Špajza 07. srpnja 2025.

Kako upariti jela s roštilja i vino

vino, roštilj, meso, riba
Koje vino najbolje ide uz grilanu ribu, a koje uz grilane kobasice ili sočni steak?
foto: Karolina Grabowska/Unsplash
Nje tako jednostavno kako se čini isprve, iako su roštilj i vino savršen par. I zato donosimo opširne savjete kako upariti jela s roštilja i vino

Ljeto je u punom jeku, vrućine nas zovu van, a miris roštilja širi se iz svakog dvorišta. No uz roštilj ide još nešto – dobro piće: osim piva koje je možda puno lakše upariti s roštiljem, odličan dodatak roštilju je i čaša dobro odabranog vina.

Kad sljedeći put pripremaš roštilj, nemoj samo misliti na meso i umake – razmisli i o tome koje ćeš vino odabrati. Prava čaša može tvoju roštilj večeru pretvoriti u mali gurmanski festival, bilo da si ljubitelj steakova, piletine ili ljetne ribe s roštilja.

No koje vino odabrati za piletinu, lososa ili rebarca s roštilja? Imamo odgovore! U nastavku donosimo savršeni parovi za meso, piletinu i ribu s grilla - po izboru portala Wine Folly. Nakon toga, donosimo i izbor hrvatskih vina koja možeš slobodno upariti s jelima s roštilje.

Hlađenje vina Možda vas zanima... Kako ohladiti butelju vina za 5 minuta Špajza

Crveno meso i roštilj – ljubav koja traje

Kad stavljamo meso na roštilj (govorimo o govedini, svinjetini, janjetini…), idealna pratnja su crvena vina. Tajna uspjeha leži u ravnoteži – masnoća i “umami” iz mesa savršeno izbalansiraju tanine iz vina, stvarajući pun okus na nepcu.

Nisi ljubitelj crvenog mesa? Ništa zato – i laganija jela s roštilja imaju svoju vinsku pratnju. Lagano bijelo meso, riba i plodovi mora savršeno se slažu s bijelim vinima, koja će istaknuti svježinu i teksturu hrane.

vino, roštilj, meso, riba | Author: Karolina Grabowska/Unsplash Koje vino ponuditi uz grilano povrće, a koje uz ribu? foto: Karolina Grabowska/Unsplash

Ali što ide uz što? Evo kratkog vodiča:

  • Svinjetina s ljutim umakom: aglianico, sangiovese ili Montepulciano d’Abruzzo
  • 'Obična' svinjetina s roštilja: suhi rziling
  • Texas-style brisket: tempranillo, syrah ili klasični GSM blend (grenache, syrah, mourvèdre)
  • Burgeri i odresci: sangiovese, syrah, merlot iz američkog hrasta, tempranillo
  • Grill piletina: sauvignon blanc, zeleni silvanac
  • Piletina s BBQ umakom: neki karakterniji rosé, traminac, polusuhi rizling
  • Bijela riba: friulano, verdejo, vinho verde, colombard
  • Losos: chardonnay, viognier ili čak lagani crni pinot, aromatičniji rose je također dobar izbor
Za jednostavnu grill piletinu i bijelu ribu, biraj citrusna, svježa vina, a ako koristiš ljepljivi BBQ umak na pilećim krilcima, hladni traminac je hit – posebno ako u igru uđe i plavi sir. Slatko reže ljutinu i bogatstvo sira, stvarajući eksploziju okusa.

Pogled iz zraka na vinograde Ivana Enjingija | Author: Luka Stanzl/PIXSELL Vinograd Ive Enjingija u Kutjevu foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatska vina uz roštilj? Imamo prave parove!

Ništa ne podiže slasnu atmosferu tijekom roštilja kao čaša domaćeg vina koje se savršeno slaže s mirisnim mesom, piletinom ili ribom s grilla. Hrvatska vinska scena nudi pregršt sjajnih etiketa – od Slavonije, Istre, Dalmacije do Međimurja i Plešivice.

🥩 Crveno meso i burgeri

Burgeri, biftek, ramstek - puni okusi traže vina s karakterom:

  • Teran (Istra) – Kabola Teran 2021. ili Benvenuti Teran Santa Elisabetta 2020.
  • Plavac mali (Pelješac – Dingač Elegance Skaramuča 2015., Miloš Stagnum 2016. ili Grgić Plavac mali 2021.
  • Kupaže (Slavonija) - Enjingi Venje crno 2009. (zweigelt, crni pinot, frankovka i cabernet sauvignon), Krauthaker MerCs 2022. (cabernet sauvignon, merlot) ili pak Galić Crno 9 2017. (cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc)

Rebarca - zreli, dimljeni okusi traže robusna vina:

  • Crljenak – Crljenak Štafileo, Vuina
  • Cabernet sauvignon – Antunović CaB Sauvignon

svinjetina, kotleti, kobasice | Author: James Servant/Pexels Koje hrvatsko vino ponuditi uz svinjske kotlete? foto: James Servant/Pexels

🐖 Svinjetina, roštilj kobasice i BBQ umaci

Slatko-ljuti umaci i začinjena svinjetina

  • Crljenak - Rizman Tribidrag 2022.
  • Frankovka – Kast Frankovka 2022.
  • Merlot - Medea Punta Greca 2021.

Svinjski vrat, suho meso:

  • Plavac mali – Korta Katarina Plavac mali 2017.
  • Teran – Coronica Gran Teran 2020.

🍗 Piletina s grilla

Jednostavna grill piletina (s limunom, ružmarinom):

  • Sauvignon Blanc – Cmrečnjak Sauvignon blanc 2023.

BBQ pileća krilca u slatko-ljutom umaku:

  • Polusuhi Rizling – Enjingi rajnski rizling kasna berba 2012.
  • Graševina - Kutjevo Graševina De Gotho 2020.
  • Traminac – Iločki podrumi Traminac vrhunski 2023.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grgić vina (@grgic.vina)

🐟 Riba i morski plodovi

Bijela riba (orada, brancin):

  • Pošip – Nerica Pošip Nerica 2024., Grgić Pošip 2023.
  • Malvazija – Dešković Malvazija 2024.

Losos s roštilja ili tuna steak:

Chardonnay (blago barrique) – Krauthaker Chardonnay Rosenberg 2022.

🍾Za one koji ne vole vino – ali vole pjenušce:

Uz roštilj se sjajno mogu uklopiti i pjenušava vina, isprobaj ove kombinacije s laganom piletinom ili ribom:

Pet-Nat (prirodno mutni pjenušac) – Tomac Pet Nat Rosé

Rosé pjenušac – Šember Rosé 

Savjet za kraj? Ne boj se eksperimentirati. Hrvatska vina nude bogatstvo okusa koji se sjajno spajaju s roštilj klasikom. Bitno je da ti prija – i da se uživa u društvu i dobrom zalogaju.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.