Sve što će vam za ovaj pothvat trebati jest omiljena vrsta bundeve u nešto većem izdanju. Od nje ćete zatim napraviti divne meke, narančaste njoke, poslužiti je pečenu kao prilog ili od nje napraviti juhu i upakirati je u slastan rižoto. Zvuči komplicirano? Nije nimalo.
Bundevu prerežite na pola ili na kockice, premažite je maslinovim uljem, soli, paprom, a dodati možete i svježe začine poput grančice timijana za dodatne arome. Sve dobro povežite, pa ubacite u pećnicu na 180 stupnjeva. Pustite da se bundeva peče dok ne omekša. Točno vrijeme pečenja ovisi o veličini bundeve, važno je samo pustiti da ona omekša i poprimi boju, a zatim je spremna za daljnju upotrebu.
Nasjeckanu i ispečenu bundevu možete poslužiti kao aromatičan prilog mesnim ili povrtnim jelima, a možete je ubaciti u blender dodati vodu ili vrhnje za kuhanje koje ste najprije zagrijali, pa pripremiti brzinsku krem juhu. Juha od bundeve voli se s bučinim uljem i sjemenkama, pa svakako razmislite i o toj kombinaciji.
Od bundeve pripremljene na ovaj način također možete napraviti fantastične njoke. Vodite se klasičnim receptom, no umjesto kuhanja, svakako isprobajte varijantu s pečenom bundevom i oduševite se intenzivnijim okusima.
Na kraju, pečena bundeva sjajno će se snaći u kremastom rižotu. Nakon pečenja, izvadite je iz pećnice, na ulju ili maslacu pirjajte luk, dodajte rižu i vino, pa ubacite i bundevu. Dio možete izblendati i umiješati na samom kraju, uz maslac i parmezan.
Jednostavnije ne može, zar ne?
Dobar tek!