Špajza 19. prosinca 2018.

Kako je tradicionalan Stroopwafel doživio moderan twist

foto: Aurora Weiss
gastro postao gastro.24sata.hr
Pitali ste se kako stara tradicionalna jela bez obzira na njihovu jednostavnost učiniti poželjnijima? Odgovor je: kreativnošću! Stroopwafel ili ti biskvit s karamel sirupom je tradicionalna nizozemska poslastica koja je nastavila evoluirati i privlačiti poglede upravo kroz dodatke.

Autorom ovog slasnog zalogaja smatra se Gerard Kamphuisen, a recept datira između 1810. i 1840. godine u vrijeme kada je otvorio svoju prvu pekarnicu u Goudi te pomiješao ostatke - mrvice sa slatkim sirupom. Od tog momenta taj gradić je u 19 stoljeću brojao oko 100 pekača stroopwafela, a tek nakon 1970. slasni zalogaji su pronašli put izvan tog grada te bili posluživani na zabavama i placevima.

 | Author: Aurora Weiss foto: Aurora Weiss

U 20 stoljeću počela je njihova masovna proizvodnja, a njihova rodna Gouda brojala je 1960.-ih godina čak 17 tvornica od čega danas posluju četiri.

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

Brašno, jaja, smeđi šećer, mlijeko i kvasac su sastojci od kojih se dobiva hrskavi biskvit. Karamel koji spaja biskvit sastoji se od sirupa, maslaca, smeđeg šećera i cimeta. No, velika je razlika u tome jeste li ga kušali svježeg i toplog, ili ste ga kupili na polici nekog supermarketa.

 

 



U slast Dutcherskoj kreativnosti posjetili smo amsterdamsku pekarnicu specijaliziranu samo za ovu deliciju “van Wonderen Stroopwafels” koja je zadržala tradicionalni recept te dodala moderni twist! Uz čokoladni preljev možete odabrati posipanje: slana karamela, kletskop – tipični nizozemski keks napravljen od kikirikija i karamele, marshmallow, bijela čokolada, mješavina orašastih plodova, M&M bomboni, speculaas – nizozemski ginger keks, tamna čokolada itd.

 | Author: Aurora Weiss foto: Aurora Weiss


Trebam li spomenuti dok sam ga jela ovako toplog i svježe pripremljenog, da su mi suze radosnice išle na oči. Ovo je san svakog djeteta! Motivacija svakog roditelja da drži dijete pod kontrolom obećanjem o odlasku tamo tijekom subotnje kave s prijateljima. No, posjetu ovoj pekarnici bi također uvrstila i kao ‘šećer na kraju’ svim romantičnim šetnjama amsterdamskim kanalima, ali i provjereno savršen lijek za tretiranje slomljenog srca. Hrsk!
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.