Ove subote na zagrebačkom Bundeku održan je event koji nisu željeli propustiti zaljubljenici u roštilj! Naime, održana je Chill&Grill Akademija na kojoj su svi koji žele unaprijediti svoje vještine grilanja mogli zajedno sa svojom ekipom naučiti kako pripremati originalni američki BBQ ili naš, domaći roštilj.
Timovi od po 5 članova pomno su pratili što i kako rade chefovi – Zdravko Perić, voditelj edukacije na sisačkom Kul IN-u, te Richard Gruica. Chef Perić pekao je domaći, hrvatski roštilj, dok se chef Gruica pokazao kao pravi odabir za majstora američkog roštilja.
"Zamisao cijelog eventa je bila da se prikaže domaći roštilj, kao i američki barbecue. Da ukažemo na razlike. Chef Richard Gruica je radio američki barbecue, a mi iz sisačkog Kul IN-a radili smo domaći roštilj", ukratko nam je svoje dojmove prenio chef Zdravko Perić.
Chef Perić pripremao je domaće ćevapčiće, pljeskavice, svinjske kotlete PIK Vrbovec, salatu od grilanog povrća, salatu od svježeg povrća. Svo povrće, baš kao i pivo, sokovi i grickalice osigurao je Studenac. Bilo je i dosta dodataka poput Zvijezda ajvara i kiselih krastavaca ili pak Meggle Maslaca sa začinskim biljem, koji tradicionalno idu uz gril.
"Bilo je ovo jako lijepo druženje, hrana je bila odlična, bilo je i dobre glazbe, a i vrijeme nam je bilo lijepo… što nam više i treba! Timovima smo malo pokazivali kako mi radimo, davali im neke naputke… Sve su to roštilj entuzijasti koji imaju dosta iskustva jer oni to rade svaki vikend. Drago mi je da smo dobili priliku da im malo i proširimo vidike, da su posjetitelji mogli probati i američki roštilj. Kolega Gruica odlično je pripremio taj svoj dio…“, komentirao je chef Zdravko Perić.
"Ovo je odličan event, baš sam uživao jer uživaj u dobroj hrani i atmosferi, a i jako volim prenositi svoje znanje drugima! Nastojao sam prikazati malo drugačije stvari, s kojima se posjetitelji možda još nisu susreli. Nisam htio napraviti nešto što su već ranije 100 puta probali", kazao nam je chef Richard Gruica koji je pripremao tri mesna slijeda s prilozima, a meso je pripremljeno na odličnom roštilju iz Pevexa.
Za prvi slijed chef Gruica pripremio je slasna i mekana rebarca u BBQ umaku. Iako je taj umak već svima nama dobro poznat, chef Gruica odlučio mu je dodati svoj touch dodatkom piva koje je osigurao Studenac i svježe Chipotle papričice (dimljeni Jalapeño). Uz ova slasna rebrica poslužio je jednu malo drugačiju salsu – toplu salsu od kukuruza, luka, češnjaka, Jalapeño papričica, korijandera i salse pico de gallo.
Za drugi slijed chef Gruica ispekao je PIK Vrbovec rib-eye steak u suhoj marinadi (kava, ancho chile, češnjak, sol, šećer i papar), a kao prilog poslužio je lubenicu s grila (na koju je dodao malo Zvijezda ulja i soli te kasnije i svježe mente).
"Na početku su se malo čudili što sam stavio mljevenu kavu u suhu marinadu, no kad su probali bili su oduševljeni. I lubenica s grila odmah je nestala!", komentirao nam je chef Gruica.
Treći slijed chefa Richarda Gruice bio je burger. I to ne bilo kakav. Riječ je o novom Ooey Gooey Cheesy burgeru koji će uskoro biti u ponudi u njegovom lokalu Fuego na Martinovki. Burger je sočan i začinjen brojnim prefinim umacima – latino umakom od sira, avokado umakom, meksičkim umakom te salsom. Kao slatko iznenađenje za kraj Richard je okupljenima podijelio hit desert iz Fuega – puding od marakuje s čokoladnim umakom.
"Jako smo puno danas naučili, slušali smo pažljivo savjete oba chefa i nastojat ćemo ih primjenjivati na budućim roštiljanjima. Posebno ćemo paziti da meso ne režemo odmah kad ga skinemo s grila, jer ga se mora prvo pustiti da malo odmori. Također, na steak je uvijek dobro staviti malo Meggle Maslaca sa začinskim biljem, koji će steaku dati dodatnu sočnost i aromu", oduševljeno su nam uglas komentirali članovi timova Chill&Grill Akademije koji nisu samo gledali što rade chefovi, nego su se i sami okušali u pečenju roštilja na prijenosnim roštiljima iz Pevexa.