Svi smo se našli u toj situaciji – kuhamo umak od rajčice ponekad i par sati, prilagodimo temperaturu, povremeno promiješamo kako ne bi zagorio, i onda se na par minuta maknemo od štednjaka kako bismo obavili nešto drugo i dogodi se neizbježno – umak se primio za dno posude, zagorio je, okus mu se promijenio. Paziš ga satima, okreneš se na kratko i sve propadne. Baš kao ono "prokletstvo" s kuhanjem mlijeka kojeg se svi dobro sjećamo – gledaš u to mlijeko, ne mičeš pogled, i čim se na sekundu okreneš ono iskipi…
A kad bilo koja hrana zagori ona više nije ukusna, okus zagorenog nikome nije drag i velika je razlika između željene, ukusne karamelizacije i zagorenosti koja ne samo da je neugodnog okusa već je i štetna za zdravlje. Ponekad možda i nije odmah jasno da se radi o zagorenosti, posebno ako je umak samo malo zagorio, no ovo su znakovi po kojima sigurno možeš znati da je tvoj umak zagorio: zagoreni umak od rajčice ima miris spaljenog, makar i blag, također – ako se jako primio za dno i rubove posude u kojoj su kuha to je znak da više nije ukusan.
Umak od rajčice
A kako možeš izbjeći ovaj problem? Vatru na štednjaku stavi na najslabiju, posebno ako se planiraš nakratko maknuti od štednjaka i često promiješaj svoj umak.
Dobar umak od rajčice kuha se satima kako bi se svi okusi proželi, i uz sav oprez i pozornost koju mu posvetiš ipak ti se može dogoditi da se "malo primi" ili zagori. I što onda? Nemoj odmah očajavati ili paničariti i baciti ga, nego umak probaj spasiti uz ovaj jednostavan, a neobičan trik.
Ako je tvoj umak zagorio odmah ga makni s vatre i iz posude u kojoj se kuhao prebaci u drugu posudu. Ako je umak jače zagorio, najgori zagoreni dijelovi umaka primili su se za rubove posude u kojoj se umak kuhao i time će već ukloniti najveći dio problema. Nadalje, pokušaj okus zagorenosti u umaku prikriti dodavanjem dodatnih začina, još svježih rajčica ili pasirane rajčice, šećera, pa čak i punomasnog mlijeka ili vrhnja za kuhanje.
Umak od rajčice - najsvestraniji umak
No jedan od najbržih načina za popravljanje zagorenog umaka od rajčice jest – dodavanje soka od limuna! Priznajemo, djeluje neobično, možda čak i čudno, dodavati kiselinu u rajčicu koja ima dovoljno svoje kiseline, no upravo kiselina iz limuna mogla bi iznova izbalansirati tvoj umak i ukloniti loš okus. Najbolje je za ovu svrhu koristiti svježe iscijeđen limunov sok – dodaj ga malo po malo, da ne pretjeraš, i nakon svakog dodavanja kušaj umak te procijeni treba li dodati još limunova soka ili je tvoj umak od rajčice spreman za posluživanje.
Umak od rajčice najbolji je kad se kuha satima, od svježih domaćih rajčica