Špajza 06. srpnja 2017.

Gdje na ručak: Tikvice kao gastro užitak

Tikvice
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Svestrane tikvice jedan su od glavnih aduta ljeta. Slažu se sa svime, odlične su i same, a najbolje su kad su svježe. Vrhunac sezone ovih jednostavnih plodova je od lipnja do kolovoza.

Tikvice su povrće koje se zasigurno nalazi visoko na listi omiljenih ljetnih plodova mnogih. Dolaze iz porodice bundeva, a u sezoni, od lipnja do kolovoza, svježe tikvice različitih oblika mogu se pronaći na tržnicama i menijima restorana.

tjestenina s tikvicama | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Ovaj svestrani plod najčešće dolazi u žutoj i zelenoj boji i bezbroj veličina. One manje uvijek će biti ukusnije i tekstura takvih tikvica bit će daleko manje vlaknasta nego što je to slučaj kod većih, mesnatijih tikvica.

Možda vas zanima... Ljetne radosti: Zapečene tikvice punjene puretinom Kolumne

 

Osim fantastičnog okusa, tikvice su i odličan antioksidans, dobar izvor vitamina C te beta karotena. Da su odlične za ljeto govori i činjenica da jedna šalica tikvica sadrži tek 30 kalorija. Upravo zato, sjajan su dodatak osvježavajućim ljetnim salatama, a od njih se priprema i odličan carpaccio.

Važno je znati kako je prije same pripreme iz tikvica potrebno odstraniti višak vode, a to se postiže soljenjem koje zatim iz njih izvlači gorčinu i čini ih upravo savršenima za pripremu najrazličitijih gastronomskih specijaliteta.

frittata Možda vas zanima... Za brzi ručak: Slasna fritata od tikvice, šunke i sira Recepti

 

Da su tikvice uistinu svestran plod govori i činjenica da trpe baš svaku vrstu obrade. Najčešće se pripremaju na grillu ili pak se prže obučene u omotač od jaja i krušnih mrvica. Mogu se puniti, odličan su dodatak juhama i varivima dok pirjane tikvice s korjenastim povrćem čine fantastičan prilog ribljim i mesnim jelima.ž

Možda vas zanima... Ljetni hit: Piletina s mozzarelom, paprikom i tikvicama Kolumne

 

Osim samog ploda tikvice, nezamjenjivu ulogu u gastronomiji igra i cvijet tikvice. Kratkog roka, ova se delikatna delicija najčešće umače u gustu smjesu od jaja, mlijeka i začina, a zatim se punjena ili prazna, tek nekoliko sekundi prži u dubokom ulju.

Tikvice i krumpir | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Gdje u Hrvatskoj pojesti najbolje tikvice, saznajte na portalu Crogourmet365!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.