Špajza 04. rujna 2023.

Koktel od goranskog meduna oduševio posjetitelje

4. Medun Fest
Originalni kokteli od meduna foto: Antonio Ružić
gastro postao gastro.24sata.hr
U Liču u općini Fužine održano je 4. izdanje Medun festa, fešte koja slavi domaći šumski goranski med koji ima goleme zdravstvene blagodati, ali i vrhunski okus što ga čini odličnim sastojkom originalnih slanih i slatkih jela te koktela

Na ovogodišnjem 4. Medun Festu, održanom u Liču u općini Fužine, posjetitelje su oduševila jela temeljena na šumskom medunu Gorskog kotara, koja su pripremala tri vrhunska chefa, Zdravko Tomšić, Branko Ognjenović i Boris Kauzlarić, a uživali su u prvom sladoledu i koktelu od meduna uz brojne sadržaje i bogat glazbeni program.

 | Author: Antonio Ružić Medun foto: Antonio Ružić  | Author: Antonio Ružić Chef Zdravko Tomšić foto: Antonio Ružić

Branko Ognjenović, chef i nositelj titule World Master Chef, kreativno je spojio lungić roza pečen s batatom, gratiniran s kulenom, medunom i čilijem, pružajući posjetiteljima nevjerojatnu paletu slatko-ljutih okusa.

Zdravko Tomšić, chef konzultant i začetnik "slow fooda" u Hrvatskoj, pripremio je salatu od krumpira s aromatičnim biljem, jabukama i dressingom od meduna i jabučnog octa.Pastrva dimljena i sotirana na maslacu dodatno je obogaćena emulzijom od meduna, suncokretovog ulja i jabučnog octa, stvarajući izvanredno balansirano, nutritivno bogato i osvježavajuće jelo.

 

Medun Fest Možda vas zanima... Kušaj jela, sladoled i koktele od goranskog meduna Najave

 

Boris Kauzlarić, vrsni goranski chef, očarao je posjetitelje inspirativnim cheesecakeom s kremoznim umakom od meduna, korice od naranče i vrhnja koji je obogatio jedinstveni cheesecake i oduševio sve prisutne. Sladoled od meduna, idejno osmišljen za prvo izdanje Medun Festa u suradnji poznatog chefa Dina Galvagna i Marka Stojevića, poznatog slastičara, nestao je brzinom munje.  Ovogodišnji vrhunac bio je prvi koktel od meduna, koji je osmislila destilerija Lynx Craft Distillery.

Posjetitelji su, uz jedinstvene degustacije imali priliku sudjelovati u edukativno-interaktivnim radionicama za sve uzraste, obiteljskom planinarenju do Preradovićeva vrha, fun zoni za najmlađe i jedinstvenoj igraonici za najmlađe u izletištu Šumska bajka. Ujedno, ove godine, po prvi put, organiziran je Medeni vlak iz Rijeke do Liča kako bi prevezao posjetitelje, a pratili su ih stručni domaći animatori.

 | Author: Antonio Ružić 4. Medun Fest foto: Antonio Ružić

 | Author: Antonio Ružić 4. Medun Fest foto: Antonio Ružić  | Author: Antonio Ružić 4. Medun Fest foto: Antonio Ružić

"Medun, slatki promotor Gorskog kotara s europskom oznakom izvornosti, očarava svojom nutritivnom vrijednošću. Medun Fest je platforma koja ne samo da promovira izvorni goranski medun, već je i temelj za daljnju valorizaciju ovog dragulja Gorskog kotara, što će biti od vitalne važnosti za lokalne OPG-ove u njihovom daljnjem razvoju i plasmanu ovog nutritivno vrijednog bisera goranskog kraja", istaknuo je David Bregovac, načelnik Općine Fužine.

 | Author: Antonio Ružić Koktel s medunom foto: Antonio Ružić  | Author: Antonio Ružić Sladoled od meduna foto: Antonio Ružić

Goranski medun bogat je antioksidansima, aminokiselinama, mineralima i folnom kiselinom te pomaže osnaživanju srca i krvožilnog sustava. Također, pomaže u oporavku od bolesti i kroničnih stanja te smiruje i pomaže regeneraciji sluznice dišnih organa. Na sajmu s lokalnim, goranskim izlagačima, medun je bio posebno tražen jer trenutno svi goranski OPG-ovi medun prodaju primarno na kućnom pragu i nije dostupan u trgovinama.

 | Author: Antonio Ružić Na 4. Medun Festu mogla su se kušati i vrhunska vina s Kvarnera, na štandu udruženja Kvarner Wines foto: Antonio Ružić

"Medun Fest je više od festivala okusa, to je čarolija koja oživljava dušu Gorskog kotara kroz goranski medun, stvarajući nezaboravan spoj autentične gastronomije i neodoljive destinacije, potičući turizam i pružajući posjetiteljima jedinstveno iskustvo ove čarobne regije", zaključila je Silvija Sobol, direktorica Ureda za turizam Općine Fužine. 

 | Author: Antonio Ružić 4. Medun Fest foto: Antonio Ružić  | Author: Antonio Ružić Svoje proozvode izložili su brojni lokalni OPG-ovi foto: Antonio Ružić  | Author: Antonio Ružić 4. Medun Fest foto: Antonio Ružić  | Author: Antonio Ružić 4. Medun Fest foto: Antonio Ružić  | Author: Antonio Ružić Boris Kauzlarićć, Zdravko Tomšić, David Bregovac i Branko Ognjenović foto: Antonio Ružić

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.