Tikvice su povrće koje se zasigurno nalazi visoko na listi omiljenih ljetnih plodova mnogih. Dolaze iz porodice bundeva, a u sezoni, od lipnja do kolovoza, svježe tikvice različitih oblika mogu se pronaći na tržnicama i menijima restorana.
Ovaj svestrani plod najčešće dolazi u žutoj i zelenoj boji i bezbroj veličina. One manje uvijek će biti ukusnije i tekstura takvih tikvica bit će daleko manje vlaknasta nego što je to slučaj kod većih, mesnatijih tikvica.
Osim fantastičnog okusa, tikvice su i odličan antioksidans, dobar izvor vitamina C te beta karotena. Da su odlične za ljeto govori i činjenica da jedna šalica tikvica sadrži tek 30 kalorija. Upravo zato, sjajan su dodatak osvježavajućim ljetnim salatama, a od njih se priprema i odličan carpaccio.
Važno je znati kako je prije same pripreme iz tikvica potrebno odstraniti višak vode, a to se postiže soljenjem koje zatim iz njih izvlači gorčinu i čini ih upravo savršenima za pripremu najrazličitijih gastronomskih specijaliteta.
Da su tikvice uistinu svestran plod govori i činjenica da trpe baš svaku vrstu obrade. Najčešće se pripremaju na grillu ili pak se prže obučene u omotač od jaja i krušnih mrvica. Mogu se puniti, odličan su dodatak juhama i varivima dok pirjane tikvice s korjenastim povrćem čine fantastičan prilog ribljim i mesnim jelima.ž
Osim samog ploda tikvice, nezamjenjivu ulogu u gastronomiji igra i cvijet tikvice. Kratkog roka, ova se delikatna delicija najčešće umače u gustu smjesu od jaja, mlijeka i začina, a zatim se punjena ili prazna, tek nekoliko sekundi prži u dubokom ulju.
Gdje u Hrvatskoj pojesti najbolje tikvice, saznajte na portalu Crogourmet365!