Dvojac koji je odnio titulu najboljih amaterskih kuhara nakon snimanja showa i dalje vrijeme provodi za štednjakom.
Dok je Martin već preuzeo posao glavnog chefa, Kristijan još traga za idealnom zanimacijom te se nada kako će dobra ponuda stići što prije. Između redova slasnih tanjura, pobjednici četvrte sezone showa Tri, dva, jedan - kuhaj! s nama su popričali u samom showu, chefovima Špičeku i Pažaninu, ali i planovima za budućnost.
Kako ste? Što ima kod vas? Gdje se trenutno nalazite?
Kristijan: Odlično! Ima svega, radno je uglavnom ali i zabavno. Ja sam trenutno doma i uživam posljedice showa.
Martin: Hvala na pitanju, dobro sam! Zahvaljujući showu pronašao sam posao kao šef kuhinje u restaurant/hotel La Parenzana kod Buja.
Jeste li postali super popularni po završetku showa?
Kristijan: Moram priznat čak i da jesmo. Znači od polufinala na dalje nisu prestajale dolaziti čestitke i komentari, a ja sam si dao za obavezu još od početka showa da ću se javiti svakome osobno i zahvaliti. To se pretvorilo u skoro nemoguću misiju zadnjih nekoliko dana, a naročito na dan i dan poslije finala, no uspio sam u tome! Inbox je bio užaren, a bome je i uho počelo boljeti od poziva.
Martin: I prije završetka showa se često dešavalo da nas ljudi zaustavljaju i žele puno sreće u nastavku showa i naravno, nakon pobjede popularnost je samo još narasla. Ne pratim baš puno Facebook inbox niti ne prihvaćam ljude koje ne poznajem. Ljudi dosta prilaze i vole popričati o showu i čestitaju na pobjedi.
Mislite li da ste zasluženo odnijeli pobjedu ili sebe niste vidjeli kao pobjednike do samog kraja?
Martin: Sudjelovanje u showu Tri, dva, jedan - kuhaj! je nezaboravno iskustvo koje je donijelo nova prijateljstva, ali i znanje i drugačiji pogled na gastronomiju, barem ća se mene tiče. Nismo ušli u show da pobijedimo, naš cilj je bio doći do mentorskog tjedna i sve što je bilo dalje bio je veliki uspjeh. Smatram da smo tijekom showa pokazali da nešto znamo i da je pobjeda bila zaslužena.
Kristijan: Nismo se vidjeli kao pobjednike do samog kraja. No ulaskom u finalni tjedan odlučili smo da ćemo uživati u njemu i dati sve od sebe. Negdje je tinjala i nada da to možemo i osvojiti pa eto, na kraju nam je to i uspjelo. Konkurencija je bila jaka i same su nijanse odlučivale u pobjedniku.
Što je vama sudjelovanje u showu donijelo?
Martin: Sudjelovanje u showu donijelo mi je vrlo dobru edukaciju koja mi pomogla da se vratim u kuhinju kao profesionalni kuhar i nastavim usavršavati svoju karijeru u gastronomiji.
Kristijan: Donijelo nam je puno toga. Od same nagrade u showu do ponuda za posao kasnije. Martin je, kao što je već spomenuo, već našao što je tražio. Ja osobno još nisam, ali se nadam da ću uskoro i ja pronaći nešto za sebe. U međuvremenu radim na svojoj internetskoj stranici i sređujem terasu da mogu preko Vizeata ugostiti ljude na večeru koji žele probati moje kuhanje.
Najvrjednija kulinarska stvar koju ste naučili je... ?
Kristijan: Ima ih puno, ne znam ni što bi odvojio konkretno. Uz Martina sam se naučio najviše organizaciji kuhanja što mislim da mogu istaknut kao najvrjednije.
Martin: Najvrjednija kulinarska stvar je opustiti se i gledati hranu kao umjetnost.
Koje jelo nikada niste mislili da ćete imati prilike spremati, a u showu ste ipak dobili priliku?
Kristijan: Štrukle na juhu, ha ha ha, šalim se, iako ima nešto i u toj šali. Recimo nikad ne bi rekao da ćemo pripremati steak od klokana pa na kraju, eto jesmo.
Martin: U showu smo imali prilike svašta skuhati, ali sigurno sam iskoristio priliku pripremati hlapa u stilu Gordona Ramseya i jako sam bio sretan i zadovoljan da je to uspjelo.
Jeste li pokazali baš sve što znate?
