Špajza 31. kolovoza 2016.

Domaće je domaće: Zdrava i kisela zimnica

Kiselo povrće
gastro postao gastro.24sata.hr
Pripremate li zimnicu, osim što znate što točno jedete, dugoročno možete uštedjeti te učiniti uslugu svojem zdravlju

Uzevši u obzir daleki put koji prolaze namirnice iz uvoza, bolje je jesti zimnicu od voća i povrća uzetog u vrijeme njegova prirodnog sazrijevanja, kaže Sandra Krstev Barać, mag. nutricionizma te dodaje "konzervirano povrće ne odskače znatno u nutritivnoj vrijednosti od svježih inačica. Kuhanjem ili pečenjem povrća gube se termoosjetljivi vitamini, posebice vitamini C i B2, no činjenica je da je gubitak ostalih esencijalnih nutrijenata relativno malen".

Obilje minerala

Tako se, primjerice, sadržaj minerala ne mijenja znatno konzerviranjem voća i povrća, a isto vrijedi i za prehrambena vlakna. Energetska vrijednost zimnice također je slična svježim plodovima i općenito je vrlo niska, zbog čega je ukiseljeno voće i povrće dobrodošla namirnica na stolovima onih koji paze na liniju. Da bi zimnica bila zdrava, valja imati na umu da je čistoća pola zimnice, pa prije no šte se bacite na sjeckanje dobro operite sav potreban pribor. 

"Moramo paziti da povrće bude zrelo, da nema vidljivih mrlja ili udaraca te odrezati oštećenja. Spremanjem zimnice u skladu sa sezonom osiguravaju se kvalitetne namirnice", savjetuje poznati chef Branko Ognjenović koji uživa u pripremi domaće zimnice. Iako povrće ne smije biti prezrelo, iznimka je rajčica. "Birajte zrele i mekane rajčice jer će zimnica biti ukusnija, a za bolju aromu poigrajte se začinima. Kvalitetan ocat, sol, papar u zrnu, čili papričica, bijeli luk i kopar uvijek prolaze. Cikla odlično ide s kimom i hrenom, mrkva sa šećerom i limunom ili octom, a krastavci i kopar su nerazdvojni".

Kiseli krastavci | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Prirodni konzervans

Bosiljak služi kao konzervans jer sadrži linalol, cineol i druge antiseptičke sastojke koji uništavaju štetne bakterije u hrani i sprečavaju njihov rast. Za savršenu zimnicu nema idealnog dodatka - osim puno ljubavi i opuštenog kuhanja, bez stresa, otkriva Ognjenović.  Uz bosiljak, prirodni konzervansi su gorušica i hren, koji se uz šećer, sol, ocat ili alkohol dodaju hrani kako bi se spriječilo kvarenje. No, osim na sastojke valja pripaziti i na "alat", odnosno posuđe. Staklenke operite i dobro osušite u pećnici. Neka budu vruće ako se u njih stavlja vruća tekućina ili smjesa. 

Cirkulacija zraka

Koristite li gumene čepove, kod konzerviranja napravite vakuum. Pohranite ih na suho i tamno mjesto, a idealno bi bilo da je temperatura stalno 10 stupnjeva. Također, valja omogućiti cirkulaciju zraka između posuda zimnice, objašnjava vrsni kuhar.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.