Sirovi med, koji dolazi izravno iz košnice, sadrži pelud, propolis i obilje antioksidansa. Ta slatka zlatna tekućina nalazi se unutar šesterokutnih saća kamo ga skladište pčele. No, osim sirovog, postoji i med koji prolazi kroz proces pasterizacije što znači da ga proizvođači zagrijavaju kako bi ubili stanice kvasca koje mogu utjecati na okus meda, njegovu boju odnosno prozirnost i rok trajanja.
Iako si možda navikla med vidjeti u tekućem stanju, često se dogodi da, nakon nekog vremena stajanja, on dobije zrnatu ili šećerastu teksturu. Iako kristalizirani, med i kao takav je siguran za konzumaciju te ima isti okus, prenosi Healthline. No, ako želiš da ponovno postane tečan sve što trebaš je u loncu zagrijati vodu i zatim ga maknuti s vatre. Posudu s medom zatim stavi u vruću vodu, no nemoj dopustiti da voda dođe do njenog vrha kako ju ne bi kontaminirala. Nakon nekoliko minuta izvadi posudu s medom i ako je on i dalje krut ili kristaliziran - ponovi postupak. Ono što ne smiješ raditi jest - stavljati ga u mikrovalnu da se "otopi" ili ga stavljati direktno u kipuću vodu i na vrući štednjak jer to može ubiti neke od hranjivih tvari koje se nalaze u njemu.
Osim činjenice da sadrži mnogo antioksidansa, med ti može pomoći i u zacjeljivanju rana, borbi protiv bakterija i prehlade. No, iako je zdrav i odličan kao alternativa šećeru u čajevima, imaj na umu da ga treba konzumirati umjereno, a u nastavku pročitaj na koja tri načina ga i ti možeš uvrstiti na svoj meni.
Medene kocke
Za pripremu ovog klasika neće ti trebati puno vremena, a možeš uključiti svoju maštu. Nareži ih na kockice ili upotrijebi kalupe koje imaš doma pa se poigraj s njima i predstavi medene 'kocke' u novom ruhu.
Pečene kruške s orasima i medom
Ovaj jednostavan i brz recept odličan je i kada su u pitanju samo zapečene kruške, ali punjenje od oraha i meda ono je što će ovom desert dati dodatnu notu slatkoće.
Zlatna panna cotta
Panna cotta - talijanski klasik od slatkog vrhnja, mlijeka, šećera i želatine, u ovom receptu dolazi uz dodatak meda i zlatnoga mlijeka što će rezultirati ultimativnim desertom koji će oduševiti sve! U slast!