Špajza 20. kolovoza 2024.

Chef Tomislav Špiček uživao u jelima ispod čripnje

Valbandon ispod čripnje
Tomislav Špićek bio je u žiriju natjecanja Valbandon Open ispod čripnje
foto: Srećko Niketić/PIXSELL
Valbandon Open ispod čripnje privukao je brojne posjetitelje koji su uživali u jelima ispod čripnje, odnosno peke, od ribe ili mesa. Bilo je tu i drugih zanimljivih sadržaja poput kulinarskih radionica

U subotu je u Valbandonu održano jubilarno 20. izdanje preukusne manifestacije Valbandon Open ispod čripnje. Iako je najavljeno da će se manifestacije održavati dva dana, zbog lošeg vremena program je održan samo u subotu. Posjetitelja je bilo čitavo more, a svi su uživali u jelima ispod čripnje (tako se u Istri zove peka), i drugim zanimljivim gastro i zabavnim sadržajima.

Valbandon ispod čripnje | Author: Srećko Niketić/PIXSELL Valbandon Open ispod čripnje foto: Srećko Niketić/PIXSELL Valbandon ispod čripnje | Author: Srećko Niketić/PIXSELL Valbandon Open ispod čripnje foto: Srećko Niketić/PIXSELL

Čripnje ili peka, sasvim je svejedno, glavno da je fino

U središtu ovog jedinstvenog događanja nalazila su se jela pripremljena ispod čripnje, odnosno peke – posebnog poklopca koji, zahvaljujući žaru i dugom vremenu kuhanja, jelima pruža jedinstven i neponovljiv okus.

Ova tradicionalna metoda pripreme hrane, poznata diljem Mediterana, privukla je brojne ekipe koje su pokazale svoje kulinarsko umijeće, a bilo ih je iz svih krajeva svijeta i raznih dobnih skupina.

Valbandon ispod čripnje | Author: Srećko Niketić/PIXSELL Valbandon Open ispod čripnje foto: Srećko Niketić/PIXSELL Valbandon ispod čripnje | Author: Srećko Niketić/PIXSELL Valbandon Open ispod čripnje foto: Srećko Niketić/PIXSELL

Žiri je bio strog, ali pravedan

Renomirani kuhar Tomislav Špiček, prošlogodišnji pobjednik Mladen Radošević i predstavnica publike Milena Pajković Rudanbili su u žiriju ovog zabavnog, ali i ukusnog natjecanja. U obzir se uzimao baš svaki detalj u pripremi jela, od odabira namirnica do rasporeda žara.

U kategoriji mesne čripnje prvo mjesto osvojila je ekipa Bibići, dok su drugo i treće mjesto zauzele ekipe Kumovi i Pineta iz Slovenije. U kategoriji riblje čripnje, najuspješnija je bila ekipa NK Valbandon 72, dok su na drugom i trećem mjestu završile ekipe Vajka žedni i Svi gušti.

Pod iskusnim okom Milana Buršića iz poznate Pršutarne i stancije Buršić održano je i natjecanje u rezanju pršuta, a najbolje su fete rezali članovi ekipe Bibići. Posebno priznanje Miss čripnje pripalo je ekipi Pineta iz Slovenije, dok su Misterima čripnje proglašeni članovi ekipe Vajka žedni.

Valbandon ispod čripnje | Author: Srećko Niketić/PIXSELL Valbandon Open ispod čripnje - nagrađeni foto: Srećko Niketić/PIXSELL Valbandon ispod čripnje | Author: Srećko Niketić/PIXSELL Valbandon Open ispod čripnje - žiri foto: Srećko Niketić/PIXSELL Valbandon ispod čripnje | Author: Srećko Niketić/PIXSELL Chef Deniz Zembo foto: Srećko Niketić/PIXSELL krunoslav oreški, lubenice | Author: Srećko Niketić/PIXSELL Lubenica art foto: Srećko Niketić/PIXSELL

Kulinarske radionice, rezbarenje lubenica...

Mega riblju čripnju pripremio je Beach bar Pineta, a osim u finoj hrani posjetitelji su mogli nešto i naučiti u edukativnim kulinarskim radionicama koje su održali chef Deniz Zembo i novinar Budimir Žižović.

Zanimljivo je bilo pogledati i izložbu izrezbarenih lubenice s potpisom kuhara Krunoslava Oreškog. Mogli su se kušati i nabaviti i brojni ukusni proizvodi lokalnih istarskih OPG-ova.

krunoslav oreški, rezbarenje lubenica Možda vas zanima... Krunoslav Oreški od lubenica pravi jestiva umjetnička djela Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.