Špajza 28. studenoga 2012.

Kosovec, Škrlet Selekcija 2011

Kosovec Škrlet
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako ste mislili da poznajete Škrlet i vina od ove sorte razmislite ponovo i prije nego što donesete konačni sud svakako probajte Kosovčevu Selekciju.

To je vino sa značajnim odmakom od općepoznatog i prihvaćenog svježeg Škrleta na kakvoga ste navikli – stilski i kvalitativno. Razmišljanja vinara ne mogu biti tradicionalnija i prirodnija, a s druge je strane svojom inovativnošću napravio velik korak prema naprijed kada je u pitanju originalnost i izvornost proizvoda.

Razmišljanja izvan jasno definiranih i „sigurnih“ okvira su uvijek sklizak i opasan teren, ali bez takvog odmaka lako se može dogoditi da završite među mediokritetima. Od prvog kušanja krajem kolovoza vino je doživjelo određene probrazbe, razvilo se i svakako zaokružilo, ali zadržavajući vrlo jasnu i preciznu svježinu planinskog potoka koji razbuđuje nepce i čisti ekstrakt koji ostaje na stijenkama usana.Kratka maceracija vinu je dala bogatu zlatnu boju (nešto tamnije nego pri prvom kušanju) s blistavim jantarnim odsjajima i izražene dubine.

Prvi udisaji karakterizirani su umjereno intenzivnim mirisima zrelog žutog kontinentalnog voća s dosta herbalne živosti i slatkastim notama agavinog sirupa. Posebno su naglašene vrlo svježe arome ljekovitog bilja poput onih u sirupu protiv kašlja (trputac i menta) - „iscjeljujuća“ kombinacija biljnih eteričnih ulja. Drugi dan intezitet mirisa se smanjio i umirio a pojavila se lagana vanilija i orašasti plodovi uz lagani metalni prizvuk. Srednje puno tijelo je lijepo zaokruženo a istovremeno vrlo živo. Herbalno - alkoholna pikantnost je dovoljno topla da se suprostavi ekpresivnoj svježini i laganoj astrigenciji.

Vrlo ekstraktno i dugotrajno s ugodnim okusnim senzcijama i retrookusom u znaku zelene jabuke. Riječ je ozbiljnom i višeslojnom vinu, koje pokazuje kvalitativno razvojnu crtu – za sada sa sigurnoću na kraće staze dok će vrijeme pokazati koliko uistinu može daleko. Svakako treba ponoviti gradivo kroz 6 – 12 mjeseci i uz usporedbu s novom berbom revidirati zaključke.

Vrsta: bijelo vino
Sorta: Škrlet
Berba: 2011
Proizvođač: Ivan Kosovec
Najbolje pristaje uz: salata od piletine s parmezanom, prženi tofu u umaku od soje, piletina na kineski (Kung Pao piletina)
Temperatura posluživanja: 12 - 14 ºC
Cijena: oko 50 kn

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.