Matija i Željka, blogerski dvojac s bloga Sweety&Spicy, na trećem su nam meetup-u pripremali raviole punjene paštetom od teleće jetre, a zatim je poslužili u bogatoj juhi od telećih kosti. Meko tijesto, prefino, aromatično punjenje, a sve zajedno upakirano u divnu, toplu juhu od telećih kosti, ovo jelo bilo je idealna uvertira u ostatak slanih i slatkih delicija.
Kako nam je bilo na trećem meetup-u s našim blogerima pogledajte u videu, a recept potražite u nastavku.
Sastojci za punjenje:
- 1 teleća jetra
- 1 glavica srednje velikog luka
- 3 češnja češnjaka
- 1 dl crnog vina
- 3 klinčića
- ulje
- sol i papar
Sastojci za tjesteninu:
- 300 g oštrog brašna ako tijesto valjate ručno, a ako radite na mašinicu možete koristiti i glatko
- 3 jaja
- 1 čajna žličica soli
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
Sastojci za juhu:
- 4-5 telećih kosti
- 3 mrkve
- 1 luk
- 1 korijen i list celera
- peršin
- sol i papar
- voda
Postupak za punjenje:
- Na malo ulja popržite sitno sjeckani luk, a zatim dodajte jetru koju ste prethodno očistili od žilica i opne te narezali na komade. Pržite dok jetra ne dobije boju.
- Dodajte češnjak i popržite još kratko, a zatim klinčić te podlijte vinom i prokuhajte dok alkohol ne ispari.
- Izvadite klinčiće van, dodajte sol i papar te sameljite štapnim mikserom ili u multipraktiku.
- Tako dobivenom smjesom napunite raviole u željenom obliku (bilo metodom preklapanja, bilo izradom pomoću alata za raviole) te ih prokuhajte par minuta u slanoj ključaloj vodi.
Postupak za tjesteninu:
- Brašno prosijte na radnu površinu te u sredini napravite rupu.
- Posolite brašno, a u rupu dodajte lagano razmućena jaja te umijesite tijesto tako da brašno s rubova povlačite u sredinu.
- Kada pokupite sve brašno krenite mijesiti tijesto tako da rukom pridržavate jedan kraj tijesta, a dlanom gurate drugi kraj od sebe.
- Postupak traje 10-15 minuta i iznimno je težak, stoga se pripremite na dobar trening. Na kraju
- smjesa mora biti u potpunosti glatka.
- Pustite tijesto da se poklopljeno odmori barem sat vremena.
- Nakon što se tijesto odmorilo vrijeme je za valjanje.
RUČNO VALJANJE:
- Na stol stavite plahtu te ju lagano pobrašnite. Tijesto zatim stavite na to, spljoštite sredinu valjkom i krenite valjati u svim smjerovima kako biste dobili pravokutnik debljine 2 mm.
- Ponovite postupak s drugom polovicom tijesta.
VALJANJE NA MAŠINICU
- Tijesto podijelite na 5-6 komada. Rukama spljoštite tijesto kako biste načinili pravokutnike, otprilike iste širine kao što je stroj.
- Provucite jedan komad tijesta kroz mašinicu za tjesteninu, postavivši valjak na najširi razmak.
- Tri puta presavijte tijesto i ponovno ga izvaljajte. Ponovite postupak 3-4 puta bez presavijanja, smanjujući razmak između valjaka.
Postupak za juhu:
- Teleće kosti zapecite u pećnici 40-ak minuta ne temperaturi od 220 °C.
- Luk prerežite na pola i zapecite ga sa svih strana na štednjaku dok malo ne pocrni. Mrkvu i celer
- ogulite (ako je veći komad celera narežite ga na manje komade) te zajedno sa svim ostalim sastojcima i kostima stavite u lonac i prekrijte vodom.
- Kada voda zaključa, smanjite vatru, začinite i kuhajte 2.5-3 h na laganoj vatri uz često obiranje pjene.
- Procijedite temeljac, mrkvu narežite na komadiće te poslužite uz juhu i kuhane raviole. Možete na kraju posipati jelo i sitno sjeckanim vlascem.