Špajza 04. ožujka 2019.

Festival kruha u Tunisu Hrvatskoj donio srebrnu medalju

foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Internacionalni Festival kruha, službenog naziva "Festival International du Pain", koji se održao četvrtu godinu zaredom u Djerbi u Tunisu od 17. - 24. veljače 2019. godine. u sklopu kojeg se održalo natjecanje u izradi kruha u 6 kategorija.

Cilj festivala je humanitarnog karaktera, odnosno želja za postignućem buđenja svijesti za pomoć siromašnim zemljama u svijetu tako da se u istima izgrade peći u kojima bi se najpotrebitijima pripremala hrana uz kruh kao najosnovniji prehrambeni proizvod.
Zbog toga je bio prisutan veliki broj nacionalnih i svjetskih TV kuda i novinara kojima je bio cilj prenositi, promovirati i raditi na širenju cilja Festivala po cijelom svijetu.

Uz Hrvatsku su na Festivalu prisustvovali i nastupili Kanada, Libija, Egipat, Tunis, Italija, Francuska i Južna Afrika.

 

 | Author: Promo foto: Promo

World Master Chef (WMC) Damir Sertić na Festival je bio pozvan kao počasni međunarodni sudac te da povede svoj tim pekara koji de sudjelovati na samom natjecanju. S obzirom na to da je Damirov moto, način rada, pristup učenicima i ono po čemu je prepoznatljiv
„Želim da kuhari razmišljaju na drugačiji način“, na samo natjecanje je iz tog razloga poveo isključivo kuhare, a ne pekare. U sastavu Sertićevog hrvatskog tima bili su chefica Žana Marid te chef Marijo Sesar.

Kao što je ved gore navedeno, natjecali su se u 6 kategorija:

  1. Topli obrok – gdje se kruh koristi kao glavni sastojak – pripremali su: Ciabatta s pilećom jetricom na venecijanski način
  2. Nacionalni tradicionalni kruh (tradicionalni hrvatski kruh s detaljnim opisom načina rada i samog podrijetla kruha) – pripremali su: Tradicionalni tepsijaš
  3. Slatko (tradicionalni hrvatski slatki proizvod od zaslađenog i obogaćenog tijesta) – pripremali su: Tradicionalne dalmatinske fritule
  4. Proizvod od fermentiranog tijesta koji uključuje džem ili konzervanse – pripremali su: Buhtle s domaćim džemom od šljiva
  5. Black Box Bread (razlučiti autentični tuniški proizvodi naslijepo odabrani) – pripremali su: Kruh s glavnom namirnicom crni sezam
  6. Tabouna FreeStyle - tuniški tradicionalni kruh koji zahtijeva posebnu pripremu i peče se u zemljanim pećima, a učili su ga raditi u Djerbi dan prije natjecanja

U kategoriji „Tabouna Free Style“ dolazi do izražaja Damirov moto, gdje se zahvaljujući drugačijem razmišljanju hrvatski, a ujedno i najmlađi tim ikada na Festivalu, pokazao kao najbolji učenici te su po riječima ostalih sudaca napravili najbolju Tabounu na svim
natjecanjima do sada za koju su osvojili zlatnu plaketu.

U ukupnom poretku samog natjecanja hrvatski tim je osvojio drugo mjesto i srebrne medalje.

 | Author: Promo foto: Promo

 | Author: Promo foto: Promo

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.