Začinska sol priprema se u nekoliko sekundi. Dovoljno je pomiješati 1/4 šalice suhih sastojaka s 3/4 šalice soli pa sve izmiksati u blenderu. Omjere možete prilagoditi prema ukusu ili kombininarti različite sastojke - inspiraciju možete potražiti i u kupovnim začinskim mješavinama npr. onima za pečeno meso.
Za začinske soli najčešće se koristi sušeno bilje (ružmarin, kadulja, origano, bosiljak, vlasac). Takva sol poboljšat će okus mesa, ribe, juhe, tjestenine, kokica, preljeva i umaka.
Sol od prženih orašastih plodova odlična je za povrće, rižu, juhe, umake i salatne preljeve te kao dodatak tijestu za kruh.
Soli aromatizirane korom citrusnih plodova najprikladnije su za plodove mora, ribu, piletinu, krumpir, rižu, tjesteninu i prejeve za salatu. Sa solima možete miješati i prah sušenih gljiva kao što su vrganji, shiitake ili crne trubače.
Gljive su odlične i u kombinaciji sa začinima - iskušajte mješavinu sušenih gljiva, majčine dušice, muškatog oraščića i papra.