Nježni okus i divna kremasta tekstura svrstavaju indijske oraščiće među omiljene grickalice mnogih. Poseban po izgledu, ali i okusu, ovaj orašasti plod u potpunosti se razlikuje od ostalih oraščića.
Ponajprije, valja spomenuti kako indijski oraščić, iako ga tako volimo nazivati, zapravo i nije oraščić. Riječ je o sjemenki ploda indijskog oraha - cashew jabuke.
Uzgaja se u tropskim područjima, a način na koji se skuplja ovaj plod u potpunosti opravdava njegovu nešto višu cijenu. Naime, svaka sjemenka čini zaseban plod za čije je branje potrebno poprilično vremena.
Kako izgleda plod indijskog oraščića pogledajte na popularnom portalu Buzzfeed.
Ovi se posebni plodovi u indijskim jelima koriste ponajviše u desertima kao što su najpoznatiji puding od riže i halva. Osim u Indiji, posebice su popularni u Brazilu i na Karibima gdje se jela s indijskim oraščićima smatraju pravim specijalitetom.
Indijski oraščići odličan su dodatak salatama, slasticama, namazima i različitim istočnjačkim jelima. Od njih se priprema fantastičan maslac, dressing za salate, pa čak i zdravije varijante umaka.
Osim što ga, uz pistacije, možemo nazvati najukusnijim pripadnikom orašastih plodova, indijski je oraščić izrazito zdrava namirnica. Sadrži bakar, magnezij i fosfor, preporučuje se ljudima koji boluju od dijabetesa i izvrstan je izvor antioksidanata.
Da biste indijske oraščiće iskoristili u punom sjaju, poslužite se nekim od naših fantastičnih recepata.
Dobar tek!