Špajza 01. srpnja 2023.

Kako odabrati namirnice i pripremiti najukusniji sataraš?

Sataraš
Sataraš blogerice Tanje Pastuović Klaić foto: Tanja Pastuović Klaić
gastro postao gastro.24sata.hr
Nema ljeta bez sataraša, a uz ove savjete skuhat ćeš najukusniji do sada

Ljeto nije samo vrijeme zabave i uživanja na plaži nego i vrijeme ukusnog sezonskog voća i povrća. Prava je šteta ne iskoristiti svježe rajčice, paprike i luk koji dozrijevaju tijekom ljetnih mjeseci, a za tako što nema bolje kombinacije od sataraša. Sataraš je tradicionalno baranjsko jelo koje se već stoljećima priprema na našem području i gotovo da nema osobe koja nema svoj recept za njega. 

Možda je naizgled poprilično obično jelo, no ipak postoje trikovi kako ga učiniti još sočnijim i ukusnijim. Važno je koje ćeš namirnice odabrati, ali i kojim ćeš ih redoslijedom pripremati. Ako ti nešto sataraša ostane nakon ručka, imamo i odličan trik kako ga zamrznuti i sačuvati za kasnije. 

Jednom kada savladaš pripremu savršenog sataraša, kuhat ćeš ga svaki dan!

 

Domaći sataraš Možda vas zanima... Pravi domaći sataraš u dvije varijante! Recepti

 

Luk kao baza

Prva namirnica za dobar sataraš je luk. Kod odabira luka za sataraš biraj između žutog i crvenog luka. Ako želiš nešto više arome samog luka pravi odabir je crveni luk, no ako iz njega želiš dobiti slatkoću koja nastaje pečenjem, onda je pravi izbor žuti luk.

 | Author: Shutterstock Crvena rog paprika foto: Shutterstock

Idući korak je paprika

Dobar odabir paprike može biti ključan za ukusan sataraš. Najbolja paprika koju možeš odabrati je crvena rog paprika koja je prepuna arome i nešto je slađeg okusa. Pogodna je za termičku obradu i jednom kada je pečena daje jelu posebnu aromu.

Ako ti je jako važno da tvoj tanjur izgleda odlično, možeš dodati i malo zelene i žute paprike kako bi jelo bilo šarenije. Ipak, crvenu rog papriku nemoj preskočiti

Rajčica kao zvijezda jela

Kako bi povezali okuse luka i paprike, rajčica treba biti sočna i mesnata. Takve su sorte beef i domaće rajčice koje možeš kupiti na tržnici.

Čvrste i manje rajčice jednako su ukusne, no ako ih dodaš u sataraš neće pustiti dovoljno tekućine i neće se raspasti prilikom kuhanja. Tako ćeš dobiti vrlo suh sataraš s komadićima polukuhane rajčice, a to nitko ne želi. 

 | Author: Karolina Grabowska/Pexels Nema dobrog sataraša bez dobre rajčice foto: Karolina Grabowska/Pexels

Poigraj se s tradicijom

Iako su luk, paprika i rajčica sve što ti po tradicionalnom receptu treba za pripremu sataraša, postoje namirnice koje će se odlično nadopunjavati s okusom ovog ljetnog specijaliteta.

Prije nego što dodaš rajčicu u sataraš nareži malo tikvica ili patlidžana te pred sam kraj kuhanja dodaj masline ili kapare. Poigrati se možeš i sa začinima pa tako zaljutiti sataraš chilijem ili ga pretvori u mediteranski specijalitet s malo ružmarina

Ne zaboravi na šećer

Možda ti se čini čudno što recept za sataraš traži malo šećera, no neka te to ne zbuni. Šećer je odličan da se izbalansira kiselost jela, a budući da je sataraš velikim dijelom napravljen od rajčica, kiseline će biti.

Ne trebaš pretjerati sa šećerom, dovoljno je dodati koji prstohvat. Količinu šećera smanji ako koristiš žuti luk. 

 | Author: Shutterstock Sataraš spremi u sterilizirane staklenke i sačuvaj za zimu foto: Shutterstock

Jedi sataraš tijekom cijele godine

Iako svježe i mirisne domaće rajčice i paprike dozrijevaju tijekom ljeta, u satarašu možeš uživati cijelu godinu. Jednostavno ga spremi u sterilizirane staklenke i skladišti na hladnom i mračnom mjestu.

A što ako ti nakon ručka ostane malo sataraša koji bi rado poslužila za koji dan? Odličan trik je zamrznuti ga u plastičnoj posudici u kojoj ga odmah možeš i poslužiti.

Jednom kada sataraš izvadiš iz zamrzivača, nemoj ga naglo odlediti nego ga ostavi u hladnjaku kako bi se sam otopio. Tako ćeš sačuvati strukturu povrća koje se neće raspasti u jednoličnu kašu. 

 

Možda vas zanima... Vedranov sataraš iz pećnice s pireom i jajima Kolumne Sataraš Možda vas zanima... Sataraš: Svima omiljeno ljetno jelo Špajza

 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.