Rajčice su dostupne u svakoj trgovini tijekom cijele godine. Ali kupovne će rajčice okusom teško nadmašiti one domaće, stoga ti preporučujemo da iskoristiš vrhunac sezone ove sočne namirnice i napuniš njome svoj zamrzivač.
Rajčice možeš zamrznuti cijele ili zgnječene, kako više voliš i što ti je praktičnije. Sam postupak nije zahtijevan, a rezultat je vrhunski: imat ćeš kvalitetne rajčice nadohvat ruke kad god ti zatrebaju!
Kako zamrznuti cijele rajčice
Prije zamrzavanja, cijele je rajčice potrebno oguliti i blanširati. Rajčice operi u mlakoj vodi, ukloni peteljke i nožem zareži mali 'X' u kožu rajčice. (Tim će potezom kasnije biti lakše skinuti kožu s rajčice.)
Zakuhaj vodu na štednjaku, pa pripremljene rajčice nakratko stavi u kipuću vodu. Rajčice ostavi u kipućoj vodi 30 sekundi, zatim ih izvadi i ocijedi. Odmah ih stavi u ledenu kupku. Kad se rajčice dovoljno ohlade, ukloni im kožicu.
Oguljene tajčice rasporedi u jednom sloju i ostavi ih u zamrzivaču na 2 do 3 sata da se zamrznu. Nakon toga ih, zamrznute, premjesti u hermetički zatvorenu posudu za čuvanje hrane i vrati u zamrzivač.
Kako zamrznuti zgnječene rajčice
Zgnječene rajčice možeš dodati brojnim jelima, a lako ih je napraviti i zamrznuti. Pripremit ćeš i tako da ponoviš gornji postupak do guljenja kože, a zatim zdrobiš rajčice ručno ili u blenderu, ovisno o gustoći koju želiš.
Tako zgnječene rajčice prebaci u hermetički zatvorenu posudu prikladnu za zamrzavanje i stavi ih u zamrzivač. Ovaj kratki postupak osigurat će ti kvalitetne rajčice za sva tvoja jela.
Koliko dugo traju zamrznute rajčice?
Bez obzira jesu li smrznute cijele ili zgnječene, rajčice iz zamrzivača najbolje je potrošiti u roku od 6 do 8 mjeseci. Zato je dobro prije stavljanja u zamrzivač na posude s rajčicama staviti naljepnicu s datumom zamrzavanja.