U subotu je u Valbandonu održano jubilarno 20. izdanje preukusne manifestacije Valbandon Open ispod čripnje. Iako je najavljeno da će se manifestacije održavati dva dana, zbog lošeg vremena program je održan samo u subotu. Posjetitelja je bilo čitavo more, a svi su uživali u jelima ispod čripnje (tako se u Istri zove peka), i drugim zanimljivim gastro i zabavnim sadržajima.
Čripnje ili peka, sasvim je svejedno, glavno da je fino
U središtu ovog jedinstvenog događanja nalazila su se jela pripremljena ispod čripnje, odnosno peke – posebnog poklopca koji, zahvaljujući žaru i dugom vremenu kuhanja, jelima pruža jedinstven i neponovljiv okus.
Ova tradicionalna metoda pripreme hrane, poznata diljem Mediterana, privukla je brojne ekipe koje su pokazale svoje kulinarsko umijeće, a bilo ih je iz svih krajeva svijeta i raznih dobnih skupina.
Žiri je bio strog, ali pravedan
Renomirani kuhar Tomislav Špiček, prošlogodišnji pobjednik Mladen Radošević i predstavnica publike Milena Pajković Rudanbili su u žiriju ovog zabavnog, ali i ukusnog natjecanja. U obzir se uzimao baš svaki detalj u pripremi jela, od odabira namirnica do rasporeda žara.
U kategoriji mesne čripnje prvo mjesto osvojila je ekipa Bibići, dok su drugo i treće mjesto zauzele ekipe Kumovi i Pineta iz Slovenije. U kategoriji riblje čripnje, najuspješnija je bila ekipa NK Valbandon 72, dok su na drugom i trećem mjestu završile ekipe Vajka žedni i Svi gušti.
Pod iskusnim okom Milana Buršića iz poznate Pršutarne i stancije Buršić održano je i natjecanje u rezanju pršuta, a najbolje su fete rezali članovi ekipe Bibići. Posebno priznanje Miss čripnje pripalo je ekipi Pineta iz Slovenije, dok su Misterima čripnje proglašeni članovi ekipe Vajka žedni.
Kulinarske radionice, rezbarenje lubenica...
Mega riblju čripnju pripremio je Beach bar Pineta, a osim u finoj hrani posjetitelji su mogli nešto i naučiti u edukativnim kulinarskim radionicama koje su održali chef Deniz Zembo i novinar Budimir Žižović.
Zanimljivo je bilo pogledati i izložbu izrezbarenih lubenice s potpisom kuhara Krunoslava Oreškog. Mogli su se kušati i nabaviti i brojni ukusni proizvodi lokalnih istarskih OPG-ova.