Špajza 19. listopada 2021.

Brzo i temeljito očisti srebrni pribor za jelo

Čišćenje srebrnog pribora za jelo foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Odlučila si izvaditi srebrni pribor za jelo za posebnu priliku, no na njemu su mrlje od oksidacije? Evo načina kako ih ukloniti!

Srebro lako potamni, pa si se zasigurno upitala koji je najučinkovitiji način uklanjanja mrlja sa srebrnog posuđa. Kako to obično biva, najbolja metoda čišćenje je prije svega pristupačna i jednostavna, a za nju će ti trebati posuda obložena aluminijskom folijom, soda bikarbona, sol i ocat.

Pribor za jelo će nakon čišćenja dobiti davno izgubljeni sjaj, no valja biti na oprezu; ocat je izuzetno snažan i može uništiti metal, pogotovo ako srebro nije dobre kvalitete. Stoga, ne pretjeruj s octom.

 | Author: Shutterstock Uklanjanje mrlja sa srebrnog pribora za jelo, foto: Shutterstock

Kako ukloniti mrlje uz pomoć sode bikarbone, soli i octa?

Za početak posudu obloži aluminijskom folijom, a potom u njoj napravi kupku, koristeći žlicu sode bikarbone, žlicu soli, 100 ml bijelog octa i 200 ml vruće vode. Srebrni pribor stavi u pripremljenu kupku, ostavi ga da odstoji oko pet minuta, a nakon toga, svaki komad dobro isperi u vodi te potom ispoliraj s krpom od mikrovlakana.

U slučaju da su mrlje prisutne na teško dostupnim mjestima, starom četkicom za zube možeš ukloniti nečistoće s najskrovitijih dijelova. Ipak, TheKitchn naglašava da je najvažnije srebrni pribor dobro osušiti i ulaštiti.

 | Author: Shutterstock Posuda obložena aluminijskom folijom, foto: Shutterstock

Pasta za zube za uklanjanje mrlja

Pasta za zube također je učinkovito sredstvo kada je riječ o uklanjanju mrlja sa srebrnog pribora. Sve što trebaš napraviti jest utrljati pastu za zube (bijele boje, bez gela) u pribor za jelo, a zatim zubnu pastu ukloni krpom od mikrovlakana. Pasta će učiniti sjajan posao; rastopit će mrlju, a pritom će i u ugodno mirisati. No, mana je definitivno što je pasta ljepljiva, pa ako si u žurbi, savjetujemo da se odlučiš za prvu metodu. 

Zanimat će te i sljedeći trikovi i savjeti...

 

Kuhinjski noževi Možda vas zanima... Saznaj kako pravilno prati i skladištiti kuhinjske noževe Špajza Čišćenje kuhinje Možda vas zanima... Uz ovih 6 trikova održi kuhinju čistom i mirisnom! Špajza Možda vas zanima... Kako brzo i jednostavno očistiti kuhalo za vodu? Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.