Špajza 05. rujna 2014.

Idealna vina za knedlu od šljiva

šlive 23.png
gastro postao gastro.24sata.hr
Svađao sam se i mirio u životu s knedlima sa šljivama. Volio sam ih u nekim razdobljima djetinjstva, pa ih nisam volio, pa ih opet zavolio u kasnom pubertetu i to u Beču kamo sam u to vrijeme imao priliku ići nekoliko puta godišnje.

Tamo su ih punili s pekmezom od šljiva, onim u kojem je trebalo žvakati kožice, pa skuhane posipali makom i prelijevali rastopljenim maslacem. Takve smo knedle često kupovali polugotove i švercali ih kroz željeznu zavjesu, kako su je zvali iako baš i nije bila prečvrsta. Tad smo mogli samo sanjati o vinima kakva uz knedle sa šljivama danas možemo piti. Treba potražiti slađe vino, ali da ne bude pregusto, poput meda. Otpada, dakle, većina ledenih vina i izbornih berbi prosušenih bobica, no neka kasnija berba mirisavih sorata fino će zaokružiti slasne knedle.

Recept za knedle sa šljivama potražite ovdje.

  • Do 50 kuna:

Ritoša Muškat ruža 2013. 

Bojom podsjeća na latice crvene ruže, a i miriši po tom prekrasnom cvijetu čije ime nosi ovo poluslatko vino Vilija Ritoše i njegove lijepe kćeri Ane, enologinje koja će nastaviti vinski biznis u selu Radmani pokraj Poreča. Kažu za muškatne sorte da su jedine koje mirišu po grožđu, no muškat ruža, a Ritoša ga zove i porečki, nije takav. Osim po ružama, miriši i po crvenom bobičastom voću. Butelja berbe 2013. ovog kompleksnog, ali dopadljivog vina u Dobrim vinima stoji 49,90 kuna. 

  • Od 50 do 100 kuna

Bolfan Paidia Rajnski Rizling 2009. 

Poluslatko vino vinarije Bolfan Vinski vrh kraj Hraščine stiže s jednog od najljepših vinogradarskih položaja u Hrvatskoj. Vlasnik Tomislav Bolfan voli pričati o vilama i vilenjacima koji su u davnini vladali zagorskim bregima, a danas žive u vinima kojih ne treba ih puno popiti da bi se ta šumska bića pojavila. Ona zaplešu nepcima već nakon nekoliko gutljaja Rajnskog rizlinga Bolfan Paidia 2009; a po njihovom ritmu lijepo će se kotrljati i knedli sa šljivama. Butelja u vinariji stoji 68 kuna.

  • Više od 100 kuna

Iločki podrumi Traminac Principovac 2009

Birajući vina za knedle sa šljivama bojao sam se da ću teško naći ono najjeftinije, no tu je izbor bio relativno dobar, a problem je nastao s najskupljom kategorijom. Najbolja i najskuplja polusuha, poluslatka ili slatka vina u pravilu su pregusta, preekstraktna i prealkoholna za ipak nježno jelo. Zato i ovaj predloženi mirisni Traminac Principovac ne treba pijuckati uz svaki zalogaj, nego u miru pojesti knedle, a potom popiti čašu-dvije-tri prekrasnog vina čija butelja u Konzumu stoji 140 kuna.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.