Špajza 29. svibnja 2016.

Kremasti semifreddo

semifreddo badem.jpg
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr
Budite kreativni i pripremite semifreddo od svježeg voća, voćnog pirea, džema, orašastog voća...

U nadolazeće ljetno vrijeme osvježenje često tražimo u hrani, a sladoled je zasigurno jedan od prvih deserta kojeg povezujemo s vrućim ljetnim danima. U svakodnevnom govoru, kada kažemo sladoled, zapravo mislimo na skupinu različitih smrznutih, osvježavajućih deserata koji se međusobno razlikuju i po sastojcima i po načinu izrade. Stoga pod izrazom sladoled objedinjujemo: gelato, semifreddo, sorbet, sherbet, smrznuti jogurt i sl. Zasigurno, zazubice najviše dobivamo kada pomislimo na mliječne, kremaste, pahuljaste inačice sladoleda. Takvi sladoledi u sebi imaju veliku količinu "zarobljenog" zraka, pa je zbog toga, ako ne posjedujemo aparat za sladoled, u kućnoj radinosti teško napraviti fini, pahuljasti sladoled. Zato često posežemo za onim industrijskim.

Ako ste ikada na deklaraciji industrijskog sladoleda čitali popis sastojaka, sigurno ste se susreli s beskonačnim popisom neobičnih sastojaka koje često niti ne možete kupiti u običnoj trgovini. No, za domaću inačicu sladoleda potrebno tek nekoliko uobičajenih sastojaka, koje možda čak već i imate u svom hladnjaku, i tek nešto više od pola sata vašeg slobodnog vremena? Semifreddo sladoled je najsličniji onome što možete kupiti u trgovini – a uz malo mašte, čak i bolji.

Semifreddo | Author: 24sata foto: 24sata

Tri su osnovne komponente semifredda – tučeno slatko vrhnje, krema od žumanjaka te krema od istučenih bjelanjaka (tzv. šaum). Započnite s tučenim vrhnjem: istucite 350 g dobro ohlađenog slatkog vrhnja za šlag pjenjačom ili mikserom. Nemojte predugo tući vrhnje - inače ćete dobiti maslac. Tučeno vrhnje vratite u hladnjak dok pripremate ostalo. Sljedeća je na redu krema od žumanjaka. Na pari mikserom ili brzim potezima pjenjače, dobro izradite kremu od 5 žumanjaka, 70 g šećera i sjemenkama iz unutrašnjosti jedne mahune vanilije (ili 20 g običnog šećera zamijenite s 20 g vanilin šećera). Pazite da posuda u kojoj su žumanjci ne dodiruje kipuću vodu jer će vam se žumanjci u protivnom skuhati i zalijepiti na dno – cilj je samo da se šećer otopi i da se krema ugusti, a za to će vam biti potrebno 5-10 minuta. Za kremu od bjelanjaka, na pari istucite 2 bjelanjka s prstohvatom soli i 60 g šećera dok ne dobijete kremastu strukturu.
Kada kremu od žumanjaka odnosno bjelanjaka sklonite s pare bitno je da ih još koju minutu nastavite miješati, dok se zdjela ne ohladi, kako se dio kreme ne bi zalijepio za dno. Sada još samo pričekajte da se kreme ohlade na sobnu temperaturu, pa onda prvo laganim kružnim pokretima pomiješate kremu od bjelanjaka i kremu od žumanjaka, a dobivenu smjesu zatim lagano umiješajte u ohlađeno tučeno vrhnje.

Najteži dio posla je gotov. Sada slijedi kreativni dio – u dobivenu smjesu prije smrzavanja možete umiješati sitno narezano svježe voće, voćne piree, džemove, usitnjeni krokant, nasjeckano prženo orašasto voće, čokoladu – na vama je da odaberete. Možete i odvojiti jedan dio kreme od žumanjaka pa u njega umiješati neke od dodataka, poput džema ili rastopljene čokolade, kako bi dobili ukusnu kremu koju ćete tek na samom kraju umiješati u osnovnu smjesu. Sve dodatke za semifreddo je najbolje samo blago i površno umiješati kako bi dobili nejednolični, mramorni izgled konačnog sladoleda.

Semifreddo se treba hladiti u zamrzivaču preko noći (najmanje 6 sati), a najčešće se stavlja u uske, plitke kalupe za kruh. Prije smrzavanja, kalup obložite plastičnom folijom, ulijte smjesu te je na vrhu, također, izravno pokrijte folijom kako se tijekom smrzavanja ne bi skupili kristalići vode.

Nakon što ste dočekali da se smrzne, semifreddo izvadite iz kalupa i prije uživanja narežite na kriške.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.