Najave 29. kolovoza 2023.

Kušaj jela, sladoled i koktele od goranskog meduna

Medun Fest
Sladoled od meduna foto: Općina Fužine
gastro postao gastro.24sata.hr
Medeno slasni festival, 4. Medun Fest, posvećen goranskom medunu, održat će se ove subote 2. rujna u Liču u Fužinama. Jela s medunom pripremat će poznati chefovi Zdravko Tomšić, Branko Ognjenović i Boris Kauzlarić, a moći će se kušati i sladoled od meduna koji je osmislio Dino Galvagno te kokteli s medunom

Rezervirajte subotu 2. rujna za 4. Medun Fest, medeno slasni festival, kada će tri vrsna chefa, Zdravko Tomšić, Branko Ognjenović i Boris Kauzlarić, posjetiteljima pripremiti nezaboravno gastronomsko iskustvo na bazi meduna, pod voditeljskom palicom poznatog gastroljupca Domagoja Jakopovića Ribafisha. Tradicionalno, Medun Fest posvećen je autohtonom goranskom šumskom medunu, kavijaru među pčelinjim proizvodima, nutritivno iznimno bogatoj namirnici, a održava se u mjestu Lič u općini Fužine.

 

Prirodni med Možda vas zanima... Kako pravilno kušati med u 5 jednostavnih koraka Špajza

 

Goranski superfod

Medun ili medljikovac je svojevrsni superfood Gorskog kotara jer sadrži, između ostaloga, antioksidanse, aminokiseline, mineralne tvari, folnu kiselinu..., a bogat je i željezom. Sadrži 12 puta više minerala od nektarnog meda i kombinaciju šećera koja je u prirodi jedinstvena. Specifičan mu je okus te je manje sladak i gušći od nektarnih medova.

Ured za turizam Općine Fužine u suradnji s lokalnim dionicima pripremio je bogat program koji će obilovati brojnim degustacijama, edukativno-interaktivnim radionicama za sve uzraste, izletom, fun zonom za najmlađe posjetitelje... Svečano otvorenje Medun Festa održat će se u centru Liča u 17 sati, s time da program započinje već od 11 sati uz piće dobrodošlice i medeni zalogaj.

 | Author: Općina Fužine Medun Fest foto: Općina Fužine

Prvo predavanje dr. sc. Gordane Hegić predsjednice Hrvatskog apiterapijskog društva na temu "Istine i zablude o medu - kako prepoznati pravi med", uz degustacije medova i apiterapijsko savjetovalište starta od 11:30 sati.

Med i pogled

Od 13 sati na rasporedu je obiteljska planinarska šetnja sa stručnim vodičem Lynx and Fox uz jezero Bajer kroz šumu do Preradovićevog vrha (892 m) s kojega se pruža pogled na Fužine, Ličko polje i okolna brda. Staza do vrha izgrađena je već u 19. stoljeću i to je bilo prvo uređeno šetalište u ovom kraju. Turistički vlakić Fužine express iz centra Liča sve će prijavljene za obiteljsko planinarenje prevesti do početne točke kod Čoke na jezeru Bajer te ih povratno vratiti na centralno događanje Medun Fest.

 | Author: Općina Fužine Medun foto: Općina Fužine

Od 15 sati u centru Liča na sajmu bogatom ponudom lokalnih, goranskih OPG-ova posjetitelji će imati priliku, između ostaloga, kupiti i pčelinji eliksir, medun. U programu su na rasporedu degustacije prvog sladoleda te prvog koktela od meduna kao i prezentacija te degustacija vina s Kvarnera.

Prvi sladoled od meduna idejno je osmislio chef Dino Galvagno u suradnji s Markom Stojevićem, slastičarom, a posjetitelji će uživati u slatkoj čaroliji od 17 sati kada je na rasporedu službeno otvorenje festivala. Od 18:30 sati uživat će se u prvom koktelu od šumskog meduna kojeg je osmislila destilerija Lynx Craft Distillery.

 

Možda vas zanima... Dobrobiti meda i recepti koje ne smiješ propustiti Recepti

 

Medeni gastro spektakl

Svakako će se posebna pažnja posvetiti gastro showu kada će nastupiti poznati chefovi, Zdravko Tomšić, Branko Ognjenović i Boris Kauzlarić, koji će posjetiteljima pripremiti delicije na bazi goranskog meduna. Gastro spektakl na rasporedu je od 20:15 sati. Posjetitelje na Medun Festu očekuje iznimno bogat glazbeni program.

 | Author: Općina Fužine Medun Fest foto: Općina Fužine  | Author: Općina Fužine Medun Fest foto: Općina Fužine

Najmlađi posjetitelji će uživati u posebnoj fun zoni, radionici "Jedan dan u životu pčele radilice", apisariju (prezentacija košnice sa živim pčelicama) te pastirskim igrama koje su namijenjene i za odrasle. Posjetitelji će imati priliku uživati i u etno zbirci u Etnografskom muzeju u Liču, prezentaciji destilacije eteričnog ulja, te posjetu izletišta Šumska bajka u Liču.

Više informacija o programu 4. Medun Festa potražite na Facebook stranicama Ureda za turizam Općine Fužine

 | Author: Općina Fužine Sladoled od meduna - recept potpisuje chef Dino Galvagno foto: Općina Fužine

 

Možda vas zanima... Dobro jutro uz namaz od meda i maslaca Recepti smočnica, špajza Možda vas zanima... Neće se pokvariti: 10 namirnica bez roka trajanja Špajza

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:21 30. Kolovoz 2023.

    palac gore