Ljeto je u punom jeku, vrućine nas zovu van, a miris roštilja širi se iz svakog dvorišta. No uz roštilj ide još nešto – dobro piće: osim piva koje je možda puno lakše upariti s roštiljem, odličan dodatak roštilju je i čaša dobro odabranog vina.
Kad sljedeći put pripremaš roštilj, nemoj samo misliti na meso i umake – razmisli i o tome koje ćeš vino odabrati. Prava čaša može tvoju roštilj večeru pretvoriti u mali gurmanski festival, bilo da si ljubitelj steakova, piletine ili ljetne ribe s roštilja.
No koje vino odabrati za piletinu, lososa ili rebarca s roštilja? Imamo odgovore! U nastavku donosimo savršeni parovi za meso, piletinu i ribu s grilla - po izboru portala Wine Folly. Nakon toga, donosimo i izbor hrvatskih vina koja možeš slobodno upariti s jelima s roštilje.
Crveno meso i roštilj – ljubav koja traje
Kad stavljamo meso na roštilj (govorimo o govedini, svinjetini, janjetini…), idealna pratnja su crvena vina. Tajna uspjeha leži u ravnoteži – masnoća i “umami” iz mesa savršeno izbalansiraju tanine iz vina, stvarajući pun okus na nepcu.
Nisi ljubitelj crvenog mesa? Ništa zato – i laganija jela s roštilja imaju svoju vinsku pratnju. Lagano bijelo meso, riba i plodovi mora savršeno se slažu s bijelim vinima, koja će istaknuti svježinu i teksturu hrane.
Koje vino ponuditi uz grilano povrće, a koje uz ribu?
Ali što ide uz što? Evo kratkog vodiča:
- Svinjetina s ljutim umakom: aglianico, sangiovese ili Montepulciano d’Abruzzo
- 'Obična' svinjetina s roštilja: suhi rziling
- Texas-style brisket: tempranillo, syrah ili klasični GSM blend (grenache, syrah, mourvèdre)
- Burgeri i odresci: sangiovese, syrah, merlot iz američkog hrasta, tempranillo
- Grill piletina: sauvignon blanc, zeleni silvanac
- Piletina s BBQ umakom: neki karakterniji rosé, traminac, polusuhi rizling
- Bijela riba: friulano, verdejo, vinho verde, colombard
- Losos: chardonnay, viognier ili čak lagani crni pinot, aromatičniji rose je također dobar izbor
Vinograd Ive Enjingija u Kutjevu
Hrvatska vina uz roštilj? Imamo prave parove!
Ništa ne podiže slasnu atmosferu tijekom roštilja kao čaša domaćeg vina koje se savršeno slaže s mirisnim mesom, piletinom ili ribom s grilla. Hrvatska vinska scena nudi pregršt sjajnih etiketa – od Slavonije, Istre, Dalmacije do Međimurja i Plešivice.
🥩 Crveno meso i burgeri
Burgeri, biftek, ramstek - puni okusi traže vina s karakterom:
- Teran (Istra) – Kabola Teran 2021. ili Benvenuti Teran Santa Elisabetta 2020.
- Plavac mali (Pelješac – Dingač Elegance Skaramuča 2015., Miloš Stagnum 2016. ili Grgić Plavac mali 2021.
- Kupaže (Slavonija) - Enjingi Venje crno 2009. (zweigelt, crni pinot, frankovka i cabernet sauvignon), Krauthaker MerCs 2022. (cabernet sauvignon, merlot) ili pak Galić Crno 9 2017. (cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc)
Rebarca - zreli, dimljeni okusi traže robusna vina:
- Crljenak – Crljenak Štafileo, Vuina
- Cabernet sauvignon – Antunović CaB Sauvignon
Koje hrvatsko vino ponuditi uz svinjske kotlete?
🐖 Svinjetina, roštilj kobasice i BBQ umaci
Slatko-ljuti umaci i začinjena svinjetina:
- Crljenak - Rizman Tribidrag 2022.
- Frankovka – Kast Frankovka 2022.
- Merlot - Medea Punta Greca 2021.
Svinjski vrat, suho meso:
- Plavac mali – Korta Katarina Plavac mali 2017.
- Teran – Coronica Gran Teran 2020.
🍗 Piletina s grilla
Jednostavna grill piletina (s limunom, ružmarinom):
- Sauvignon Blanc – Cmrečnjak Sauvignon blanc 2023.
BBQ pileća krilca u slatko-ljutom umaku:
- Polusuhi Rizling – Enjingi rajnski rizling kasna berba 2012.
- Graševina - Kutjevo Graševina De Gotho 2020.
- Traminac – Iločki podrumi Traminac vrhunski 2023.
🐟 Riba i morski plodovi
Bijela riba (orada, brancin):
- Pošip – Nerica Pošip Nerica 2024., Grgić Pošip 2023.
- Malvazija – Dešković Malvazija 2024.
Losos s roštilja ili tuna steak:
Chardonnay (blago barrique) – Krauthaker Chardonnay Rosenberg 2022.
🍾Za one koji ne vole vino – ali vole pjenušce:
Uz roštilj se sjajno mogu uklopiti i pjenušava vina, isprobaj ove kombinacije s laganom piletinom ili ribom:
Pet-Nat (prirodno mutni pjenušac) – Tomac Pet Nat Rosé
Rosé pjenušac – Šember Rosé
Savjet za kraj? Ne boj se eksperimentirati. Hrvatska vina nude bogatstvo okusa koji se sjajno spajaju s roštilj klasikom. Bitno je da ti prija – i da se uživa u društvu i dobrom zalogaju.