Hummus u konzervi, iznimno kvalitetan tahini, četiri vrste prave turske kave, napici od manga ili tamarinda, velik izbor sireva, datulje i autentična konzervirana hrana samo su dio ponude Habibi Orienta.
Zavirili smo u njihovu trgovinu na adresi Savska 94 i najprije se iznenadili stvarno bogatom ponudom, a zatim nas je ljubazna prodavačica Rima Barghathi uputila u koncept trgovine i otkrila nam što Hrvate najviše veseli kada su u pitanju orijentalne delicije.
Prvi na popisu našao se bob kojeg u ovom dućanu imaju, čini se, u svim mogućim oblicima. Možete kupiti suhi bob, onaj u konzervi ili pak u gotovom jelu.
"Bob je ljudima definitivno najčudniji. Imamo osušeni, osušeni i oguljeni, bob različitih veličina, imamo ga i u konzervama, a onda se bira prema receptu, odnosno kako ga koja zemlja u arapskom svijetu prezentira kao gotovo jelo. Ljudi tu su upoznati sa svježim zelenim bobom, ali ovaj sušeni im je skroz nepoznat, pa ih to poprilično iznenadi. Inače je dosta poznat u arapskom svijetu, ima dosta vitamina, zdrav je i koristi se za brojna fina jela", rekla nam je Rima.
Također, otkrila nam je kako ih ljudi često posjećuju u potrazi za dobrom kavom, a visoko na listi najpoželjnijih proizvoda nalaze se i baklave koje skrivaju u hladnjaku u stražnjem dijelu trgovine.
"Ljudima je jako zanimljiva kava s kardamomom, ja im pokažem kako se priprema, može se i testirati ovdje, a iznimno je zdrava i u arapskom se svijetu koristi već dugi niz godina. Ja sam inače kuharica po struci pa mi nije teško udijeliti i poneki recept. Uz kavu, ljudi najviše dolaze po baklavu i datulje, uglavnom slatke stvari, no poprilično je velika zainteresiranost i za bulgur, tahini, humus i patlidžan namaze te arapski kruh", dodala je.
Izbor je zbilja velik, a uz slatke specijalitete, tu su još i manakish, pita sa za'atarom te velik izbor kozjih, kravljih i ovčjih sireva. Za gotova jela u Habibi Orientu je zadužen catering Byblos, a Rima nam je otkrila i kako je uskoro u planu otvaranje restorana s libanonskim i arapskim specijalitetima. Predviđa mu velik uspjeh iako su razlike između arapske i hrvatske kuhinje ogromne.
"Arapska kuhinja koristi puno više začina, raznovrsnija je. Hrvati su fokusirani samo na sol, papar i Vegetu. Arapska je kuhinja, s druge strane, kreativna kuhinja s puno začina i raznolikih okusa. I ljuta je!", otkrila nam je naša sugovornica.
Osim polica prepunih proizvoda, u Habibi Orient možete navratiti i na pravu tursku kavu ili pak popiti čaj poput likova iz turskih sapunica. Sjednite u izlog, naručite baklavu, omiljeni topli napitak, pa se opustite u tišini ove jednostavne trgovine dok kroz veliki izlog gledate užurbani grad.
"U Habibi Orient možete doći, sjesti i popiti kavu, pitati za savjet, popričati, ma bilo što poželite!", rekla je na kraju Rima.