Jedno od elegantnijih jela s jajima je zasigurno omlet. Naizgled jednostavna palačinka od jaja zahtjeva tehniku koju nije teško svladati, a ako se i dogodi, svaka greška će sigurno biti ukusna. Omlet mora biti raskošan, kremast i uvijek svježe pripremljen. Donosimo vam nekoliko tajni uz pomoć kojih ćete usavršiti tehniku pečenja omleta.
1. Dobro izmućena jaja
Ne moramo napominjati kako je bitno da su jaja svježa a još je bitnije da su dobro izmućena – glatka, kako bi se jednako ispekla. Zato, pjenjaču u ruke i mutite jaja dok ne postanu glatka!
2. Punjenje pripremite prije pečenja
Omlet se jako brzo peče pa je potrebno punjenje imati spremno kako vam omlet ne bi dugo bio na tavici. Puniti možete sirom, šunkom, povrćem…
3. Tava s neljepljivom površinom
Kako bi se omlet jednako ispekao i kako biste ga mogli srolati u oblik omleta, bitno je imati tavu s neljepljivom površinom poput teflona ili keramike.
4. Umjerena temperatura
Tava ne smije biti prevruća i jaja se moraju peći postepeno, kako bi ostala kremasta i sočna.
Isprobajte recept za omlet uz ove tajne, sigurni smo da će rezultat biti ukusan.
Potrebno vam je:
- 2 velika jaja
- ½ žličice soli
- ½ žličice papra
- 1 žličica maslaca
- punjenje po želji : naribani sir, gljive ili svježe povrće
Postupak pripreme:
- Ako ćete raditi omlet s punjenjem, pripremite ga unaprijed. Jajima dodajte sol i papar i dobro razmutite pjenjačom.
- Na laganu vatru stavite tavu da se grije.
- Dodajte maslac i pustite da se postepeno otopi.
- Kada je maslac otopljen, izlijte jaja u tavu i pustite da se lagano peče.
- Kada na površini ne bude bilo više tekućine, možete dodati punjenje i preklopiti u oblik polumjeseca.
- Ugasite vatru i pustite još nekoliko minuta da se svi sastojci punjenja ugriju na već toploj tavi.
Dobar tek!