Špajza 21. lipnja 2013.

Iuris, Rosalia 2011

Rose vina
foto: Gastro.hr
gastro postao gastro.24sata.hr
Uvjetno stariji rose primjerci tj. stariji od prethodne berbe su gotovo pa "ugrožena" vrsta na policama vinoteka i trgovina, posebno u ljetnim mjesecima kada je već dobar broj novijih ružica čvrsto zauzeo mjesto na policama.

Ovaj 100% Cabernet Sauvignon od slavonskih eksperata za crvena "best value" vina (ne zanemarujući i bijele uspješnice) je upravo to. Ostatak berbe 2011. koji čvrsto stoji na nogama i ne posustaje. Tamnija ružičasta boja koja se lagano prelijeva prema boji ljuske crvenog luka i tamnijeg mesa breskve s bakrenim odsjajima daje do znanja da je prošlo određeno vrijeme od punjena u boce.

Nos je sazrio i umjereno ozbiljan gdje se primarno i svježe crveno voće povuklo i prepustilo glavnu riječ grejpu i gorkoj naranči te mirisima kvasca i fermentiranog ječma – pomalo pivski miris koji uživanju daje sasvim drugu dimenziju. Općenito, miris se pokazao dosta stidljivim i ne odviše postojanim. U gutljaju dovoljno svježe s zelenkasto-herbalnim ugrizom, jabukom i lubenicom koja ugodno podražuje nepce dugo nakon ispijanja. Lagano do srednje tijelo, glatka tekstura i zaokruženost uz svega 11.5% alkohola izdvajaju ovo vino kao pravu rijetkost i siguran odabir, posebno u promatranom cjenovnom rangu.

Vino za recenziju osigurala vinoteka "Jabuke i Ruže"

Vrsta: mirno ružičasto suho vino
% alkohola: 11.5%
Sorta: Cabernet Sauvignon
Berba: 2011
Regija: Slavonija
Proizvođač: Vinarija Iuris
Najbolje pristaje uz: rižoto s dagnjama na crveno
Temperatura posluživanja: 10-12 ºC
Cijena: oko 35 kuna

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.