ne…Voli vas vaš Gastroterminator!