Špajza 13. studenoga 2017.

Kako očistiti šipak na tri razna načina!

Šipak
1/3
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Nar se odlikuje intenzivno crvenom bojom i divnim slatkim okusom te se smatra jednim od najbogatijih izvora blagotvornih antioksidansa. Međutim, mnogi od njega odustanu jer tijekom čišćenja zrna njegovi antioksidansi znaju završiti po našoj odjeći, kuhinjskim elementima i bijelim zidovima.

Čišćenje upotrebom kuhinjskog noža

Postoji nekoliko načina kako očistiti nar s minimalnim gubitkom soka i špricanjem. Za prvi način čišćenja potreban je manji, ali oštar kuhinjski nož. Njime plitko odrežemo krunu odnosno vrh nara i bazu. Nakon toga napravimo još 4 uzdužna reza, kao kod guljenja naranče, ne zadirući nož dublje od 2 milimetra. Kada odrežemo krunu nara možemo vidjeti kako su zrna grupirana u različite odjeljke omeđene bijelom membranom. Uzdužne rezove je idealno raditi upravo duž bijele membrane šipka. Ukoliko je nar krupniji ponekad je potrebno napraviti dodatni horizontalni rez po sredini ploda.

 

Možda vas zanima... Pavlova sa šipkom, narančom i pistacijama Kolumne

 

Ne preporučuje se nar rezati na dvije polovice jer se na taj način gubi puno soka. Zatim je potrebno laganim razgibavanjem otvoriti nar i odijeliti ga na rezovima na 4 dijela. Slijedi vađenje zrna laganim potiscima. Ova tehnika čišćenja zahtijeva određenu spretnost i dugotrajna je pa je potrebno uložiti i strpljenje, no s druge strane sporo čišćenje može djelovati opuštajuće.

nar2.jpg | Author:

Metoda uranjanjem u vodu

Drugi način je čišćenje uranjanjem u vodu, a uključuje narezivanje nara kao i u postupku čišćenja samo uz pomoć kuhinjskog noža. Razlika je u tome što dobivene četvrtine zatim uronimo u dublju posudu napunjenu vodom i jednako potiscima odvajamo zrna, no ne moramo biti toliko oprezni jer će voda spriječiti špricanje. Ljuske će isplivati na površinu posude, a zrna je potrebno procijediti kroz cjediljku. Iako nema špricanja, mana ove tehnike čišćenja je određeni gubitak soka, ali i okusa.

 

Možda vas zanima... Jesenja salata s avokadom, roquefortom i šipkom Recepti

 

Tehnika udaranjem

Treća metoda je tehnika udaranjem koja je ujedno i najbrža. Početni postupak dobivanja četvrtina je isti kao u prve dvije metode. Zatim uzimamo u ruku jednu po jednu četvrtinu, postavljamo ju iznad šire zdjele i udaramo drvenom kuhačom ili kuhinjskom spatulom po strani kore dok je strana sa zrnjem usmjerena prema posudi. Udaranjem zrna sama ispadaju bez da dolazi do njihovog pretjeranog uništavanja ili curenja soka. Na istom principu radi i komercijalno dostupna posudica za čišćenje nara koja izgleda poput plastične zdjelice s mrežastim dnom.

nar1.jpg | Author:

Takva se posudica okrene naopačke i stavi na tanjur te se na mrežasto dno postavljaju četvrtine nara i udaraju na strani kore. Zrna ispadaju kroz otvore, a bočne stranice posudice sprječavaju eventualno špricanje. Naprednija verzija ove posude za čišćenje nara sadrži i dodatni gumeni poklopac koji se stavlja preko četvrtina ili polovina nara, a koji ublažava udarce i štiti od špricanja.

 

Možda vas zanima... Kus-kus s porilukom, fetom i šipkom Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.