Špajza 29. studenoga 2018.

Imate još dva dana za izradu adventskog kalendara!

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovakve adventske kalendare možete napraviti i sami!

Adventski su kalendari u mojoj obitelji tradicija, a osobito su mi zanimljivi sada kada imam dovoljno strpljenja za otvaranje samo jedne kućice dnevno. Uz dva mlađa brata nikad ih nisam prerasla pa ih kupujem i dan danas. Ipak, ove sam godine na poklon dobila divan kalendar s platnenim vrećicama, koji je zauzeo cijeli zid sobe i unio toplo, blagdansko raspoloženje i prije no što je Advent službeno započeo.

Taj me poklon potaknuo da zapišem neke ideje za kalendare koje možete izraditi u kod kuće i u kratkom roku. Do otvaranja prve vrećice ili kućice preostala su dva dana – taman dovoljno da pribavite sve što vam treba.

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

 

Ideje za punjenje kalendara

  1. Ako kalendar planirate pokloniti nekom tko voli kuhati, na lijepe papire ispišite jednostavne blagdanske recepte. Popunit ćete nekoliko kućica i zasigurno uveseliti primatelja. 
  2. Napravite popis najboljih filmova povezanih uz hranu ili najboljih kulinarskih emisija. Takvi su programi osobito gledani za vrijeme blagdana pa ideje nisu naodmet.
  3. Medenjaci su vjerojatno najbolja jestiva opcija jer mogu poprilično dugo stajati. Izrežite blagdanske oblike i ubacite ih uz male porukice.
  4. Uz dobre blagdanske želje dobro će pristajati i paketić omiljenog čaja osobe kojoj adventski kalendar uručujete. 
  5. Začini su također izvrstan (i praktičan) poklon. Vrećice su dovoljno male da ih upakirate čak i u kuvertu, a cijene su zaista prihvatljive.
  6. Napravite domaći miks za vruću čokoladu od kakaa, smeđeg šećera i cimeta, pažljivo ga zapakirajte u malu vrećicu sa zatvaračem, papirnati omot ili malu staklenku.
  7. Bademi, orasi, lješnjaci ili pistacija također su dobra ideja za popunjavanje ručno izrađenog adventskog kalendara. Također ih možete ubaciti u papirnate omote i zatvoriti ukrasnim trakicama.
  8. Najdražima možete pokloniti i blagdanske kalupiće za izrezivanje medenjaka. Trenutno ih možete kupiti u trgovinama po simboličnim cijenama od 2-3 kune.

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images


Ideje za pakiranje

  1. Sve ovisi o osobi kojoj ga poklanjate i prostoru koji je slobodan. Ako želite da zauzima vrlo malo mjesta, možda je najbolje da se poslužite kuvertama u boji. Možete ih izraditi kod kuće iz kolaža, omota za zamatanje, novina pa čak i neke tkanine, a trebat će vam škare i vruće ljepilo. Posložite ih u lijepu ukrasnu kutiju u blagdanskim bojama ili ih malim drvenim kvačicama zakačite za klasičnu špagu.
  2. Male poklončiće možete spremiti i u male kartonske kutije, koje se mogu kupiti u gotovo svakoj trgovini. Nalijepite brojeve, ispišite ih flomasterima ili šljokicama. U ovom slučaju zaista možete dati mašti na volju i pridodati mašnice, kuglice, konfete, kuglice stiropora, ukrase od medenjaka...
  3. Sljedeća je ideja namijenjena obožavateljima slastica! Riječ je o adventskom kalendaru smještenom u kalupe za mini muffine. Ako imate neki stariji kalup s 24 otvora ili dva s 12, prenamijenite ga u kreativan poklon. U otvore možete spremiti male poklončiće, a potom ih zalijepiti kolaž papirom s brojevima. 
  4. Uvijek se možete poslužiti običnim papirom za zamatanje i ukrasnim vrpcama ili, ako ste spretni s mašinom za šivanje, sami napraviti vrećice.

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

 

Nadam se da sam vam pomogla i da ćete popodne odvojiti za izradu adventskog kalendara. Uostalom, ovakvi su projekti uvijek dobra antistres terapija. 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.