Špajza 890 prikaza 14. listopada 2018.

Domaći ravioli s telećom jetrom u juhi od telećih kosti

Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Od šest sjajnih jela koja su se u loncima krčkala na trećem Gastro meetup-u, jedno od onih po koje smo se vraćali i po nekoliko puta bili su i ovi fini ravioli od jetre.

Matija i Željka, blogerski dvojac s bloga Sweety&Spicy, na trećem su nam meetup-u pripremali raviole punjene paštetom od teleće jetre, a zatim je poslužili u bogatoj juhi od telećih kosti. Meko tijesto, prefino, aromatično punjenje, a sve zajedno upakirano u divnu, toplu juhu od telećih kosti, ovo jelo bilo je idealna uvertira u ostatak slanih i slatkih delicija.

 

Možda vas zanima... Treći gastro blog meetup u znaku tijesta, kave, dobrih mirisa i okusa Špajza


 

 | Author: Zvonimir Ferina Zvonimir Ferina

 

Kako nam je bilo na trećem meetup-u s našim blogerima pogledajte u videu, a recept potražite u nastavku.
 


Sastojci za punjenje:

  • 1 teleća jetra
  • 1 glavica srednje velikog luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 dl crnog vina
  • 3 klinčića
  • ulje
  • sol i papar

Sastojci za tjesteninu:

  • 300 g oštrog brašna ako tijesto valjate ručno, a ako radite na mašinicu možete koristiti i glatko
  • 3 jaja
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 čajna žličica maslinovog ulja

Sastojci za juhu:

  • 4-5 telećih kosti
  • 3 mrkve
  • 1 luk
  • 1 korijen i list celera
  • peršin
  • sol i papar
  • voda

Postupak za punjenje:

  1. Na malo ulja popržite sitno sjeckani luk, a zatim dodajte jetru koju ste prethodno očistili od žilica i opne te narezali na komade. Pržite dok jetra ne dobije boju.
  2. Dodajte češnjak i popržite još kratko, a zatim klinčić te podlijte vinom i prokuhajte dok alkohol ne ispari.
  3. Izvadite klinčiće van, dodajte sol i papar te sameljite štapnim mikserom ili u multipraktiku.
  4. Tako dobivenom smjesom napunite raviole u željenom obliku (bilo metodom preklapanja, bilo izradom pomoću alata za raviole) te ih prokuhajte par minuta u slanoj ključaloj vodi.

Postupak za tjesteninu:

  1. Brašno prosijte na radnu površinu te u sredini napravite rupu.
  2. Posolite brašno, a u rupu dodajte lagano razmućena jaja te umijesite tijesto tako da brašno s rubova povlačite u sredinu.
  3. Kada pokupite sve brašno krenite mijesiti tijesto tako da rukom pridržavate jedan kraj tijesta, a dlanom gurate drugi kraj od sebe.
  4. Postupak traje 10-15 minuta i iznimno je težak, stoga se pripremite na dobar trening. Na kraju
  5. smjesa mora biti u potpunosti glatka.
  6. Pustite tijesto da se poklopljeno odmori barem sat vremena.
  7. Nakon što se tijesto odmorilo vrijeme je za valjanje.

RUČNO VALJANJE:

  1. Na stol stavite plahtu te ju lagano pobrašnite. Tijesto zatim stavite na to, spljoštite sredinu  valjkom i krenite valjati u svim smjerovima kako biste dobili pravokutnik debljine 2 mm.
  2. Ponovite postupak s drugom polovicom tijesta.

VALJANJE NA MAŠINICU

  1. Tijesto podijelite na 5-6 komada. Rukama spljoštite tijesto kako biste načinili pravokutnike, otprilike iste širine kao što je stroj.
  2. Provucite jedan komad tijesta kroz mašinicu za tjesteninu, postavivši valjak na najširi razmak.
  3. Tri puta presavijte tijesto i ponovno ga izvaljajte. Ponovite postupak 3-4 puta bez presavijanja, smanjujući razmak između valjaka.

Postupak za juhu:

  1. Teleće kosti zapecite u pećnici 40-ak minuta ne temperaturi od 220 °C.
  2. Luk prerežite na pola i zapecite ga sa svih strana na štednjaku dok malo ne pocrni. Mrkvu i celer
  3. ogulite (ako je veći komad celera narežite ga na manje komade) te zajedno sa svim ostalim sastojcima i kostima stavite u lonac i prekrijte vodom.
  4. Kada voda zaključa, smanjite vatru, začinite i kuhajte 2.5-3 h na laganoj vatri uz često obiranje pjene.
  5. Procijedite temeljac, mrkvu narežite na komadiće te poslužite uz juhu i kuhane raviole. Možete na kraju posipati jelo i sitno sjeckanim vlascem.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.