Špajza 795 prikaza 23. kolovoza 2019.

Kako začinskim solima obična jela pretvoriti u specijalitete

sol i začini
Thinkstock
Začinske soli su odličan način da se jednostavnoj hrani poboljša okus, osobito ako se radi i pečenjima i jelima s roštilja.

Začinska sol priprema se u nekoliko sekundi. Dovoljno je pomiješati 1/4 šalice suhih sastojaka s 3/4 šalice soli pa sve izmiksati u blenderu. Omjere možete prilagoditi  prema ukusu ili kombininarti različite sastojke - inspiraciju možete potražiti i u kupovnim začinskim mješavinama npr. onima za pečeno meso.

 

Možda vas zanima... Uradi sam: Uzgojite začinsko bilje Špajza

 

Za začinske soli najčešće se koristi sušeno bilje (ružmarin, kadulja, origano, bosiljak, vlasac). Takva sol poboljšat će okus mesa, ribe, juhe, tjestenine, kokica, preljeva i umaka.

Sol od prženih orašastih plodova odlična je za povrće, rižu, juhe, umake i salatne preljeve te kao dodatak tijestu za kruh. 

 

Možda vas zanima... Igrajte se: Napravite maslac sa začinima Špajza

 

Soli aromatizirane korom citrusnih plodova najprikladnije su za plodove mora, ribu, piletinu, krumpir, rižu, tjesteninu i prejeve za salatu. Sa solima možete miješati i prah sušenih gljiva kao što su vrganji, shiitake ili crne trubače.

Gljive su odlične i u kombinaciji sa začinima - iskušajte mješavinu sušenih gljiva, majčine dušice, muškatog oraščića i papra. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.