Špajza 22. listopada 2018.

Jedna bundeva, tri genijalna jela - evo kako!

foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Neokrunjena kraljica jeseni toliko je svestrana da od samo jedne nešto veće bundeve možete pripremiti čak tri različita jela. Evo kako!

Sve što će vam za ovaj pothvat trebati jest omiljena vrsta bundeve u nešto većem izdanju. Od nje ćete zatim napraviti divne meke, narančaste njoke, poslužiti je pečenu kao prilog ili od nje napraviti juhu i upakirati je u slastan rižoto. Zvuči komplicirano? Nije nimalo.

 

Možda vas zanima... Butternut tikva s kobasicom se voli na sasvim poseban način Recepti

 

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

 

Bundevu prerežite na pola ili na kockice, premažite je maslinovim uljem, soli, paprom, a dodati možete i svježe začine poput grančice timijana za dodatne arome. Sve dobro povežite, pa ubacite u pećnicu na 180 stupnjeva. Pustite da se bundeva peče dok ne omekša. Točno vrijeme pečenja ovisi o veličini bundeve, važno je samo pustiti da ona omekša i poprimi boju, a zatim je spremna za daljnju upotrebu.

Nasjeckanu i ispečenu bundevu možete poslužiti kao aromatičan prilog mesnim ili povrtnim jelima, a možete je ubaciti u blender dodati vodu ili vrhnje za kuhanje koje ste najprije zagrijali, pa pripremiti brzinsku krem juhu. Juha od bundeve voli se s bučinim uljem i sjemenkama, pa svakako razmislite i o toj kombinaciji.

 

juha od buče | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Od bundeve pripremljene na ovaj način također možete napraviti fantastične njoke. Vodite se klasičnim receptom, no umjesto kuhanja, svakako isprobajte varijantu s pečenom bundevom i oduševite se intenzivnijim okusima. 

 

Njoki od bundeve Možda vas zanima... Može li bolje: Njoki od bundeve, krem sira i parmezana None

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Na kraju, pečena bundeva sjajno će se snaći u kremastom rižotu. Nakon pečenja, izvadite je iz pećnice, na ulju ili maslacu pirjajte luk, dodajte rižu i vino, pa ubacite i bundevu. Dio možete izblendati i umiješati na samom kraju, uz maslac i parmezan.

Jednostavnije ne može, zar ne?

Dobar tek!

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.