Špajza 25. travnja 2014.

Jagode u paru s mjehurićima

Desert2.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr

Pjenušac? Mnogi će reći i da njih ne vole, a siguran sam da dobar nisu ni pili. E pa takvima u inat, prvima i drugima, uz brzi desert s jagodama preporučujem pjenušce. Kako su naši dobri mjehurići poprilično skupi, u prve dvije kategorije posegnut ću za strancima. Ako se strancem može nazvati Janez Istenič iz Bizeljskog, slovenski "kralj penin" kojeg je prije o-ho-ho godina samo ozljeda spriječila da stane na Dinamov gol. Pa se posvetio pjenušcima. Na našu sreću.

Isprobajte Brzi desert s jagodama

  • Do 50 kuna

Prosecco Superiore La Farra Valdobbiadene

Ljutili su nas Talijani s tim proseccom, prijeteći da će nam zabraniti prošek. Pa, eto, nisu. Pijemo mi i dalje naše desertno vino od prosušenog grožđa i nemamo više razloga izbjegavati njihovo lagano, pjenušavo, osvježavajuće od istoimene sorte koja raste u okolici Trevisa u sjevernoj Italiji. Ovaj prosecco ima i oznaku berbe, godina je 2010. To je lagan, elegantan, skladan, gotovo baršunast pjenušac, s lijepim voćnim mirisima, extra suh, ali ostavlja dojam slasti, taman da upotpuni ovaj lagani i ne preslatki desert. Nije to, naravno, veliko vino, ali ne bih imao ništa protiv da me dočeka svakog ljetnog jutra. U Dobrim vinima je butelja 49,90 kuna.
 

  • Od 50 do 100 kuna

Istenič Barbara

Chardonnaya je 50 posto, 30 posto žutog plaveca, koji nema veze s plavcem malim nego je udomaćena, a možda i samorodna sorta sjeverozapadne Hrvatske i "naslanjajućih" dijelova Slovenije, te 20 posto graševine. Domaća kombinacija, kao da je s Plešivice. Pa i Isteniči su kod nas domaći, ili barem uvijek dobrodošli. Ovaj je pjenušac Janez nazvao po kćeri Barbari. Ponekad ga rade u suhoj, ponekad u polusuhoj verziji, a u obje ima secifičan miris po breskvi. Iznimno je dopadljiv i još nisam sreo nikoga kome se nije svidio. Zato ga kod kuće gotovo uvijek nudim gostima prije ručka. Butelja je oko 75 kuna, a na akcijama se nađe i za šezdeset.
 

  • Više od 100 kuna

Kabola Re brut

Kad u preferansu netko pozove igru, suparnici mu mogu lupiti kontru, a ako je onaj prvi siguran da će dobiti, kaže rekontra. Svaki se put bodovi udvostručuju i zato je rekontra opasna igra. Ne znam, igra li preferans Marino Markežić iz Momjana, ali znam da mu to nije prva igra s pjenušcem. Samo je to prvi pjenušac kojim je zadovoljan pa ga je pustio među nas, na tržište. I dvaput udvostručio bodove. Re brut je lepršavo i svježe, ali istovremeno i poprilično ozbiljno pjenušavo vino od malvazije, chardonnaya i bijelog pinota. Ako bih onaj prosecco pio ujutro, Barbaru po danu, Re brut mi je izbor za večer. U Miva galeriji vina butelja stoji 112 kuna.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.