Špajza 24. veljače 2023.

Znamo kako spasiti zagoreni umak od rajčice!

Umak od rajčice
U zagoreni umak od rajčice dodaj malo limunova soka foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kuha se satima i nakratko se okreneš, a on zagori... Ako ti se to dogodi, nemoj paničariti i baciti ga nego svoj umak od rajčice pokušaj spasiti uz pomoć neobičnog, ali uistinu odličnog trika

Svi smo se našli u toj situaciji – kuhamo umak od rajčice ponekad i par sati, prilagodimo temperaturu, povremeno promiješamo kako ne bi zagorio, i onda se na par minuta maknemo od štednjaka kako bismo obavili nešto drugo i dogodi se neizbježno – umak se primio za dno posude, zagorio je, okus mu se promijenio. Paziš ga satima, okreneš se na kratko i sve propadne. Baš kao ono "prokletstvo" s kuhanjem mlijeka kojeg se svi dobro sjećamo – gledaš u to mlijeko, ne mičeš pogled, i čim se na sekundu okreneš ono iskipi…

 

Brzi umak od rajčice Možda vas zanima... Brzi umak od rajčice Recepti

 

A kad bilo koja hrana zagori ona više nije ukusna, okus zagorenog nikome nije drag i velika je razlika između željene, ukusne karamelizacije i zagorenosti koja ne samo da je neugodnog okusa već je i štetna za zdravlje. Ponekad možda i nije odmah jasno da se radi o zagorenosti, posebno ako je umak samo malo zagorio, no ovo su znakovi po kojima sigurno možeš znati da je tvoj umak zagorio: zagoreni umak od rajčice ima miris spaljenog, makar i blag, također – ako se jako primio za dno i rubove posude u kojoj su kuha to je znak da više nije ukusan.

 | Author: Fidel Fernando/Unsplash Umak od rajčice foto: Fidel Fernando/Unsplash

A kako možeš izbjeći ovaj problem? Vatru na štednjaku stavi na najslabiju, posebno ako se planiraš nakratko maknuti od štednjaka i često promiješaj svoj umak.

Dobar umak od rajčice kuha se satima kako bi se svi okusi proželi, i uz sav oprez i pozornost koju mu posvetiš ipak ti se može dogoditi da se "malo primi" ili zagori. I što onda? Nemoj odmah očajavati ili paničariti i baciti ga, nego umak probaj spasiti uz ovaj jednostavan, a neobičan trik.

 

tjestenina s rajčicom Možda vas zanima... Dobra stara pašta u umaku od rajčica None

 

Ako je tvoj umak zagorio odmah ga makni s vatre i iz posude u kojoj se kuhao prebaci u drugu posudu. Ako je umak jače zagorio, najgori zagoreni dijelovi umaka primili su se za rubove posude u kojoj se umak kuhao i time će već ukloniti najveći dio problema. Nadalje, pokušaj okus zagorenosti u umaku prikriti dodavanjem dodatnih začina, još svježih rajčica ili pasirane rajčice, šećera, pa čak i punomasnog mlijeka ili vrhnja za kuhanje.

 | Author: Heather Ford/Unsplash Umak od rajčice - najsvestraniji umak foto: Heather Ford/Unsplash

No jedan od najbržih načina za popravljanje zagorenog umaka od rajčice jest – dodavanje soka od limuna! Priznajemo, djeluje neobično, možda čak i čudno, dodavati kiselinu u rajčicu koja ima dovoljno svoje kiseline, no upravo kiselina iz limuna mogla bi iznova izbalansirati tvoj umak i ukloniti loš okus. Najbolje je za ovu svrhu koristiti svježe iscijeđen limunov sok – dodaj ga malo po malo, da ne pretjeraš, i nakon svakog dodavanja kušaj umak te procijeni treba li dodati još limunova soka ili je tvoj umak od rajčice spreman za posluživanje.

 | Author: Heather Ford/Unsplash Umak od rajčice najbolji je kad se kuha satima, od svježih domaćih rajčica foto: Heather Ford/Unsplash

 

Možda vas zanima... 8 načina da maksimalno iskoristiš umak od rajčice iz konzerve Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.