Špajza 517 prikaza 19. prosinca 2018.

Kako je tradicionalan Stroopwafel doživio moderan twist

Aurora Weiss
Pitali ste se kako stara tradicionalna jela bez obzira na njihovu jednostavnost učiniti poželjnijima? Odgovor je: kreativnošću! Stroopwafel ili ti biskvit s karamel sirupom je tradicionalna nizozemska poslastica koja je nastavila evoluirati i privlačiti poglede upravo kroz dodatke.

Autorom ovog slasnog zalogaja smatra se Gerard Kamphuisen, a recept datira između 1810. i 1840. godine u vrijeme kada je otvorio svoju prvu pekarnicu u Goudi te pomiješao ostatke - mrvice sa slatkim sirupom. Od tog momenta taj gradić je u 19 stoljeću brojao oko 100 pekača stroopwafela, a tek nakon 1970. slasni zalogaji su pronašli put izvan tog grada te bili posluživani na zabavama i placevima.

 | Author: Aurora Weiss Aurora Weiss

U 20 stoljeću počela je njihova masovna proizvodnja, a njihova rodna Gouda brojala je 1960.-ih godina čak 17 tvornica od čega danas posluju četiri.

 | Author: Getty Images Getty Images

Brašno, jaja, smeđi šećer, mlijeko i kvasac su sastojci od kojih se dobiva hrskavi biskvit. Karamel koji spaja biskvit sastoji se od sirupa, maslaca, smeđeg šećera i cimeta. No, velika je razlika u tome jeste li ga kušali svježeg i toplog, ili ste ga kupili na polici nekog supermarketa.

 

 



U slast Dutcherskoj kreativnosti posjetili smo amsterdamsku pekarnicu specijaliziranu samo za ovu deliciju “van Wonderen Stroopwafels” koja je zadržala tradicionalni recept te dodala moderni twist! Uz čokoladni preljev možete odabrati posipanje: slana karamela, kletskop – tipični nizozemski keks napravljen od kikirikija i karamele, marshmallow, bijela čokolada, mješavina orašastih plodova, M&M bomboni, speculaas – nizozemski ginger keks, tamna čokolada itd.

 | Author: Aurora Weiss Aurora Weiss


Trebam li spomenuti dok sam ga jela ovako toplog i svježe pripremljenog, da su mi suze radosnice išle na oči. Ovo je san svakog djeteta! Motivacija svakog roditelja da drži dijete pod kontrolom obećanjem o odlasku tamo tijekom subotnje kave s prijateljima. No, posjetu ovoj pekarnici bi također uvrstila i kao ‘šećer na kraju’ svim romantičnim šetnjama amsterdamskim kanalima, ali i provjereno savršen lijek za tretiranje slomljenog srca. Hrsk!
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.