Špajza 25. studenoga 2017.

Kako očistiti voće i povrće od pesticida

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Vjerujemo da pesticidi i ostale kemikalije kojima se voće danas prska, čine dobru osnovu za strah, no i taj dio se može riješiti.

Ukoliko niste sretnik koji ima vrt i sam uzgaja svoju hranu, što napraviti? Pranje pod vodom uklanja samo mehaničke nečistoće i mali dio pesticida, a zatim gule koru koja je puna hranjivih tvari. Međutim ovo i dalje nije dovoljno da se uklone ostaci pesticida.

Donosimo vam efikasno i jednostavno rješenje. Veliku posudu napunite vodom, zatim dodajte jabučni ocat u omjeru najmanje 1:10 (na 5 l vode 0.5 l octa). Dobro promiješajte te ubacite voće ili povrće. Voda treba biti sobne temperature. Voće ili povrće ostavite u otopini oko 15 minuta. Nakon toga isperite čistom vodom. Ako znate da su namirnice jako tretirane, povećajte količinu octa. 

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Domaći sprej za čišćenje

Povrće i voće mogu se oprati i pomoću spreja jednostavnog za pripremu. Kupite bočicu s raspršivačem te je operite. Ulijte u nju žlicu svježe cijeđenog soka limuna, dvije žlice octa i 250 ml vode. Dobro zatvorite i žestoko protresite kako bi se sastojci proželi. Voće i povrće prije upotrebe poprskajte tom mješavinom, pustite da djeluje desetak minuta te isperite pod mlazom hladne vode. Čistom krpom ili kuhinjskim ručnicima obrišite prije guljenja i rezanja. Nakon ispiranja okus i miris octa neće se osjetiti.

 

kuhanje na pari Možda vas zanima... Kako savršeno pripremiti povrće na pari? Špajza

 

Tava Možda vas zanima... Genijalan trik za pranje vaših tava None

 

Mini trikovi

  • Namakanje u čistoj vodi preko noći također uklanja neželjene sastojke. 
  • Namirnice s debljom kožom četkaju se prije pranja. 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.