Nešto je povoljnija situacija s Zinfandelom, svojevrsnim ponosom Kalifornije čije su cijene ipak što zbog niže potražnje a što zbog „egzibicionizma“ u koji se upuštaju proizvođači prilikom vinarenja. U tom svjetlu se cijena ovog primjerka od oko 125 kn može smatrati relativno povoljnom iako još prilično visokom za domaće pojmove.
Karakterizira ga tamnija rubin boja, a dok se tekućina podmazano ljulja s jedne strane čaše na drugu iz čaše se već naslućuju poznati slatkasti tonovi džema od maline s citrusnom svježinom sušene narančine kore. Na to se nadovezuje obilje slatkih mirisa poput duhana, klinčića, cimeta i karamlom punjene čokolade. Zbog obilne voćnosti „špek zapečeni“ mirisi nisu izvan kompozicije ali svakako podsjećaju odakle dolazi vino. S obzirom na aromatsku dubinu i slojevitost može se pretpostaviti da je berba 2009. bila odlična te da je grožđe kvalitetno i ujednačeno dozrijevalo.
Srednjeg je tijela, iznenađujuće kiselo-voćne ravnoteže uz vrlo pikantni-ljutkasti alkoholno-papreni ugriz. Raspršeni zreli slatko-kiselkasti tanini se zadržavaju prilično dugo u ustima, možda i duže nego bi trebali. Čvrsto s jedne i slasno s druge strane. Dugo, zadimljeno i s okusima borove smole u retrookusu. Kiseline su na mjestu i odlično očuvane te u funkciji ispiranja stijenki usta - bacaju vrlo pozitivno svjetlo na lakoću ispijanja, posebno u drugom dijelu gutljaja.
Zasigurno nije riječ o najboljem kalifornijskom Zinfandelu ali svakako pripada u vrh ponude domaćeg tržišta i znatiželjnima predstavlja izvrstan materijal za „prekooceanske klonsko-terroirske stilske usporedbe“ ove sorte koju kod nas možete pronaći pod nazivom Crljenak kaštelanski.
Vino za recenziju osigurala je vinoteka Jabuke i Ruže.
Vrsta: mirno crno suho vino
% alkohola:
Sorta: Zinfandel (Crljenak kaštelanski)
Berba: 2009
Proizvođač: Kendall-Jackson
Najbolje pristaje uz: zreli tvrdi sir, srednje pečeno crveno meso na žaru, tamnu čokoladu
Temperatura posluživanja: 18 ºC