Ima dana kad ti dođe pojesti nešto slatko, hladno i jednostavno. Ništa pretenciozno poput deserta u pet slojeva, nego klasični sladoled iz trgovine.
Ali, realno, koliko smo puta uzeli onu plastičnu kutiju kupovnog sladoleda vanilije, zavalili se u fotelju pred televizor i pomislili: "Valjda će serija biti malo bolja od ovog sladoleda..." Ne moraš kupovati skupi sladoled iz fancy dućana jer postoji jedan sastojak koji sve mijenja. Ne traži kompliciranu pripremu, a u sekundi podiže okus na novu (bolju) razinu.
Upoznaj - vrući med
Vrući med je ono kad med dobije karakter. Kad umjesto obične slatkoće dobiješ laganu, ali jasnu ljutinu koja ti ne zapali nepce, nego ga probudi. To je med s dodatkom čilija, kajenske papričice ili druge vrste ljutine - domaće ili egzotične, kako voliš.
Dovoljno je začinjeno da iznenadi, ali ne toliko da uguši okus. I upravo zato savršeno funkcionira sa sladoledom. Napraviti ga možeš sam. Malo meda, malo čilija, lagano zagrijati i gotovo. Možeš ga držati u staklenci u hladnjaku i koristiti kad ti padne na pamet.
Med iz saća
Sladoled + med = par iz snova
Čak i kad kupiš najjeftiniji sladoled u najbližoj trgovini, vrući med može od njega napraviti nešto sasvim drugo. Na prvu, jednostavno, ali kad zagrizeš, osjetiš slojevitost. Slatkoća, hladnoća, začin, pa opet glatka nota meda.
Taj kontrast, između ledenog i toplog, blagog i žestokog, stvara baš ono što tražiš kad ti sve ostalo dosadi. I još bolja stvar? Ne moraš znati kuhati. Samo žlica, sladoled, kap-dvije vrućeg meda i - gotovo!
Kreni s klasicima: čokolada i vanilija
Ne moraš si u startu postavljati visoke ciljeve. Ako želiš isprobati kako vrući med funkcionira sa sladoledom, započni s okusima koje već poznaješ. Primjerice, čokoladom i vanilijom.
S čokoladom se događa čudo: ljutina iz vrućeg meda pojača tamne note čokolade, izvuče slatkoću i doda začinski udarac koji nikad nisi znao da ti fali. A ako si raspoložen za nešto suptilnije, dodaj nekoliko maraskina. Čokolada i trešnje su klasik koji nikad ne omane.
Ledeni sladoled i vrući med
S vanilijom je drugačije, ali jednako genijalno. Vanilija je kao platno: neutralna, mirna, ali spremna primiti sve okuse.
Vrući med joj daje toplinu i dubinu, a ako želiš napraviti nešto što izgleda kao da je iz talijanske kavane, dodaj espresso. To ti je affogato, samo još bolji. Vrući med, kava i vanilija? Možeš slobodno staviti znak "chef’s kiss".
Kako napraviti vrući med?
Za početak ti treba dobar med - domaći, bagremov, livadski, kakav voliš. Ulij ga u lončić, zagrij lagano (nikad na previsokoj temperaturi, da ne uništiš arome) i dodaj prstohvat čilija u prahu ili svježu nasitno nasjeckanu ljutu papričicu ili, ako voliš dublji začin, malo đumbira, papra, čak i dimljene paprike.
Pusti da se sve spoji i ohladi. Možeš ga držati u staklenci, koristiti kapanjem ili žlicom, kako ti srce zaželi. Ako si u moodu, složi veću količinu i imaj ga pri ruci za deserte, koktele ili, vjerovao ili ne, pečenu piletinu.
Domaći desert koji izgleda kao iz restorana
Zašto ovo djeluje? Sladoled voli kontraste. Hladno i toplo, kremasto i začinjeno, slatko i pikantno. Tvoj mozak reagira na promjene u teksturi i okusu. A vrući med donosi upravo to - novu dimenziju.
Vrući med ne uništava ono što voliš kod sladoleda, nego ga nadopunjuje. A to je zapravo i poanta: jeftin desert koji se doima skupo.
Kad savladaš osnove, širi repertoar
Naravno da ne moraš zauvijek ostati na čokoladi i vaniliji. Isprobaj vrući med s jagodama, limetom, kokosom, pistacijom. Nema pravila osim tvog ukusa. Ako voliš začinjeno, ubaci još papra.
Ako voliš aromatično, dodaj malo ružmarina ili timijana u med. Pusti da ti sladoled postane platno za igru. Jer deserti ne moraju biti komplicirani da bi bili vrhunski.