Martin: U showu nisam pokazao sve što znam jer s kamerama dolazi i stres uz koji čovjek ne razmišlja kao kad je na svom terenu.
Kristijan: Ja mislim da Martin i ja imamo još veći kapacitet od svega pokazanog, ali smo prezadovoljni s pokazanim tako da se ne možemo žaliti.
Kako opravdavate neznanje o toliko bazičnoj stvari kao što je priprema lisnatog tijesta?
Kristijan: Ovo pitanje proziva konkretno mene jer sam bio zadužen za tjestenine koje smo radili. Vrlo jednostavno, mi smo i dalje kuhari amateri, znamo jako puno o puno stvari, ali ima i jako puno toga što još trebamo naučiti. Naročito ja! Nisam doma nikad koristio kupovno lisnato tijesto pa ni ne znam o njemu. Pitat ću vas samo gdje su pitanja o tome kako i gdje sam naučio razvlačiti tjesteninu kao iskusna Bosanka ili praviti fuže i pljukance kao istarska nonica s iskustvom, ha ha ha.
Onako iskreno, tko je bolji chef, Pažanin ili Špiček?
Kristijan: Svako od njih dvojice ima nešto u čemu briljira. Pažanin je majstor ribe i srodnih delicija dok je Špiček tradicionalist. Osobno se opredjeljujem da titlu nosi Ivan.
Martin: Za mene je Pažanin bolji šef od Špičeka. Ima širi spektar u kulinarstvu, ne boji se probati nove stvari i jako je dobar mentor. Korektan je i vrlo profesionalan.
Martine, radiš u restoranu, što bi spremio Pažaninu i Špičeku da jednog dana zakorače u tvoj restoran?
Martin: Špičeku definitivno ne bi kuhao ništa što pliva tako da bi mu pripremio dobar biftek s domaćim pljukancima i svježim tartufima. Ivanu bi pripremio svoje kozice ala chef za predjelo i kao glavno jelo janjeće kotlete s umakom od jabuka u crnom vinu. Obojici bi također ponudio našu platu Parenzana u kojoj mogu probati naše istarske nareske i sireve, pršut, buđola, panceta,
A vi, što vi najviše volite jesti?
Kristijan: Bakine punjene paprike. Da sam prisiljen birati svoj "posljednji obrok" to bi bilo to!
Martin: Ja najviše volim jesti meso na sve načine.
Imate li neku preporuku gdje se jede najbolja hrana?
Kristijan: Kod chefa Martina i njegove desne ruke Moire u LaParenzani u Bujama. Pa da, ja podržavam svog kolegu i nakon showa, ha ha.
Martin: Ja mislim da se uvijek dobro jede u obiteljskim konobama upravo zato što koriste uglavnom domaće namirnice.
Kuhate svaki dan ili ste se nakon showa odlučili barem malo odmoriti?
Martin: Pošto radim u restoranu nastavio sam kuhati svakodnevno.
Kristijan: Ja sam si uzeo i poduži odmor. Nakon sedam godina provedenih u noćnoj smjeni radeći na recepciji bez da vidiš sunce i ljeto odlučio sam malo uživati i stati na loptu. No ponavljam, ako padne koja lijepa ponuda sigurno bi se prihvatio kuhanja ponovno, a do tada uživam u kućnim radostima pripreme hrane.
Tko su vaši najveći kritičari?
Martin: Najveći kritičar mi je supruga jer mi sve iskreno kaže. Također, kolege na poslu dobri su kritičari koji moraju probati hranu i reći svoje iskreno mišljenje da bi gostima ponudili samo najbolje.
Kristijan: Meni mama sigurno. Ona me i učila kroz godine napredovati. Nema dlake na jeziku. Ako nešto nije kako treba, jednostavno nije. Mama je kao Pažanin stroga, ali poslije i objasni kako drugi put to napraviti bolje, ha ha.
Biste li i drugim zaljubljenicima u kuhanje savjetovali da se prijave na show ovog tipa?
Kristijan: Bi! Samo što je super naporno snimati show, snima se doslovno cijeli dan, a uz to se još i pišu recepti za nadolazeće dane. Ako volite kuhati, naravno, sve je to jedan pozitivan stres u kojem ćete uživati i puno naučiti, a ponajviše o sebi i svojim granicama.
Martin: Ne znam bi li savjetovao, ali sigurno bi puno ljudi poslao u takav show da zapravo vide da to nije lako kad se kamere upale i vrijeme isteče. Puno ljudi kritizira zašto neke stvari nismo napravili na ovakav ili onakav način, a zapravo nemaju pojma kako je to.