Špajza Gastro zvijezda 06. listopada 2021.

Chef Josip Tomas sudjelovat će u izboru nove Gastro zvijezde!

Chef restorana Freyja u Tučepima, Josip Tomas, novi je član žirija Gastro zvijezde foto: Privatni album
gastro postao gastro.24sata.hr
Chef Josip Tomas član je žirija petog izdanja Gastro zvijezde. "Moj će glas imati osoba koju bih volio imati u svojoj kuhinji", poručuje

Mladi chef Josip Tomas suvereno vodi obiteljski restoran Freyja u Tučepima, a njegov put je zaista inspirativan. Nakon školovanja u Londonu na legendarnoj Le Cordon Bleu akademiji, radio je u njujorškom Eleven Madison Parku, jednom od najboljih svjetskih restorana na Madison aveniji s čak tri Michelin zvjezdice. Josip je radio i u poznatim hrvatskim restoranima Dubravkin put i Noel, gdje je tajne zanata učio od Priske Thuring i Gorana Kočiša. Krasi ga izuzetna posvećenost poslu i sjajni rezultati zbog čega je već sad omiljen u svijetu gastroznalaca.

Radni dani chefa Tomasa dugo traju, ali je ipak pronašao vremena za sudjelovanje u petom izdanju našeg natječaja Gastro zvijezda. Kao članu žirija, zadatak mu je procijeniti koji se gastro blogovi ističu u masi prijava. No, prije no što krene sa selekcijom, kratko smo popričali s njim o blogerskoj sceni te kriterijima od kojih neće odstupati pri ocjenjivanju kandidata. 

 

Možda vas zanima... Prijavi se i postani nova Gastro zvijezda 2021.! Špajza
 

Hrana je definitivno „vruća tema“ na društvenim mrežama. Jesu li i vama kreatori sadržaja na društvenim mrežama ponekad izvor inspiracije za obroke koje kuhate kod kuće?

​Bez obzira što sam profesionalni kuhar, uvijek tražim inspiraciju i nastojim se dodatno educirati, tako da priznajem da po nešto pokupim i sa društvenih mreža i gastro blogova. Nekada to bude inspiracija za samo serviranje jela, nekada za spajanje raznih namirnica.   

Ovo je jedinstvena prilika za dublje istraživanje domaće scene gastro blogera. Pratite li inače neke gastro blogere?

​ U posljednje vrijeme više pratim rad gastro blogera, zbog kojih u nekoliko klikova mogu pratiti novitete,  i događanja na gastro sceni.  Neki od mojih omiljenih su Darko Kontin i Domagoj jakopović Ribafish, koji su mi postali i kolege u žiriju, te Vinopija.

Možete li izdvojiti neke domaće ili strane food blogove i profile na društvenim mrežama koji su vam zapeli za oko?

​Kao što sam gore naveo ekipu s domaće scene, tako na stranoj sceni pratim rad youtubera, a neki od njih su kanali - Anna Olson, Joshua Weissman, Alex, od kojih mogu primijeniti i prilagoditi razne tehnike i recepte u svojoj kuhinji. 

Dogodi li se ponekad da u restoranu razmijenite pokoju riječ s gastro blogerima koji dolaze na ručak ili večeru?

​Nastojim pokupiti recenziju od svakog gosta, a food blogeri su mi posebno dragi jer dijelimo jaču ljubav prema hrani. Možemo razgovarati o tehnikama kuhanja, dijelimo si savjete i trikove.  

Što je, po vašem mišljenju, najveća vrijednost gastro blogova? 

​Približavaju razne recepte, kulture i mjesta široj publici te na neki način educiraju  ljude. 

Koje ćete kriterije postaviti pri izboru finalista i Gastro zvijezde? Hoćete li biti strogi? 

​Fokusirat ću se na tehničke stvari kuhinje, te će moj glas imati osoba koju bih volio imati u svojoj kuhinji. 

Imate priliku pozvati blogere i foodieje da se prijave na Gastro zvijezdu. Što im poručujete?

​Svake godine je odaziv sve veći i nadam se da će biti i ove. Prozivam ih da se jave u što većem broju jer je ovo super prilika da pokažu svoj rad, talent i da se povežu s kolegama iz branše.  

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.