Špajza 26. svibnja 2017.

Jaja na tisuću načina - novo ruho omiljenog doručka

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Inspirirajte se fantastičnim jelima koja će klasičnoj i pomalo dosadnoj pripremi jaja dati sasvim novo ruho...

Klasičnom i sasvim običnom jelu kao što su jaja dodajte namirnice poput mineralne vode ili ih koristite kao zamjenu za parmezan. Ne bojte se ni jela s tekućim žumanjkom koja će svaki obrok podići na još jednu višu razinu. Ideja je nebrojeno mnogo, izaberite omiljenu i bacite se na pripremu nekih novih, fantastičnih tanjura.
 

Shakshuka | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Jednostavnim trikom kajganu pretvorite u nevjerojatno ukusan doručak. U klasičnu pripremu ubacite novitet pa dodajte žlicu ili dvije mineralne vode. Ona će ih učiniti mekanijima, prozračnima i daleko laganijima od onih pripremljenih klasičnim postupkom. Začinite ih po želji i navalite na tanjur sasvim drugačijeg, a tako poznatog jela s jajima.

Poširana jaja možda se čine kao prevelik zalogaj za kuhanje u domaćoj atmosferi, no jednom kada uspiju, poželjet ćete ih praviti češće. Kada usavršite klasičnu pripremu, vodu zamijenite temeljcem, vinom ili ih ubacite u fantastičan umak od rajčice i pripremite popularno izraelsko jelo shakshuka.
 

Shakshuka Možda vas zanima... Zapamtite Shakshuku jer ćete se zaljubiti u ovo jelo Recepti
 

 

Ljubiteljima prženih jela definitivno bi se mogla svidjeti pržena jaja koje je najprije potrebno poširati, a zatim uvaljati u jaja i krušne mrvice pa ubaciti u vruće ulje. Jaja se prže kratko kako bi žumanjak ostao tekuć pa je u pripremu ovog jela potrebno uložiti popriličnu količinu strpljenja i pažnje.
 


Škotska jaja idealno su predjelo ili dodatak glavnom jelu, a savršeno će poslužiti i kao finger food. Dodati im možete piletinu, nešto egzotičnije dodatke poput soja sosa i rižinog octa ili pak ih možete pripremiti na klasičan, daleko jednostavniji način dodajući im mljeveno ili meso iz kobasice. Hrskava izvana, a neodoljivo bogata iznutra, jaja na ovaj način mogla bi vas u potpunosti oduševiti.
 

Možda vas zanima... Škotska jaja: Ovo čudo definitivno morate probati! Recepti
 

 

Jednostavnim postupkom, jaja se mogu pretvoriti i u modernu, tako ukusnu verziju creme brlueea. Potrebno ih je skuhati nešto kraće kako bi žumanjak ostao tekuć, prerezati na pola, a zatim pomoću posebnog alata za flambiranje kratko zapeći s gornje strane. Žumanjak će poprimiti divnu i laganu koricu koja će se umakanjem tostiranog kruha razbiti i stvoriti savršen spoj okusa.

Osim kao samostalno jelo, žumanjci mogu postati i sjajan dodatak drugim, nešto složenijim jelima. U većoj posudi pomiješajte sol, šećer i začine, u mješavinu uvaljajte sirove žumanjke te ih tako ostavite u zamrzivaču nekoliko dana. Na kraju ih izvadite iz zamrzivača, očistite od dodataka, a zatim ih možete ribati sirove ili dodatno obraditi. Jelima poput rižota i tjestenina dat će bogatije okuse i pomoći u kreiranju nevjerojatno kremastih delicija.
 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.