Špajza 29. srpnja 2023.

Trik kojim ćeš ohladiti butelju vina za 5 minuta

Hlađenje vina
Vino na ledu foto: Heart Rules/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Više nikada nećeš morati omiljeno jelo kombinirati s toplim vinom

Gotovo da nema osobe koja ne uživa u finoj kapljici vina, no da bi vino pokazalo sve okuse treba biti ohlađeno na određenu temperaturu. Crno vino bi se trebalo piti na temperaturi od 12 do 18 stupnjeva Celzijevih, a ukusno je i na sobnoj temperaturi.

Bijelo vino se pije nešto hladnije, na 8 do 12 stupnjeva Celzijevih dok rose možemo ohladiti do 8 stupnjeva. Pjenušava i desertna vina piju se još hladnija, na 5 do 7 stupnjeva Celzijevih.  
 

Možda vas zanima... Znaš li upariti specijalitete s grilla s vinom? Špajza


Tijekom ljetnih mjeseci temperatura vina na policama može narasti i preko 20 stupnjeva pa ga je zato potrebno dobro ohladiti prije serviranja. U hladnjaku se vino može hladiti i nekoliko sati, a ponekad nemamo vremena toliko dugo čekati i želimo ga piti odmah. Isto tako, ako pripremaš zabavu, možda u hladnjaku nemaš dosta mjesta za sve butelje koje si pripremila.

Na sreću, postoji trik kako butelju vina ohladiti za manje od pet minuta. Da, dobro vidiš, butelja vina može biti na idealnoj temperaturi za konzumaciju brže nego što ti treba da pripremiš pladanj sa sirom koji ćeš grickati uz njega. 

 | Author: Cottonbro Studio/Pexels Hlađenje vina foto: Cottonbro Studio/Pexels

Sve što ti je potrebno je lonac, led, sol i voda. U metalni lonac najprije stavi butelju, dodaj led i jednu šalicu soli te prelij vodom tako da prekrije cijelu butelju. Za najbrže rezultate butelju konstantno okreći i pomiči u ledenoj kupki.

Za samo nekoliko minuta vino će biti hladno i spremno za uživanje. Iste rezultate možeš postići ako butelju jednostavno ostaviš u ledenoj kupki, no tada će se vino morati hladiti 10-ak minuta što je i dalje vrlo brzo. 

Tajna ovog trika je jednostavna znanost. Kada pomiješamo led i vodu, temperatura na kojoj voda postaje led se smanjuje za nekoliko stupnjeva i zato je hlađenje vina ovom smjesom puno efikasnije nego kada koristimo samo hladnu vodu s ledom. 
 

Možda vas zanima... Evo kako sve možeš iskoristiti kalupe za led Recepti


Ako ipak ne moraš tako brzo smanjiti temperaturu vina, no svejedno ne želiš čekati satima, butelju stavi u zamrzivač tako da dodiruje stijenke i bit će hladno za sat vremena. Ako bocu samo staviš u zamrzivač bez da dodiruje stijenke, vrijeme hlađenja bit će duže za otprilike pola sata. 

 | Author: Aesop Wines/Unsplash Vino prije posluživanaj valja ohladiti na prikladnu temperaturu foto: Aesop Wines/Unsplash

Sada kada znaš kako u trenu ohladiti vino, kombiniraj ga s nekim od ovih ljetnih jela:

 

Možda vas zanima... Mediteranska tjestenina s kozicama gotova u trenu Recepti Kozice Možda vas zanima... More na tanjuru: Ideje za ručak s morskim plodovima Recepti Baskijski cheesecake Možda vas zanima... RECEPT DANA Baskijski cheesecake od samo 5 sastojaka Recepti Možda vas zanima... Meki kolač s marelicama svatko može pripremiti Recepti Oslić u marinadi od meda i balzamičnog octa Možda vas zanima... Oslić u marinadi od meda i balzamičnog octa Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.